Povežite se s nama

U fokusu

Draženu Jagiću (SDP) Dom zdravlja, a veterinaru Krunoslavu Kovačiću (HNS) Zavod za javno zdravstvo

Objavljeno:

- dana

UPRAVNA VIJEĆA ODLUČILA

Dražen Jagić, član SDP-a i diplomirani ekonomist, novi je ravnatelj Doma zdravlja Varaždinske županije, a Krunoslav Kovačić, doktor veterine i član HNS-a, novi je ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Varaždinske županije.

Zanimljiv je to rasplet dvaju natječaja za izbor čelnih ljudi zdravstvenih ustanova, čiji je osnivač Varaždinska županija.

To su kolege!

Prije gotovo dva mjeseca Jagić je podnio ostavku na mjesto ravnatelja Zavoda za javno zdravstvo, objasnivši da je njegova “misija u Zavodu završena te je odlučio mjesto prepustiti nekome s novim idejama”. Na njegovo mjesto u Zavodu sada je sjeo Kovačić, koji je sve do siječnja bio predsjednik Upravnog vijeću te ustanove. Upravo je on raspisao natječaj za izbor novog ravnatelja Zavoda, zatim podnio ostavku, pa se javio na natječaj i na koncu – uspio.

Za razliku od Grada Varaždina, koji natječaje za čelne ljude svojih ustanova raspisuju po nekoliko puta, u županijskim ustanova novi su ravnatelji izabrani od prve, i to u razmaku od samo tri dana! U ponedjeljak 8. veljače je održana sjednica Upravnog vijeća Doma zdravlja, a u četvrtak, 11. veljače, sjednica Upravnog vijeća Zavoda za javno zdravstvo.

Da stvar bude zanimljivija, na svaki od spomenutih natječaja raspisanih u siječnju stigla je samo po jedna molba.

– Prijava jednog kandidata, Dražena Jagića, ispunjavala je sve uvjete propisane natječajem. Upravno vijeće ga je na sjednici, nakon što je razmotrilo pristiglu prijavu i održalo raspravu o priloženoj dokumentaciji, jednoglasno izabralo za ravnatelja na mandat od četiri godine – potvrdila je Andreja Ptiček, predsjednica UV-a Doma zdravlja.

Na natječaj za ravnatelja Zavoda za javno zdravstvo molbu je poslao samo bivši predsjednik UV-A te ustanove. Njegova molba je zadovoljila sve propisane uvjete, pa njegovi bivši kolege očito nisu ni trebali puno razmišljati.

– Upravno vijeće je za ravnatelja izabralo Krunoslava Kovačića – kratak i jasan je bio Franjo Rajner, novi predsjednik UV-a Zavoda.

Zamijenio fotelje

No, jesu li događanja u županijskom Domu zdravlja i županijskom Zavodu za javno zdravstvo koja su obilježila zadnjih mjesec i pol bila slučajna ili su rezultat dogovora HNS-a i SDP-a, dviju stranaka koje zajednički obnašaju vlast u Varaždinskoj županiji? Sve je počelo s ostavkom Ivana Crnkovića, dugogodišnjeg ravnatelja Doma zdravlja, bliskog HNS-u, odnosno županu Predragu Štromaru. Vrlo brzo ostavku na mjesto ravnatelja Zavoda za javno zdravstvo dao je i Dražen Jagić, SDP-ovac kojem je to bilo prvo radno mjesto koje je imalo veze sa zdravstvom. Njegova ostavka pri samom kraju mandata najviše je iznenadila, a nagađalo se da odlazi zbog inspekcijskih nadzora u Zavodu. No, sada se pokazalo da je SDP-ovac rukovodeću fotelju u Zavodu samo zamijenio s novom: onom u Domu zdravlja.

Dok je Jagić u posljednje tri godine stekao kakvo-takvo iskustvo u vođenju zdravstvene ustanove, za veterinara Kovačića, koji je dosad bio zaposlen u Veterinarskoj stanici u Novom Marofu, novo radno mjesto, sigurno će biti izazov, bez obzira što je dosad bio predsjednik Upravnog vijeća ustanove koju je pruzeo.

Jagić: “Prvo ću razgovarati sa zaposlenicima i koncesionarima”

– Domovi zdravlja, kao dio zdravstvenog sustava, definirani su Zakonom o zdravstvenoj zaštiti i osnovni su nositelj primarne zdravstvene zaštite koji moraju osigurati sveobuhvatnost, dostupnost i kontinuiranost u pružanju zdravstvene zaštite na svom području, što u biti znači provođenje javne zdravstvene službe na osnovi koncesije, povezivanje i rad patronažne službe, zdravstvene njege i palijativne skrbi sa timovima obiteljske medicine. Temeljem toga proizlaze i obveze ravnatelja. Iako ću više o tome moći govoriti nakon što preuzmem dužnost, u ovom trenutku smatram kako je potrebno racionalizirati poslovanje. Detaljnije o načinu provođenja moći ću više govoriti kad preuzmem dužnost ravnatelja Doma zdravlja i provedem razgovore sa zaposlenicima i koncesionarima – navodi novi ravnatelj Doma zdravlja. Racionalizaciju poslovanja novi ravnatelj planira učiniti kroz smanjenje troškova, popunjavanje Mreže javno-zdravstvene službe, organiziranje mobilnog palijaivnog tima i omogućavanjem stručne edukacije zdravstvenih djelatnika s ciljem veće dostupnosti zdravstvene zaštite stanovništva Varaždinske županije.

Izvor:
Foto: ILUSTRACIJA/Ivan Agnezović

U fokusu

FOTO Evo kako napreduje čišćenje jezera u Takošćanu, dnevno se odveze do 2500 metara kubnih sedimenta

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Čišćenje jezera u Trakošćanu i dalje dobro napreduje, a voda bi se mogla početi puštati već u svibnju.

>> FOTO Radovi u punom jeku, voda će se u jezero Trakošćan početi puštati već u svibnju

Donosimo nove fotografije napretka radova izmuljenja jezera.

Generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković sredinom travnja došao je u Trakošćan provjeriti napredak radova.

– Iz Trakošćanskog jezera do sada je izvađeno više od 60.000 metara kubnih sedimenta koji je deponiran na privremenu deponiju. Uzevši u obzir količine iz prethodnih radova možemo zaključiti da je do sada iz jezera Trakošćanskog jezera izvađeno 106.000 metara kubnih sedimenta. Uskoro bi trebalo započeti punjenje jednog dijela jezera, a od jeseni i trajno zapunjavanje jezera. Rok završetka radova po ugovoru je 30. lipnja 2024. godine, a radovi su ugovoreni za 2,5 milijuna eura. Nakon završetka radova na čišćenju sedimenta iz prvog dijela jezera do Dvora Trakošćan slijedi uklanjanje servisnih putova – objavile su tada Hrvatske vode, koje su investitor.

Također, nakon čišćenja servisnih puteva slijedi punjenje donjeg dijela jezera neposredno ispod dvorca, a višak voda će se ispuštati u rijeku Bednju kako bi se omogućilo daljnje uklanjanje sedimenta iz viših dijelova Trakošćanskog jezera. Na taj način smanjit će se potreba za prepumpavanjem vode.

Paralelno s čišćenjem jezera Hrvatske vode uredit će lijevu obalu u dužini od 120 metara i to kamenom oblogom sa stopom od kamenog nabačaja. Na desnoj obali jezera uredit će se 100 metara klizišta i erodirane obale i to ugradnjom gabiona u visini od 1.5 metara.

U tjednu od 22. travnja Hrvatske vode su objavile da se povećava broj građevinskih strojeva za odvoz sedimenta te očekujemo dnevne odvoze između 2250 do 2500 metara kubnih po danu. Do tada je na gradilištu bilo devet dampera, četiri bagera duge ruke od 24 metra, četiri bagera ruke od 12 metara te buldožer.

Nastavite čitati

U fokusu

Radnici Varteksa idu u štrajk, nisu im isplaćene plaće za veljaču i ožujak

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Nakon što radnicima Varteksa d.d. nisu isplaćene plaće za veljaču i ožujak ove godine te nakon neuspješno završenog postupka mirenja, Samostalni radnički sindikat Varteks donio je odluku kojom se pokreće štrajk.

– Štrajk će započeti u ponedjeljak, 06.05.2024. godine u 6 sati i trajat će do ispunjenja zahtjeva Sindikata, a to je isplata neisplaćenih plaća – objavila je Udruga radničkih sindikata Hrvatske.

U ponedjeljak će se održati i konfencija za medije.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje