Povežite se s nama

Život i društvo

Zbog pomame za njihovim prirodnim sokovima, zadrugari iz Lepoglave kuhat će i pekmeze!

FOTO : IVAN AGNEZOVIC

Objavljeno:

- dana

Nakon što je Udruga Agro turistički klaster  “Lepoglava” (ATK) krajem lipnja 2022. godine postala vlasnikom linije  za preradu voća i povrća u sokove – kapaciteta 150 litara soka na sat -, sve je više članova i zainteresiranih proizvođača koji očekuju nadogradnju ovog uspješnog projekta.

Podsjećamo, spomenuti prerađivački pogon kod Gaveznice je opremljen zahvaljujući Veleposlanstvu Republike Turske, odnosno 300.000 kuna vrijednoj donaciji Turske agencije za suradnju i koordinaciju TIKA klasteru.

Kako doznajemo od Nataše Veić, predsjednice ATK „Lepoglava“ usluge pogona za preradu voća u sokove koriste članovi Udruge te vlasnici obiteljskih poljoprivrednih gospodarstva.

– Naša Udruga ima 16 članova, a Kaznionica Lepoglava je počasna članica. Već lani smo uspjeli i uslužno prerađivati voće, te se pokazalo da postoji izniman interes za ovakav vid proizvodnje prirodnih sokova. Štoviše, startali smo oprezno, bez reklamiranja u medijima, a na kraju smo prošle sezone preradili oko 30 tona različitog voća – ističe Veić.

Uspjeli i bez reklame

Kapaciteti postojeće linije najviše su korišteni za preradu jabuka, krušaka, kupina, američkih borovnica, aronije, a bilo je upita i za dunje.

– Premda nam je savjetovano da se ne upuštamo u preradu grožđa, u našem sokovniku i te su bobice pretvorene u prirodni sok vrhunske kvalitete. Mi nemamo zaposlenog tehnologa, ali uz inicijalne savjete stručnjaka proces proizvodnje je bio brzo prilagođen našem asortimanu. Sve počinje vaganjem voća na prijemu jer moramo izračunati radman, slijedi njegovo pranje, mljevenje i prešanje. Dobiveni sok prikuplja se u bačvu koja je povezana sa strojem za pasterizaciju i na kraju se pune staklenke za čiju čistoću garantira proizvođač … Nažalost, voće poput šljiva ili višnji trenutno ne možemo preraditi jer nemamo pasirku – objasnila je naša sugovornica, od koje doznajemo da će i tom problemu vrijedni, trenutno još uvijek sezonski proizvođači uskoro doskočiti.

Naime, kod voća poput jabuka sitne koštice nakon hladnog prešanja zaostaju u tropu i s njima nema problema. Svi finalni proizvodi su etiketirani i propisno deklarirani zahvaljujući tome što je u rujnu 2002. godine registrirana Zadruga za preradu voća i povrća Terra Fructus.

Terra Fructus

– Kad se upustite u ovakav poduhvat morate na sve misliti, na proširenje kapaciteta, asortimana pa i na brendiranje proizvoda. Prostor od 100 metara četvornih trenutno zadovoljava naše potrebe, ali nemamo čvrsta jamstva da ćemo i dalje moći koristiti zgradu koju nam je privremeno na korištenje ustupila Varaždinska županija. Nažalost, zgrada je predviđena za rušenje i nadamo se kako to neće omesti naše planove vezane uz proizvodnju džemova. Naime, ATK je nositelj još jednog projekta u suradnji s Veleposlanstvom Republike Turske i TIK-om. Njihovi predstavnici u proteklom razdoblju kontinuirano su pratili naš rad, a posjećuju nas i sa studentima iz Turske od kojih neki polaze prehrambene fakultete. Oduševljeni su svime što je dosad napravljeno kao i činjenicom da se projekt pokazao održivim – rekla je Veić koja je s kolegicama i kolegama zaključila da proizvodnu liniju treba nadopuniti.

Stoga je u listopadu 2022. godine Veleposlanstvu poslana još jedna zamolba za donaciju temeljem prikupljenih ponuda za dodatno opremanje pogona strojevima vrijednim oko 65.000 eura.

– Na provedenom natječaju prošla je tvrtka Pavin iz Jastrebarskog koja je nabavila strojeve i opremu iz Hrvatske te Italije. Riječ je o namjenskom kotlu za kuhanje džemova, pasirki, punilici i drugim strojevima. Ovakvom dopunom postojeće linije moći ćemo proizvoditi i sokove od višnje, trešnje breskve ili šljive. Odnosno, više nema voća kojeg ne možemo prerađivati, a vjerojatno će se pri proizvodnji džemova djelomično iskorištavati i trop. Ministarstvo poljoprivrede izašlo nam je u susret i imat ćemo podršku jednog od vrsnih tehnologa za proizvodnju džemova – zaključila je Nataša Veić.

