Povežite se s nama

Međimurje

Speleološka udruga „Međimurje“ poziva zainteresirane u školu speleologije

Objavljeno:

- dana

Speleološka udruga „Međimurje“ organizira 6. školu speleologije koja će se održavati tijekom travnja i svibnja.

– Želite li upoznati pobliže speleologiju, dati svoj udio u otkrivanju novih jama i špilja ili samo iskusiti nešto novo i drugačije, pozivamo vas na uvodno predavanje koje će se održati u utorak, 13. travnja, u 19 sati u prostorijama Tehnološko-inovacijskog centra u Čakovcu – poručuju organizatori.

Škola će se sastojati od teorijskog i praktičnog. Teorijski dio uključuje predavanja koja će se održavati utorcima od 19 sati, dok se praktični dio odnosi na jednodnevne i dvodnevne izlete vikendima. Cilj škole je polaznike upoznati s osnovama speleologije, tehnikama kretanja i istraživanja speleoloških objekata, višednevnim boravkom u prirodi, potrebi očuvanja i zaštite prirode i alternativnim načinom aktivnog provođenja slobodnog vremena. Po završetku škole polaznici mogu polagati ispit za kategoriju speleološki pripravnik. Svim polaznicima je osigurana speleološka oprema, a broj mjesta je ograničen. Prijave su moguće na internetskoj stranici www.su-medjimurje.hr, putem e-maila [email protected] ili [email protected] te pozivom na broj 095 / 919 0025.

Speleologija je skup aktivnosti kojima je glavni cilj istraživanje špilja, jama, ponora, kaverni i drugih podzemnih krških fenomena. Hrvatski krš je poznat u svijetu po dubokim jamama. U Hrvatskoj je do sada istraženo 54 jama dubljih od 250 metara od čega su tri jame dublje od 1000 metara (Jamski sustav Lukina jama – Trojama, Slovačka jama i jamski sustav Velebita), a ukupno ih je 18 dubljih od 500 metara. Najveći broj dubokih jama nalazi se na Velebitu. Speleolozi svake godine pronalaze veći broj do sada neistraženih špilja i jama. Speleološka istraživanja u velikim špiljama i jamama traju godinama (npr. špilje Kita Gaćešina i Munižaba, jamski sustav Velebita).

– Također, u dijelu najvećih špilja postoje perspektive za daljnja istraživanja. Stoga unatoč tisućama do sada istraženih špilja i jama, daleko smo od nekog konačnog broja – objašnjavaju u Speleološkoj udruzi „Međimurje“.

Škola se organizira u skladu s planom i programom Hrvatskog planinarskog saveza i prema preporukama Komisije za speleologiju. Program škole se organizira uz strogo pridržavanje svih epidemioloških mjera i preporuka vezanih za pandemiju koronavirusa koje su na snazi u trenutku održavanja škole. Zbog trenutne epidemiološke situacije moguće su promjene i prilagodbe u organizaciji predavanja.

Međimurje

Ukusni kotlić i zabava uz tamburaše 18. svibnja na manifestaciji “Što smo, kaj smo i kak kuhamo”

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Kao uvod u Dane grada i Ljeto uz Muru i ove godine održava se manifestacija „Što smo, kaj smo i kak kuhamo“, tradicionalno kuhanje kotlića 18. svibnja, a dobra zabava je zagarantirana.

Kuhanje započinje u ranim jutarnjim satima, dok će podjela delicija započeti u 11 sati na izletištu „Fusek“ u Murskom Središću, a svoje umijeće pokazat će Mjesni odbori Mursko Središće, Peklenica, Križovec, Hlapičina, Štrukovec i Sitnice.

Jela će biti besplatno podijeljena posjetiteljima, a za dobru atmosferu pobrinut će se tamburaški sastav „Prim“.

Nastavite čitati

Međimurje

Mraz pogodio područja Murskog Središća i Štrigove pa je proglašena prirodna nepogoda

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Župan Međimurske županije Matija Posavec proglasio je prirodnu nepogodu od mraza za Grad Mursko Središće i Općinu Štrigova, gdje je mraz u razdoblju između 19. i 22. travnja 2024. godine izazvao smrzavanje, oštećenje i očekivano značajno smanjenje ovogodišnjeg uroda u voćnjacima i vinogradima.

Odluka o proglašenju prirodne nepogode – mraza stupa na snagu 6. svibnja 2024.

Međimurska županija ovom odlukom zadužuje općinska povjerenstva za procjenu šteta od prirodnih nepogoda da procjenu štete prijave županijskom povjerenstvu putem Registra šteta i to u roku od 50 dana od dana proglašenja prirodne nepogode. Županijsko povjerenstvo potom će izraditi zbirno izvješće o nastaloj šteti na navedenom području.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje