Povežite se s nama

U fokusu

Zašto Čehokovi ljudi inzistiraju na Knjižnici na Korzu, kad čak i Habijan misli da to nije najsretnije rješenje

Objavljeno:

- dana

Gradska pitanja

HDZ-ov Damir Habijan smatra da Grad treba kupiti bivšu Varteksovu robnu kuću na Korzu, ali nije najsretniji s predviđenom namjenom: da se u prostor useli varaždinska Gradska knjižnica.

Kako je jutros rekao novinarima Grad si ne smije dopustiti da mu četvrtinu Korza preuzmu neznanci – a navodno postoji ozbiljan interes zasad nepoznato trgovačkog društva – pa će HDZ podržati ideju o kupovini.

Iako se Damiru Habijanu očigledno baš i ne dopada  ideja o Knjižnici kao stanaru atraktivnog prostora on kaže da se Grad našao u poziciji kad nema previše izbora.

Kupovina je, dakle, izvjesna, iako se čini da svi osim Glasa za Varaždin imaju problem s odlukom o Knjižnici kao stanaru. Kad Grad uz suglasnost Vlade dobije od  PBZ 11,6 milijuna kuna kredita više neće biti prostora za promjenu namjene.

– ZABA nam je 18. rujna ponudila prvokup i ostao nam je svega 60 dana za odluku. Zbog toga nema vremena za javnu raspravu niti savjetovanje. Kao predsjednik Gradskog vijeća smatram da Grad ima interes za kupnju, no osobno bih možda bio sretniji da se pronađe drugo rješenje oko namjene – rekao je predsjednik varaždinskog HDZ-a i predsjednik Gradskog vijeća.

Tako je odgovorio na pitanje novinara smatra li da je Knjižnica turistički potencijal centra grada i najbolje rješenje za taj prostor. Problem je što Grad za kredit  s povlaštenom, „akcijskom“ kamatom za infrastrukturno ulaganje od 2,5 posto, mora navesti namjenu prostora.

Prvo “protiv” pa sad “za”

HDZ je prije nepunih godinu dana glasao protiv prijedloga tadašnje gradske vlasti o kupovini zgrade, koja je tamo namjeravala useliti Gradski muzej Varaždin. Odluka je izglasana i bez tada oporbenog HDZ-a. Damir Habijan veli da promjena stava nema nikakve veze s činjenicom da su HDZ i Glas partneri u Gradskom vijeću.

Kupovina je, dakle, izvjesna, iako se čini da svi osim Glasa za Varaždin imaju problem s odlukom o Knjižnici kao stanaru. Kad Grad uz suglasnost Vlade dobije od PBZ 11,6 milijuna kuna kredita više neće biti prostora za promjenu namjene.

Ideju o tome zašto baš knjižnica i zašto ondje – a ne kako je planirano, objedinjena u vili Oršić –  na sjednici Gradskog vijeća u utorak vijećnicima će obrazlagati zamjenica gradonačelnika, Sandra Malenica.

Tko se nadao kadroviranju, od toga ništa

Damir Habijan iskoristio je susret za novinarima za osvrt na novinski napis (u Regionalnom tjedniku op.a.) o kadrovskim afinitetima stranke.

– Kadroviranje me ne zanima. Sigurno ima onih koji su se tome nadali, ali ništa od toga. Za to ima drugih stranaka. Ovo nije HDZ kakav je bio i kakav negdje još uvijek postoji. Mi nismo ništa uvjetovali  izvršnoj vlasti. A što se tiče aktualnog pitanja odlaska Josipa Boraka, inzistirati ćemo isto što smo tražili i uoči njegovog imenovanja:  da se direktor odabere javnim natječajem.

Izvor:
Foto:

U fokusu

Građevinska inspekcija zatvorila je radove na parkiralištu u Trakošćanskoj

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Građevinska inspekcija zatvorila je radove na proširenju parkirališta u varaždinskoj Trakošćanskoj ulici.

Podsjetimo, tamo se ruše breze i proširuje se parkirališe od prošlog tjedna. Mnogim građanima se ovo nije svidjelo, iz niza razloga, te su upozorili na nepravilnosti gradsku upravu Varaždina.

FOTO Žena u Trakošćanskoj stala ispred stroja i ne da rušiti zdrava stabla

Gradnja parkirališta bila je i tema aktualnog sata sjednice Gradskog vijeća, održane, 22. veljače. SDP-ov Neven Bosilj tada je pitao ima li Grad sve potrebne dozvole za grdanju, ali konkretan odgovor nije dobio.

Bosilj je objavio da je on prijavio Grad građevinskoj inspekciji, a isto je učinila inicijativa Budimo grad.

Nepravilnosti su uočene i Građevinska inspekcija je zatvorila gradilište, te je postavljen njihov znak upozorenja.

– Još prošli četvrtak 18.2. sam osobno predao prijavu građevinskoj inspekciji zbog sumnje na protuzakonito uništavanje zelene površine u Trakošćanskoj koju je gradska vlast naumila pretvoriti u parking. TEK jučer (23.2.) je gradonačelnik Čehok dao nalog i elektroničkim putem je potpisan glavni projekt i prijava gradilišta. Tek je jučer, 23.2. inspekcija zatvorila gradilište i dala rok da svi nedostaci uklone – napisao je Bosilj.

Gradonačelnik Ivan Čehok potvrdio je zatvaranje gradilišta, rekao je da je Grad predao svu potrebnu dokumentaciju i očekuje vrlo brzo otvaranje gradilišta.

Nastavite čitati

U fokusu

U tijeku radovi na rekonstrukciji Trga Svetog Petra u Petrijancu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Općina Petrijanec

U Općini Petrijanec nastavljaju se velika ulaganja u podizanje razine komunalnih usluga i standarda.

U veljači 2020. godine Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja raspisalo je Javni poziv za sufinanciranje projekata gradova i općina za poticanje razvoja komunalnog gospodarstva i ujednačavanje komunalnog standarda u 2020. godini. Na temelju tog poziva Općini Petrijanec je u lipnju 2020. godine odobreno sufinanciranje rekonstrukcije Trga Svetog Petra, centra i javnih površina u iznosu od 168.000 kuna.

Predmetnom lokacijom danas prolazi nerazvrstana prometnica, s koje je moguć prilaz na trg i okolne parcele uz trg. Prometnica trga urediti će se i spojiti sa novouređenom ulicom Butina. Na trg su orijentirane povijesne zgrade: zgrada Stare vijećnice i zgrada stare škole koje su upisane u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske. S istočne strane na trg su orijentirane i zgrade vatrogasnog doma DVD-a Petrijanec i društveni dom Petrijanec, dok je sa zapadne strane crkva svetog Petra, a u nastavku se nalazi i zdravstvena i stomatološka ambulanta.

– Ukupna vrijednost investicije je 948.931,25 kuna. Nakon provedenog postupka nabave ugovoren je izvođač, a vrijednost ugovora o izvođenju iznosi 803.506,88 kuna. Glavne aktivnosti koje će se projektom ostvariti su rekonstrukcija postojeće nerazvrstane prometnice, parterno uređenje središnjeg pješačkog trga, izgradnja parkirališta za osobna vozila kod ambulante i uređenje površine parka te opločenje šetnih staza. Ovo je prva faza projekta uređenja trga, a iduće godine krenuti ćemo sa drugom fazom u kojoj ćemo u potpunosti urediti sve popratne površine uz trg, hortikulturno uređenje i prilaz kućama koje se nalaze na trgu – pojasnio je načelnik Općine Željko Posavec te dodao da će uređen Trg biti reprezentativan prostor uređen za mnoge sadržaje na području Općine Petrijanec.

Nastavite čitati