Neizvjesna sudbina pogona u Gaveznici

Lani najavljena realizacija velikog i važnog projekta, projektiranje izgradnje i uređenja Posjetiteljskog centra Gaveznica – Kameni vrh, mogla bi bez krova nad glavom ostaviti vrijedne zadrugare i 16 članova Udruga Agro turistički klaster  “Lepoglava”. Podsjećamo, procijenjena vrijednost konačnog ulaganja izgradnje i uređenja Posjetiteljskog centra je, ovisno o sadržajima, od 20 do 50 milijuna kuna.

– U uređenje poslovne zgrade, koja je navodno predviđena za rušenje, uložili smo dosta svog novca i vremena. Naime, morali smo obnoviti krovište, potrebnu izolaciju, okrečiti prostorije i drugo jer zgrada je bila u derutnom stanju. Ipak, imamo nekoliko solucija za premještanje proizvodne linije. Pregovaramo s Kaznionicom Lepoglava o preuređenju jednog peradarnika na njihovom imanju u Čretu. Nažalost, premda je lokacija komunalno potpuno opremljena i tu su potrebna značajna ulaganja u zgradu. Nama je veliki problem i to što se novoosnovana Zadruga još ne može prijavljivati na natječaje. Stoga nam je važno da na lokaciji u Gaveznici pogon ostane u funkciji još najmanje šest mjeseci – objasnila je Veić.

Život i društvo

Obnavlja se kolnik Topličke ulice u Gornjem Knegincu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Putem Županijske uprave za ceste Varaždinske županije u srijedu, 31. svibnja, započeli su radovi na obnovi kolnika županijske ceste u Topličkoj ulici u Gornjem Knegincu, cijelom duljinom od 2,5 kilometra.

Radove izvodi tvrtka Colas iz Varaždina, a prvo se provodi glodanje (frezanje) postojećeg dotrajalog habajućeg sloja asfalta, a nakon toga, prije polaganja novog habajućeg sloja asfalta, slijedi sanacija oštećenja nosivog asfaltnog sloja.

Usporedo sa sanacijom asfalta djelatnici VARKOM-a provode prespajanja na kanalizacijskom sustavu u cilju objedinjavanja postojećih kanalizacijskih mreža, a sve kako bi se izbjeglo kasnije prekapanje novog sloja asfalta.

Zbog navedenih radova idućih dana biti će otežano prometovanje Topličkom ulicom te se mole vozači za razumijevanje i korištenje alternativnih prometnih pravaca.

Nastavite čitati

Život i društvo

Nikad bogatiji program manifestacije “Spilja Vindija – naša prošlost i budućnost”

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U subotu, 10. lipnja, održat će se 8. po redu manifestacija “Spilja Vindija – naša prošlost i budućnost”, autora i organizatora KUD-a Voća, a pod pokroviteljstvom Općine Donja Voća.

Ova folklorno edukativna manifestacija jedinstvena je u svijetu jer članovi KUD-a Voća uprizoruju život neandertalaca kroz priču čiji će sadržaj ove godine bit znatno drugačiji, a neopisivu stručnu, tj. edukativnu težinu dat će ovome događaju dr.sc. Ivor Karavanić, redoviti profesor na Odsjeku za arheologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu, autor mnogobrojnih radova na temu neandertalaca (arheologija paleolitika, razvoj čovjeka, prapovijesne kamene religije i tehnike itd.). Dr.sc. Ivor Karavanić približit će sa stručnog aspekta značaj spilje te razna zanimljiva otkrića vezana uz život neandertalaca.

Službeni program manifestacije počinje u 15 sati ispred spilje Vindije, a u njemu osim uprizorenja i spomenutog edukativnog dijela, u folklornom dijelu sudjeluju muzikaši KUD-a Voća te gosti iz bratske Općine Starše (Slovenije).

U podnožju spilje, KUD Voća organizira tzv. kulturnu točku gdje će biti izloženi umjetnički radovi nastali na voćanskoj umjetničkoj koloniji “Dani braće Stolnik” na temu Vindije, bit će i predstavljeni informativni paneli o značaju ovog lokaliteta autora dr. sc. Kravanića, razni suveniri voćanskog kraja, posjetitelji će moći probati spiljske koktele, pećinske kolačiće, loviti neandelce za jedinstvene selfieje, a Općina Donja Voća organizirala je potpuno besplatnu vožnju kočijom za sve posjetitelje. Najmlađi će moći uživati u jahanju ponija. Vožnja kočijom i jahanje moguće je već od 13 sati.

Atraktivna je i ostala ponuda, KUD-u će se pridružiti brojne voćanske udruge oko ponude domaće hrane i pića, koje će za posjetitelje biti besplatne.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje