Povežite se s nama

U fokusu

Gorka pobjeda varaždinske tekstilne industrije

Objavljeno:

- dana

Varteks u predstečajnoj nagodbi

Varteksu je odobrena predstečajna nagodba.  Nakon niza obečavajućih, a potom „zaboravljenih“ prijedloga resornog ministarstva, banaka i države, Nagodbeno vijeće na zagrebačkom velesajmu u  utorak je proglasilo predstečaj varaždinske tvrtke.

Varteks je tako, napokon ušao u nagodbu, doslovno pet do 12, budući da je zadnji rok za pokretanje iste bio samo dan kasnije, u srijedu.  Plan restrukturiranja koji je izradilo je Ministarstvo financija izglasan je sa 78 posto glasova.

No već je intenzivirana potražnja dionica tvrtke na Zagrebačkoj burzi zadnjih dana bila indikativna.  Tako je za insajdere ovo bio očekivani scenarij.  Varteksove dionice posljednjih su se dana intenzivno kupovale dok su zadnjih godina bile nepoželjne u mešetarskom portfelju.

Izglasanim prijedlogom usvojen je način rješavanja dugovanja, izjavio je nakon vrlo kratkog glasovanje Zoran Košćec, predsjednik Uprave Varteksa. Od 635 milijuna kuna koliko duguje Varteks je državi dužan gotovo polovicu – 309 milijuna. Osim što izbjegava steča,j Varteks nagodbom vrlo dobro prolazi budući da će tvrtki sveukupno biti otpisano oko 400 milijuna kuna duga.

Košćec čestitke primao sa zadrškom

Tako će država direktno otpisati 199 milijuna, otpisane će biti i kamate plus što će država dokapitalizirati tvrtku s 15 milijuna kuna. Zauzvrat će dobiti 13 5  posto vlasništva nad tvrtkom koja i tako okrnjena raspolaže nemalim kapitalom u nekretninama. Dovoljno je samo spomenuti varaždinsku tvornicu, nedaleko centra grada na tisućama četvornih metara zemljišta. Također je, unatoč dosta prodanih, ostao i popriličan broj dućana koji su još uvijek u vlasništvu poduzeća.  Dio tih nekretnina, u vrijednosti 60 milijuna kuna, pripasti će državi.

Zoran Košćec, koji je nakon proglašenja nagodbe bio umnogome elokventniji nego zadnjih mjeseci , kaže: –  Varteks paralelno radi na sporazumu s razlučnim vjerovnicima, što će, nadam se, biti dovršeno u roku nekoliko dana.

Time se ujedno definira nova kreditna linija, nužna za provedbu plana, kazao je Košćec. Prema obećanjima, koja će ovoga puta, nadaju se svi involvirani, biti i održana, ZABA i HBOR kreditirati će tvrtku s po pet milijuna eura. No, još ništa nije potpisano.

Taj se kredit još uvijek, ironično, ali  naziva  interventinim. Poučeni ranijim iskustvima kada su osim banaka i ministara koji su pohodili Varaždin i obećavali pomoć, ali obećanje do sada nikada nije održano, Zoran Košćec čestitke je u utorak, primao sa zadrškom: – Ovo je velika stvar, ali  pričekajmo da zaista bude sve gotovo pa da možemo krenuti naprijed.

Budući da je dio predviđenog kredita, 16,4 milijuna kuna  Varteks obavezan potrošiti na dugovanje radnicima, Zoran Košćec kod javnog je bilježnika potpisao izjavu kojom jamči cijelom svojom osobnom imovinom.

Igra živaca

Igra živaca u Varteksu traje već tri godine, pa je čak na ročištu 13. svibnja sve upućivalo da će Varteks umjesto u predstečaj ipak u – stečaj. Tada je odbijen Varteksov plan restrukturiranja pa je Ministarstvo financija dalo sve od sebe da u zadanom roku dostavi novi. Budući da je Varteks bio jedna od prvih tvrtki koja je zatražila predstečaj, paralelno su se i mijenjali  i dorađivali neki članci zakona kojima je varaždinskim tekstilcima olakšan postupak.

Najveća šteta odugovlačenja podupiranih lažnim obećanjima je gubitak distribucije Levisa koji je nosio vrlo veliki prihod tvrtki. Taj bi se prihod sada , zbog ulaska u EU i samime time novih zakona dodatno povećao. Najtragičnije u svemu je što je sama američka kompanija kako bi zadržala suradnju s Varteksom, novi petogodišnji ugovor potpisala nešto ranije no što su bili rokovi.

Dodatno su riskirali čekajući  punih pet mjeseci obećanu konsolidaciju tvrtke i nastavak poslovanja. Pisao je i ministar Vrdoljak Levisu da „će sve biti u redu“. Levis je vjerovao dugogodišnjem partneru do zadnjeg trenutka, no tada je njihovo poslovanje došlo u pitanje i nije bilo drugog izlaza nego raskinuti partnertstvo.

Od preko 10 tisuća radnika i jedne od najkvalitetnijih tekstilaca bivše države, predstečaj je dočekalo niti dvije tisuće radnika s plaćom od dvije tisuće kuna.

Izvor:
Foto: ARHIVA RT

U fokusu

Nova odluka o parkiralištima u Varaždinu, evo koje su novosti i kako sudjelovati u javnoj raspravi

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U razdoblju od 30. travnja do 30. svibnja 2024. godine provodi se savjetovanje sa zainteresiranom javnošću povodom donošenja Odluke o izmjenama i dopunama Odluke o organizaciji i načinu naplate parkiranja na području Grada Varaždina.

-Ovim izmjenama i dopunama Odluke detaljnije se definiraju odredbe koje se odnose na uslugu parkiranja na uređenim javnim površinama i u javnim garažama, s obzirom na uvođenje novih informacijskih tehnologija, ali i definiranje naplate i kontrole naplate parkiranja, definiranje postupka izdavanja povlaštenih parkiranih karata za stanare i drugih poslova s tim u vezi te obavljanje nadzora nepropisno parkiranih vozila na parkiralištima. Na Nacrt prijedloga Odluke zatražena je prethodna suglasnost Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske, sukladno Zakonu o sigurnosti prometa na cestama – ističu u Gradu Varaždinu.

Izrađen je novi prometni elaborat, a osim revizije postojećih javnih parkirališta i garaža na kojima se trenutno obavlja naplata za korištenje parkirališnih mjesta na području Grada Varaždina, dodatno se uvodi naplata parkiranja na dijelovima grada, takozvanim parkirališnim blokovima, u kojima će vrijediti posebni povlašteni uvjeti za stanare. Naplata bi se trebala uvoditi etapno.

Temeljem provedene revizije javnih parkirališta i garaža na kojima se trenutno obavlja naplata parkiranja na području Grada Varaždina u zonama 0., 1., 2. i 3., obavljeno je usklađenje te je utvrđeno da je obilježeno ukupno 996 parkirnih mjesta za predviđenih za naplatu parkiranja, a osim njih, obilježeno je 71 parkirno mjesto za osobe s invaliditetom i smanjene pokretljivosti te 6 parkirnih mjesta za taxi vozila i 6 mjesta za punjenje električnih vozila. Također je predviđeno obilježavanje 5 parkirnih mjesta za motocikle.

-U Gradu Varaždinu uvode se 3 nova parkirališna bloka na kojima će se obavljati naplata parkiranja: blok A, blok B te blok C. Blokovi A i B uvrstit će su u drugu zonu naplate dok će se blok C uvrstiti u treću zonu naplate parkiranja u Gradu Varaždinu. U navedenim će blokovima pod naplatom biti ukupno 728 parkirnih mjesta, dok će za osobe s invaliditetom i smanjene pokretljivosti biti rezervirano ukupno 39 parkirnih mjesta. U svakom od navedenih blokova broj parkirnih mjesta za osobe s invaliditetom i smanjene pokretljivosti zauzima 5% od ukupnog broja parkirnih mjesta, kao i u ukupnom broju parkinga pod naplatom – navedeno je u spomenutom elaboratu.

Uvode se tako parkirališni blok A, koji će obuhvaćati prostor istočnije od Ulice Stanka Vraza ( iza višestambenih zgrada kućni broj 6, 8 i 10) – prilaz preko Ulice Vatroslava Lisinskog, blok B koji će obuhvaćati postojeće parkiralište smješteno istočnije od Zagrebačke ulice, a južno od Ulice Franca Prešerna, te blok C, koji obuhvaća parkirna mjesta u Trakošćanskoj ulici te dio u Ulici braće Radić.

Cilj provođenja savjetovanja sa zainteresiranom javnošću jest upoznavanje javnosti s nacrtom dokumenata, a radi dobivanja mišljenja, primjedbi i prijedloga i eventualno prihvaćanja zakonitih i stručno utemeljenih prijedloga, primjedbi i mišljenja.

Materijali i obrasci relevantni za savjetovanje, kao i sami nacrti dokumenata, nalaze se na web stranici Grada Varaždina https://varazdin.hr/savjetovanja-s-javnoscu-2024-godini/ pod rednim brojem 37.

Svoje doprinose javnom savjetovanju moguće je dostaviti isključivo putem priloženog obrasca, zaključno do 30. svibnja 2024. godine na adresu Grad Varaždin, Upravni odjel za gradnju i komunalno gospodarstvo, Trg slobode 12/II, 42000 Varaždin, s naznakom: „Mišljenja, primjedbe i prijedlozi na Nacrt Odluke o izmjenama i dopunama Odluke o organizaciji i načinu naplate parkiranja na području Grada Varaždina“ ili na e-mail adresu: [email protected].

Nastavite čitati

U fokusu

FOTO Moćni Rafalei preletjeli nad sjeverom Hrvatske za oko 4 minute, jeste li ih vidjeli?

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO : IVAN AGNEZOVIC

Veliko pojačanje obrani Republike Hrvatske su višenamjenski borbeni avioni Rafalei koji su u našu zemlju došli 25. travnja.

Povodom današnjeg svečanog obilježavanja 29. obljetnice vojno-redarstvene operacije Bljesak od 9 do 11 sati višenamjenski borbeni avioni Rafale Hrvatskog ratnog zrakoplovstva preletjet će područje Republike Hrvatske.

Dva hrvatska Rafalea već su se mogla vidjeti nad sjeverom Hrvatske jer su nad Koprivnicom bilu u 09:50, nad Ludbregom i Čakovcem u 09:52, nad Varaždinom u 09:54 i Krapinom u 09:56.

Morali ste biti jako točni ako ste ih željeli vidjeti, ali ako niste uspjeli zabilježila ih je nad Varaždinom kamera našeg Ivana Agnezovića. Čak i ako ih niste stigli vidjeti vjerojatno ste ih čuli.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje