Povežite se s nama

U fokusu

Zašto Čehokovi ljudi inzistiraju na Knjižnici na Korzu, kad čak i Habijan misli da to nije najsretnije rješenje

Objavljeno:

- dana

Gradska pitanja

HDZ-ov Damir Habijan smatra da Grad treba kupiti bivšu Varteksovu robnu kuću na Korzu, ali nije najsretniji s predviđenom namjenom: da se u prostor useli varaždinska Gradska knjižnica.

Kako je jutros rekao novinarima Grad si ne smije dopustiti da mu četvrtinu Korza preuzmu neznanci – a navodno postoji ozbiljan interes zasad nepoznato trgovačkog društva – pa će HDZ podržati ideju o kupovini.

Iako se Damiru Habijanu očigledno baš i ne dopada  ideja o Knjižnici kao stanaru atraktivnog prostora on kaže da se Grad našao u poziciji kad nema previše izbora.

Kupovina je, dakle, izvjesna, iako se čini da svi osim Glasa za Varaždin imaju problem s odlukom o Knjižnici kao stanaru. Kad Grad uz suglasnost Vlade dobije od  PBZ 11,6 milijuna kuna kredita više neće biti prostora za promjenu namjene.

– ZABA nam je 18. rujna ponudila prvokup i ostao nam je svega 60 dana za odluku. Zbog toga nema vremena za javnu raspravu niti savjetovanje. Kao predsjednik Gradskog vijeća smatram da Grad ima interes za kupnju, no osobno bih možda bio sretniji da se pronađe drugo rješenje oko namjene – rekao je predsjednik varaždinskog HDZ-a i predsjednik Gradskog vijeća.

Tako je odgovorio na pitanje novinara smatra li da je Knjižnica turistički potencijal centra grada i najbolje rješenje za taj prostor. Problem je što Grad za kredit  s povlaštenom, „akcijskom“ kamatom za infrastrukturno ulaganje od 2,5 posto, mora navesti namjenu prostora.

Prvo “protiv” pa sad “za”

HDZ je prije nepunih godinu dana glasao protiv prijedloga tadašnje gradske vlasti o kupovini zgrade, koja je tamo namjeravala useliti Gradski muzej Varaždin. Odluka je izglasana i bez tada oporbenog HDZ-a. Damir Habijan veli da promjena stava nema nikakve veze s činjenicom da su HDZ i Glas partneri u Gradskom vijeću.

Kupovina je, dakle, izvjesna, iako se čini da svi osim Glasa za Varaždin imaju problem s odlukom o Knjižnici kao stanaru. Kad Grad uz suglasnost Vlade dobije od PBZ 11,6 milijuna kuna kredita više neće biti prostora za promjenu namjene.

Ideju o tome zašto baš knjižnica i zašto ondje – a ne kako je planirano, objedinjena u vili Oršić –  na sjednici Gradskog vijeća u utorak vijećnicima će obrazlagati zamjenica gradonačelnika, Sandra Malenica.

Tko se nadao kadroviranju, od toga ništa

Damir Habijan iskoristio je susret za novinarima za osvrt na novinski napis (u Regionalnom tjedniku op.a.) o kadrovskim afinitetima stranke.

– Kadroviranje me ne zanima. Sigurno ima onih koji su se tome nadali, ali ništa od toga. Za to ima drugih stranaka. Ovo nije HDZ kakav je bio i kakav negdje još uvijek postoji. Mi nismo ništa uvjetovali  izvršnoj vlasti. A što se tiče aktualnog pitanja odlaska Josipa Boraka, inzistirati ćemo isto što smo tražili i uoči njegovog imenovanja:  da se direktor odabere javnim natječajem.

Izvor:
Foto:

U fokusu

Odluka Vlade: još dva tjedna cijene goriva neće rasti

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Danas je, 4. srpnja, na telefonskoj sjednici Vlade donesena Uredba o utvrđivanju najviših maloprodajnih i veleprodajnih cijena naftnih derivata, te Uredba o izmjeni Uredbe o visini trošarine na energente i električnu energiju, kojima režim određivanja najviših maloprodajnih cijene naftnih derivata ostaje isti kao i prethodnih 14 dana.

U tom kontekstu i dosadašnje smanjenje trošarina na naftne derivate produljuje se za još 14 dana. Uz sve poduzete mjere, cilj Vlade je očuvati standard građana, sigurnost opskrbe energenata, a ujedno i prihode za vrijeme turističke sezone, ističu iz Vlade.

Veleprodajne cijene se fiksiraju tako da sa svim javnim davanjima ne mogu iznositi više od krajnje maloprodajne cijene propisane Uredbom za maloprodajna mjesta izvan autocesta. Navedenom izmjenom dodatno će se zaštititi male distributere naftnih proizvoda.

Ovaj režim primjenjivat će se sljedećih 14 dana.

Evo kakve cijene ostaju:

Nastavite čitati

U fokusu

Kaznena prijava protiv pilota zločinačke JNA koji su raketirali Koprivnicu, a prije toga Varaždin i Čakovec

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Udruga hrvatskih branitelja Domovinskog rata 91. (UHBDR91.) podnijela je Državnom odvjetništvu RH kaznenu prijavu protiv N.N. počinitelja, odnosno pilota zločinačke JNA, koji su 7. listopada 1991. sa dva aviona (po promatračima) tipa „Jastreb“ oko 15,45 sati raketirali Koprivnicu, koja se nije nalazila u borbenoj, ratnoj zoni.

Cilj ovog zločinačkog napada bila je vojarna, koju su pripadnici JNA 30. rujna 1991. bez ispaljenog metka prepustili Hrvatskoj vojsci, u kojoj se tom prigodom nalazilo i zapovjedništvo i  nekoliko stotina vojnika slavne 117. Koprivničko-križevačke brigade.

>>Varaždin: ratnom pilotu Danijelu Boroviću svečano uručeno priznanje “Junak Domovinskog rata“

Međutim, sa avionima su napali   i područja oko vojarne nastanjene civilnim stanovništvom.

Tom prigodom smrtno je stradao David Piskor (izvan kruga vojarne), a nekoliko branitelja je ranjeno. Učinjena je i relativno velika materijalna šteta. Sve je moglo i mnogo teže završiti da pravovremeno i učinkovito nije svoj obol dala protuzračna obrana.

Važno je također istaknuti da su nakon Koprivnice ti ili drugi zločinački avioni raketirali i područje Čakovca i Varaždina, koji se također nisu nalazili u tzv. ratnoj zoni!

– U Beogradu su podigli optužnicu protiv četvorice hrvatskih ratnih pilota za navodne ratne zločine iz 1995. Oni očito znaju  tko je sve letio i činio ratne zločine na području Republike Hrvatske, pa će se stoga pretpostavljamo iznimno brzo sjetiti i optužiti  srpske, odnosno jugoslavenske ratne zločince koji su i u zrakoplovima ubijali i nanosili veliku štetu hrvatskom narodu, koji u to vrijeme nije imao ni osnovnog naoružanja, a kamoli ratne zrakoplove. Tm prije što je zločin-zločin. Nu, ako nije ratni zločin to što se 7. listopada 1991. dogodilo u Koprivnici, onda što je? – zapitao se Mladen Pavković, predsjednik Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata91. (UHBDR91.).

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje