Povežite se s nama

Život i društvo

Zaljubljeni – u prijateljstvo, ples, radost… život

Objavljeno:

- dana

SAMCI I SV. VALENTIN

Ako je suditi po atmosferi u hotelu “Turist” u nedjelju, po gužvi na plesnom podiju, po svečarskoj odjeći i veselju nazočnih, moglo bi se zaključiti da Valentinovo najviše vole oni od kojih bi se to najmanje očekivalo – samci. Tradicionalna proslava Dana zaljubljenih za njih ne mora nužno značiti – biti zaljubljen u muškarca ili ženu.

– Zaljubljeni smo u život, u ples, u naša druženja, odgovara na ovaj paradoks Juraj Danjko, predsjednik Udruge samaca Varaždinske županije. Da Juraj Danjko dobro zna o čemu zbori, govori i podatak da se na proslavi okupilo stotinjak ljudi – šezdesetak redovnih članova i njihovi gosti.

Biti NajValentinom veliki je prestiž. Ove se godine za titulu prijavilo desetak natjecateljica, a pobjedu je odnijela Ana iz Varaždina. Odmah uz nju bile su Slovenka Neška i Božica iz Trnovca. Kriterij po kojemu se odabire NajValentina je da svojom pojavom slavi ljubav. Prizemnije rečeno – primjerice dama koja ima najviše srca na haljini. Mario, kojemu je ovo bila prva večer uopće u društvu samaca, bio je najaktivniji plesač, koji s podija nije silazio cijelu večer. Za to nije presudna glazba grupe “Trag”, kako priznaje, nego – mnoštvo lijepih dama željnih plesa. – U našem je članstvu 60 posto žena i 40 posto muškaraca. Žene su hrabrije i odlučnije, veli predsjednik Juraj Danjko. – Kad se šalimo, velimo da je naše društvo “čekaonica od penzije do Novog Marofa”, smije se. – Fala ti, Bože, da postoji ovo društvo. Gdje bismo inače mi, žene “u godinama”, mogle izaći i podružiti se? Nema više “Korza”, nema plesnjaka… Ne možemo nekome u dućanu prići i predstaviti mu se. Rekao bi da sam luda baba. Ovdje smo pak svi isti, govori nam Nada, koja se itekako potrudila oko svog izgleda te večeri. Uopće, rijetkost je na jednome mjestu vidjeti toliko dotjeranih žena i u malo poznijim godinama. – To nam je prilika da se osjećamo ženstveno, i zašto je propustiti?, pita se Ljubica i taman kad smo je željeli još nešto pitati, odlepršala je na plesni podij. 

Izvor:
Foto:

Život i društvo

Nakon dugog vremena u Lepoglavi rođene trojke: sreća u obitelji Slivar

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Grad Lepoglava

Grad Lepoglava organizirao je u čitaonici Gradske knjižnice Ivana Belostenca u lepoglavskom Domu kulture prijam za roditelje novorođene djece na kojem je gradonačelnik Marijan Škvarić radosnim roditeljima uručio jednokratne gradske novčane potpore.

Za razliku od prve ovogodišnje dodjele potpora kada je uručeno njih osam, ovog su puta uručene potpore za 28 novorođenih beba među kojima su, nakon dugog vremena u Lepoglavi rođene trojke i dvoje blizanaca.

– Dodjela potpora za novorođene bebe obaveza je koja mi kao gradonačelniku predstavlja zadovoljstvo. Ovo je druga takva podjela potpora u ovoj godini i veseli me što je broj djece znatno veći i da su po prvi puta, nakon više od četiri desetljeća, u Lepoglavi rođene trojke. Zbog toga smo i dosadašnju odluku o isplati jednokratne novčane potpore u visini od 1.500, 2.000 i 2.500 kuna, ovisno radi li se o prvo, drugom ili trećem djetetu u obitelji, nadopunili odlukom da se za rođene trojke isplati potpora u visini od 10.000 kuna, a za blizance od 7.000 kuna. Znamo da to, s obzirom na troškove, nije puno no znak je pažnje i potpore našim najmlađim sugrađanima – poručio je gradonačelnik Škvarić.

– Dobivena potpora puno nam znači i iskoristit ćemo je za nabavku hrane, kremica, maramica i svih najosnovnijih potrepština – otkrila je Kristina Slivar, majka trojki.

Grad Lepoglava, koji se kao i drugi gradovi i općine suočava s problemom smanjenja broja stanovnika, ove je godine u proračunu za potpore novorođenim bebama izdvojio 150.000 kuna. S nadom da će se taj iznos, zbog većeg broja novorođenih beba, morati povećati, Grad Lepoglava provodi i druge mjere koje imaju za cilj zaustaviti negativan trend pada broja stanovnika, a za što na godišnjoj razini izdvaja oko milijun kuna.

– Izgradnjom i uređenjem novih vrtićkih prostora omogućili smo da svako dijete s gradskog područja pohađa vrtić i to uz financijsku potporu Grada. Naime, pohađanje vrtića sufinancira se iz gradskog proračuna pri čemu je za neke kategorije pohađanje vrtića besplatno. Također, Grad Lepoglava financira nabavku radnih bilježnica za osnovnoškolce kao i održavanje izvanškolskih aktivnosti te nagrade za najuspješnije učenike. Pored toga, Grad sufinancira produženi boravak u školi. Pomažemo i studentima dajući im gradske stipendije. Mladim obiteljima omogućavamo gradnju odnosno kupnju kuće ili stana uz gradsku potporu, a dajemo i potpore malim gospodarstvenicima – zaključio je gradonačelnik Škvarić.

Nastavite čitati

Život i društvo

Kod igrališta u Salinovcu počeli pripremni radovi za postavljanje pet montažnih objekata

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Grad Ivanec

Za potrebe Škole nogometa Nogometnog kluba Ivančica, Grad Ivanec je na pomoćnom nogometnom igralištu u Salinovcu počeo s pripremnim radovima za postavljanje pet montažnih (modularnih) objekata koji će igračima, upravi kluba i sucima omogućiti funkcionalne uvjete boravka i rada.

Dva objekta namijenjena su igračima, domaćima i gostima. U jednom će biti tuševi te sanitarni čvorovi za igrače i posjetitelje, jedan je namijenjen sucima, a jedan je predviđen kao radna soba.

Svi objekti raspolažu s nešto više od 60 m2 korisnog prostora, a bit će spojeni u cjelinu.

Temeljem provedenog postupka javne nabave, ovaj posao izvode Iskopi MS iz Vuglovca. Radovi su vrijedni 117.000 kuna.

Nakon izvedbe temelja slijedi postavljanje montažnih objekata.

Dosad je za uređenje igrališta, ogradu, mreže i golove, hidrant, priključke vode i struje te za razne projekte iz proračuna Grada Ivanca izdvojeno oko 650.000 kuna, čemu treba pribrojiti još i troškove nabave i postavljanja montažnih objekata, čiji će iznos biti poznat nakon provedbe postupka javne nabave, koji je u završnoj fazi.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje