Povežite se s nama

Međimurje

FOTO Evo kako se ludovalo na fašniku u Prelogu i Čakovcu

Objavljeno:

- dana

FAŠNIK U MEĐIMURJU

Prelog i Čakovec su u nedjelju zaplesali u ritmu maškara zahvaljujući dosad najvećem odazivu kostimiranih sudionika.

Procjenjuje se da je samo u Čakovcu popodnevnu fašničku povorku pratilo više od 6.000 ljudi.

Nagrade najboljima

Već tradicionalno fašničku povorku u Prelogu organizirala je Turistička zajednica, a glazbeni ritam povorci koja se prošetala gradskim ulicama i trgovima dao je domaći Puhački orkestar. Bez nepotrebnog dvoumljenja, gradonačelnik Ljubomir Kolarek predao je ključeve u ruke Toniju, najmlađem fašničaru iz Dječjeg vrtića Fijolica. Maskirani vrtićari obećali su ga vratiti do srijede ujutro. Na poziv organizatora pristigle su i brojne udruge poput Nautičkoga kluba Labud, Tratinčice iz Hemuševca, Udruge umirovljenika iz Preloga i Veselog društva iz Otoka. Svi su se sudionici maskirane povorke predstavili publici na pozornici ispred Doma kulture. Najmlađi sudionici povorke nagrađeni su krafnama i čajem, a sve su maske dobile poklon-bonove ugostiteljskih objekata koji posluju na području Preloga. Nije izostalo ni suđenje Fašniku. Ulogu suca maestralno je odradio Damir Mužanić. Sklepanu optužnicu čitao je Željko Sokač, dok je Dejan Novak svim silama nastojao ublažiti dosuđenu kaznu. No, Fašnik je ipak morao platiti cijenu svojih grijeha te su siromaha okrivili i kaznili za sve strahote koje su lani pogodile Prelog. Ni pravosuđe u Čakovcu nije imalo milosti prema njegovu imenjaku. Fešta je na Trgu Republike kulminirala nakon povorke tradicijskih i svjetovnih fašničkih maski zabavom pod šatorom uz nastup grupe Flash. Slijedilo je biranje onih najboljih, za koje je METSS iz Čakovca osigurao bonove u vrijednosti 5.000 kuna. Najbolje tradicionalne maske ovogodišnjega Međimurskog fašnika su KUU Lafra Turčišće, podturenska čaplja i snehe, međimurske krave iz Novog Sela na Dravi te mukavci i coprnice iz Zasadbrega. Od posjetitelja je najkreativniju masku imala Gordana Šoltić Siladi iz Čakovca, dok su gospoda iz Štefanca zavrijedila priznanje za najsimpatičniju masku. Svetomartinski krampusi vlasnici su najstrašnijih maski, a žiri je pirate iz Macinca proglasio najkreativnijom grupom. U kategoriji “najslađa grupa” nagrada je pripala svemirskim eko-čistačima iz Osnovne škole Hodošan. Ovogodišnji program Međimurskog fašnika bez sumnje je oduševio sve posjetitelje. Čakovec se prema komentarima gostiju i u izbornoj godini potvrdio kao mjesto najbolje zabave te neponovljivih maskiranih uspomena.

– To vam je tak, naši međimurski fašničari ponorevaju samo jedan dan, a političari cijelu godinu – ustvrdio je maskirani Štef iz Strahoninca i odjurio s ekipom na konzumiranje netom preuzete vlasti.

Izvor: Foto:

Međimurje

Ukusni kotlić i zabava uz tamburaše 18. svibnja na manifestaciji “Što smo, kaj smo i kak kuhamo”

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Kao uvod u Dane grada i Ljeto uz Muru i ove godine održava se manifestacija „Što smo, kaj smo i kak kuhamo“, tradicionalno kuhanje kotlića 18. svibnja, a dobra zabava je zagarantirana.

Kuhanje započinje u ranim jutarnjim satima, dok će podjela delicija započeti u 11 sati na izletištu „Fusek“ u Murskom Središću, a svoje umijeće pokazat će Mjesni odbori Mursko Središće, Peklenica, Križovec, Hlapičina, Štrukovec i Sitnice.

Jela će biti besplatno podijeljena posjetiteljima, a za dobru atmosferu pobrinut će se tamburaški sastav „Prim“.

Nastavite čitati

Međimurje

Mraz pogodio područja Murskog Središća i Štrigove pa je proglašena prirodna nepogoda

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Župan Međimurske županije Matija Posavec proglasio je prirodnu nepogodu od mraza za Grad Mursko Središće i Općinu Štrigova, gdje je mraz u razdoblju između 19. i 22. travnja 2024. godine izazvao smrzavanje, oštećenje i očekivano značajno smanjenje ovogodišnjeg uroda u voćnjacima i vinogradima.

Odluka o proglašenju prirodne nepogode – mraza stupa na snagu 6. svibnja 2024.

Međimurska županija ovom odlukom zadužuje općinska povjerenstva za procjenu šteta od prirodnih nepogoda da procjenu štete prijave županijskom povjerenstvu putem Registra šteta i to u roku od 50 dana od dana proglašenja prirodne nepogode. Županijsko povjerenstvo potom će izraditi zbirno izvješće o nastaloj šteti na navedenom području.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje