Povežite se s nama

U fokusu

Sabati poručuje: Nema bezrezervne podrške

Objavljeno:

- dana

HSS o Javno-privatnom parterstvu

– Naša podrška izgradnji škola na varaždinskom području po modelu JPP-a daje nam za pravo da kritiziramo svaku uočenu nepravilnost. Oštro ćemo se suprotstaviti provođenju modela ako izabrana ponuda ne bude ujedno i najjeftinija – počeo je konferenciju za novinare Zvonimir Sabati, predsjednik županijskog HSS-a.

Konkretan povod za sazivanje novinara je dokumentacija koju je njegov kolega iz Martijanca, bivši načelnik Općine Franjo Golubić, sakupio o, po njegovom sudu, “pogrešno procijenjenoj kapitalnoj vrijednosti JPP-a za martijanečku osnovnu školu u iznosu od 7,6 milijuna kuna”. – Cijene su precijenjene u odnosu na tržište materijala – kazao je Golubić. Istaknuo je kako su u komparatoru troškova, umjesto procijenjene kapitalne vrijednosti i radova iz projektnog troškovnika za rekonstrukciju i dogradnju škole u iznosu od 13,7 milijuna kuna, isti radovi procijenjeni na 21,2 milijuna. Točnije, 56 posto skuplje – rekao je Golubić. Prema Zakonu o javnoj nabavi, predmet nabave treba se procijeniti prema realnim tržišnim cijenama, a te realne tržišne cijene su upravo u projektantskom troškovniku koji mi posjedujemo. Prema tome, ne vidim niti jedan razlog da se to ne primijeni – zaključio je Golubić.

Sumnja = revizija

S njim se složio i Sabati rekavši kako je riječ o javnom novcu zbog čega odgovorni moraju dvostruko više paziti na svaku potrošenu kunu.- Kao vijećnici ćemo, ako treba i na svakoj sjednici Županijske skupštine, tražiti raspravu da nam se omogući uvid u provođenje svih faza postupka. Za to imamo snage, a ako će nam u bilo kojemu trenutku bilo što biti sumnjivo, tražit ćemo reviziju ukupnog projekta – rekao je Zvonimir Sabati. Pritom je napomenuo kako neće biti bezrezervne podrške modelu JPP-a. Za pretpostaviti je da je to rekao zato što je upravo HSS bio jedan od onih koji su svojim glasom podržali sadašnji model. – Podržali smo projekt JPP-a jer u ovom trenutku nema drugačijeg modela po kojem bi se financirala dogradnja škola –  pojasnio je.

Također je predloženo da se  i za druge škole izvrši revizija procijenjenih kapitalnih vrijednost građenja u komparatoru troškova jer sumnjaju da će se iste nelogičnosti pojaviti u svim slučajevima.

Još dok je Franjo Golubić bio na čelu Martijanca, u ranijem ciklusu JPP-a iz razdoblja župana Čačića javno su se bunili kako su predložene cijene prenapuhane. Stoga su doznačili 400.000,00 kn kako bi se ishodila potrebna dokumentacija za dogradnju i rekonstrukciju škole, tako da ova škola jedina ulazi u proces JPP-a s važećom dozvolom za gradnju, potrebnom dokumentacijom i troškovnikom rada. Baš zato sada ne vide potrebu da iznova plaćaju istu dokumentaciju. – Loše je što svi projekti idu u grupi i što u postupku javne nabave ne vrijedi princip najniže cijene nego, kako piše, ekonomski najprihvatljivije. – Mogućnosti nadzora nema – rekao je Golubić. – To je ugovor na 25 godina, a mi pojma nemamo po kojim se kriterijima cijena može mijenjati. Ugovor o JPP-u je tajna, ali zar nije nelogično da mi ne znamo rizike – pita se Golubić.

Prema kompletnoj dokumentaciji, varijanta koju predlažu oponenti zakonom usvojenog JPP-a učinila bi dogradnju i rekonstrukciju nove škole u Martijancu čak 31 milijun skupljom od procjene koju su dali sami izraditi.

– Prema dokumentaciji kojom raspolažemo, cijena dogradnje škole skuplja je nego da izgradimo novu. Stoga predlažemo baš to – izgradnju nove škole, a ova zgrada neka se prenamijeni – zaključio je Golubić.

Idelna pljačka

Golubić smatra da je CEI, odnosno oni koji su joj dali ovlast, glavni krivac za netransparentnost podataka i golemog povećanja troškova. – Kako mogu isti ljudi biti zaduženi za procjenu vrijednosti i potom na osnovu te iste, vlastite procjene, isplaćivati sebi proviziju? – odgovor na pitanje koje je postavio Franjo Golubić bilo bi zanimljivo saznati.

– Ovdje je riječ o idealnoj pljački. Lako je dokaziva, ali kao da nitko nema volje spriječiti je – zaključio je bivši načelnik Martijanca.

Izvor:
Foto: Ivan Agnezović

U fokusu

FOTO Evo kako napreduje čišćenje jezera u Takošćanu, dnevno se odveze do 2500 metara kubnih sedimenta

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Čišćenje jezera u Trakošćanu i dalje dobro napreduje, a voda bi se mogla početi puštati već u svibnju.

>> FOTO Radovi u punom jeku, voda će se u jezero Trakošćan početi puštati već u svibnju

Donosimo nove fotografije napretka radova izmuljenja jezera.

Generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković sredinom travnja došao je u Trakošćan provjeriti napredak radova.

– Iz Trakošćanskog jezera do sada je izvađeno više od 60.000 metara kubnih sedimenta koji je deponiran na privremenu deponiju. Uzevši u obzir količine iz prethodnih radova možemo zaključiti da je do sada iz jezera Trakošćanskog jezera izvađeno 106.000 metara kubnih sedimenta. Uskoro bi trebalo započeti punjenje jednog dijela jezera, a od jeseni i trajno zapunjavanje jezera. Rok završetka radova po ugovoru je 30. lipnja 2024. godine, a radovi su ugovoreni za 2,5 milijuna eura. Nakon završetka radova na čišćenju sedimenta iz prvog dijela jezera do Dvora Trakošćan slijedi uklanjanje servisnih putova – objavile su tada Hrvatske vode, koje su investitor.

Također, nakon čišćenja servisnih puteva slijedi punjenje donjeg dijela jezera neposredno ispod dvorca, a višak voda će se ispuštati u rijeku Bednju kako bi se omogućilo daljnje uklanjanje sedimenta iz viših dijelova Trakošćanskog jezera. Na taj način smanjit će se potreba za prepumpavanjem vode.

Paralelno s čišćenjem jezera Hrvatske vode uredit će lijevu obalu u dužini od 120 metara i to kamenom oblogom sa stopom od kamenog nabačaja. Na desnoj obali jezera uredit će se 100 metara klizišta i erodirane obale i to ugradnjom gabiona u visini od 1.5 metara.

U tjednu od 22. travnja Hrvatske vode su objavile da se povećava broj građevinskih strojeva za odvoz sedimenta te očekujemo dnevne odvoze između 2250 do 2500 metara kubnih po danu. Do tada je na gradilištu bilo devet dampera, četiri bagera duge ruke od 24 metra, četiri bagera ruke od 12 metara te buldožer.

Nastavite čitati

U fokusu

Radnici Varteksa idu u štrajk, nisu im isplaćene plaće za veljaču i ožujak

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Nakon što radnicima Varteksa d.d. nisu isplaćene plaće za veljaču i ožujak ove godine te nakon neuspješno završenog postupka mirenja, Samostalni radnički sindikat Varteks donio je odluku kojom se pokreće štrajk.

– Štrajk će započeti u ponedjeljak, 06.05.2024. godine u 6 sati i trajat će do ispunjenja zahtjeva Sindikata, a to je isplata neisplaćenih plaća – objavila je Udruga radničkih sindikata Hrvatske.

U ponedjeljak će se održati i konfencija za medije.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje