Povežite se s nama

U fokusu

Vlada najavljuje dvosmjenski rad, ravnatelji vrtića iz Varaždina poručuju: nema toliko djece da svi radimo popodne

Objavljeno:

- dana

Vlada Republike Hrvatske na posljednjoj sjednici održanoj u 2017. godini usvojila je Smjernice za razvoj i provedbu aktivne politike zapošljavanja u Republici Hrvatskoj u razdoblju od 2018. do 2020. godine, među kojima je i specijalni program za zapošljavanje u vrtićima, gdje će se uvesti dodatno osoblje za dvosmjenski rad kao dodatak demografskoj mjeri.

Stoga smo odlučili istražiti ima li za tim potrebe u Varaždinu, kako će se odluka o dvosmjenskom radu vrtića provesti i znači li to nova zapošljavanja. Iz Grada Varaždina, osnivača Dječjeg vrtića Varaždin, koji obuhvaća osam objekata, pojašnjavaju da će se dvije smjene uvesti samo u vrtićima u kojima roditelji djece za to iskažu potrebu, i to najkasnije do početka 2019. godine.

Trenutno u Hrvatskoj 76 posto općina i gradova uopće nema organizirani vrtićki smještaj

– Popodnevne smjene organizirat će se u onim vrtićima u kojima roditelji istaknu da im takva usluga treba te će se zapošljavati dodatni kadar jer radno vrijeme odgojiteljica će i dalje biti pet i pol sati u izravnom radu s djecom. Vrtićki će program i dalje trajati najviše deset sati, s obzirom na to da je to maksimalno vrijeme boravka djece te dobi u vrtićima – navode iz Grada Varaždina.

U tom gradskom vrtiću roditelji svoju djecu već sada mogu ostaviti popodne. Naime, objekt “Kozarčeva” jedini je gradski vrtić koji dugi niz godina radi dvosmjenski i ima jednu skupinu djece čiji roditelji imaju potrebu za ovakvim tipom rada vrtića.
– U toj je skupini ukupno upisano 29-ero djece, te trenutno nemaju dodatnih zahtjeva roditelja za upisom djece u dvosmjenski vrtić, pa time nema potrebe ni za novim zapošljavanjem – poručili su iz Grada Varaždina i upozorili da će za organiziranje dvosmjenskog rada vrtića trebati i dodatna novčana sredstva, ali i nova zapošljavanja.

Vrtići popodne prazni?

Popodnevnu smjenu ima organiziranu i Dječji vrtić “Dječji svijet” u Varaždinu. Svaki dan do 20.30 sati u vrtiću ostaju dvije odgojne skupine, odnosno tridesetak djece. Prvu skupinu čine mališani od prve do treće godine, a drugu skupinu oni od treće godine do polaska u osnovnu školu.

Ljubimka Hajdin, ravnateljica tog vrtića, navodi da nije do kraja upoznata s načinom provedbe Vladine odluke o dvosmjenskom radu vrtića. No, već sada može reći da ta odluka, ako se doista usvoji, ne odgovara stvarnim potrebama.

– Ako nama pedagoški standard predviđa da na određen broj stanovnika dolazi jedna odgojno-obrazovna ustanova, mislim da isto tako neki određeni postotak roditelja treba poslijepodnevnu smjenu. Ako će se odlukom odrediti da svi vrtići moraju raditi poslijepodne, onda vrtić gubi autonomiju donošenja odluke, pogotovo vrtići koji imaju više objekata – objasnila je ravnateljica Hajdin.
Upozorava da je odluka u vezi s radnim vremenom, da svi vrtići moraju raditi dvosmjenski, novo ekonomsko opterećenje.

– Hoće li i dalje biti posla za sve vrtiće poslijepodne? To čisto sumnjam – usvrdila je ravnateljica Hajdin, koja je iznijela i jednu zanimljivost.
Postoje razlike u ponašanju djece u vrtiću popodne i navečer u odnosu na dječje ponašanje u prijepodnevnoj smjeni.

– Pojavom sumraka djeca su privrženija odraslim osobama. Čitaju se razne priče, više se radi na aktivnostima u kojima dijete ima mogućnost bližega kontakta s odraslom osobom. Smanjuje im se i količina prostora u kojem borave, a bitno je i da su aktivnosti djece prilagođene onima koje imaju i kod kuće. Primjerice, djeca se često igraju „proslave rođendana“, „roštiljaju“ ili „odlaze na pizzu“, nešto što i u obitelji rade u to vrijeme – istaknula je ravnateljica Hajdin.

“Pojavom sumraka djeca su privrženija odraslim osobama i igraju se na način kako to vide u kući.”

Međutim, varaždinski Dječji vrtić “Bajka” trenutno ne radi dvosmjenski.
– Za to jednostavno nema potrebe i nismo imali takve upite od strane roditelja. Djeca u našem vrtiću ostaju najkasnije do 16.30 sati, pa sukladno tome dosad nije bilo ni potrebe zapošljavanja novih odgojitelja – rekla je ravnateljica “Bajke” Jadranka Stanković.
Navodi da bi prije donošenja bilo kakve odluke svakako trebalo pitati roditelje.

– Svakako ćemo napraviti anketu među roditeljima u slučaju da se ta odluka donese. Ako bude potrebe, spremni smo se prilagoditi. Otvoreni smo za sve promjene i bude li trebalo, organizirat ćemo rad vrtića i popodne – poručila je Stanković.
S obzirom na to da mnogi roditelji danas rade duže od 16.30 sati, a neki i u dvije smjene, donošenje odluke o dvosmjenskom radu vrtića mame i tate vrtićaraca uglavnom podržavaju.

Dobro je imati izbor

Među njima je i Martina Tomičić Furijan, čiji sinovi Dino i Dorijan polaze varaždinski Dječji vrtić “Dječji svijet”.
– Mi smo se i odlučili za taj vrtić za slučaj da nam zatreba mogućnost ostavljanja djece popodne, no dosad nismo imali tu potrebu. Odluka o dvosmjenskom radu je dobra, ali treba razmišljati i o početku rada vrtića, jer puno ljudi radi od šest sati, pa im odgovara što ranije otvaranje vrtića – rekla je Tomičić Furijan.

Natalitet je u padu, no potreba za dječjim vrtićima – u porastu!

Iako se u Hrvatskoj, pa tako i u Varaždinskoj županiji, posljednjih godina bilježi oštar demografski pad, još uvijek postoji povećana potreba za dječjim vrtićima.
– U Varaždinskoj županiji, nakon što se raspiše natječaj za radno mjesto odgojitelja, vidljivo je da nezaposlenih odgojitelja uopće nema na Zavodu za zapošljavanje – upozorila je ravnateljica Dječjeg vrtića “Dječji svijet” Ljubimka Hajdin, koju smo upitali zašto je to tako.

– Još uvijek nismo u situaciji da ovisimo o natalitetu, nego se jednostavno povećava postotak djece koja polaze predškolski odgoj. Ako su te brojke u Europi negdje na 90 posto, nama treba još vremena da se približimo tom postotku. Sve sredine, koliko je meni poznato, imaju potrebu za dodatnim mjestima u vrtićima, a dodatno mjesto automatski traži dodatne stručne djelatnike, odnosno odgojitelje na razini predškolskog odgoja – objasnila je ravnateljica Hajdin i dodala da se na natječaj za radno mjesto odgojitelja jave osobe koje ili prelaze iz jedne ustanove u drugu ili je u pitanju preseljenje odgojitelja.
– No, broj odgojitelja koji generacijski izlaze iz fakulteta nije dovoljan za zadovoljenje pravih potreba u praksi. Nedostaje stručnoga kadra – zaključuje ravnateljica Hajdin, čiji vrtić obilježava 23 godine rada.

Podaci Eurostata – previsoka cijena ?

Prema podacima Eurostata, u Hrvatskoj vrtić pohađa jedva nešto više od polovice djece u dobi od treće do šeste godine, dok je u 15 država EU, na čelu s Maltom, Francuskom i Belgijom, taj udio prešao 90 posto.
Prema ravnateljici Dječjeg vrtića „Dječji svijet“ Ljubimki Hajdin, glavni razlog tome je cijena vrtića koju plaćaju roditelji u Hrvatskoj. Dodaje da je osnovna škola gotovo pa besplatna, kao i srednja škola, gdje se sufinancira prijevoz.
– Predškolski odgoj ostao je na razini lokalnih jedinica, od kojih neke imaju sredstava, a neke nešto manje, i vjerojatno u okviru tih mogućnosti svaka lokalna jedinica organizira i sufinancira program predškolskog odgoja – rekla je ravnateljica Ljubimka Hajdin.

U fokusu

Nova odluka o parkiralištima u Varaždinu, evo koje su novosti i kako sudjelovati u javnoj raspravi

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U razdoblju od 30. travnja do 30. svibnja 2024. godine provodi se savjetovanje sa zainteresiranom javnošću povodom donošenja Odluke o izmjenama i dopunama Odluke o organizaciji i načinu naplate parkiranja na području Grada Varaždina.

-Ovim izmjenama i dopunama Odluke detaljnije se definiraju odredbe koje se odnose na uslugu parkiranja na uređenim javnim površinama i u javnim garažama, s obzirom na uvođenje novih informacijskih tehnologija, ali i definiranje naplate i kontrole naplate parkiranja, definiranje postupka izdavanja povlaštenih parkiranih karata za stanare i drugih poslova s tim u vezi te obavljanje nadzora nepropisno parkiranih vozila na parkiralištima. Na Nacrt prijedloga Odluke zatražena je prethodna suglasnost Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske, sukladno Zakonu o sigurnosti prometa na cestama – ističu u Gradu Varaždinu.

Izrađen je novi prometni elaborat, a osim revizije postojećih javnih parkirališta i garaža na kojima se trenutno obavlja naplata za korištenje parkirališnih mjesta na području Grada Varaždina, dodatno se uvodi naplata parkiranja na dijelovima grada, takozvanim parkirališnim blokovima, u kojima će vrijediti posebni povlašteni uvjeti za stanare. Naplata bi se trebala uvoditi etapno.

Temeljem provedene revizije javnih parkirališta i garaža na kojima se trenutno obavlja naplata parkiranja na području Grada Varaždina u zonama 0., 1., 2. i 3., obavljeno je usklađenje te je utvrđeno da je obilježeno ukupno 996 parkirnih mjesta za predviđenih za naplatu parkiranja, a osim njih, obilježeno je 71 parkirno mjesto za osobe s invaliditetom i smanjene pokretljivosti te 6 parkirnih mjesta za taxi vozila i 6 mjesta za punjenje električnih vozila. Također je predviđeno obilježavanje 5 parkirnih mjesta za motocikle.

-U Gradu Varaždinu uvode se 3 nova parkirališna bloka na kojima će se obavljati naplata parkiranja: blok A, blok B te blok C. Blokovi A i B uvrstit će su u drugu zonu naplate dok će se blok C uvrstiti u treću zonu naplate parkiranja u Gradu Varaždinu. U navedenim će blokovima pod naplatom biti ukupno 728 parkirnih mjesta, dok će za osobe s invaliditetom i smanjene pokretljivosti biti rezervirano ukupno 39 parkirnih mjesta. U svakom od navedenih blokova broj parkirnih mjesta za osobe s invaliditetom i smanjene pokretljivosti zauzima 5% od ukupnog broja parkirnih mjesta, kao i u ukupnom broju parkinga pod naplatom – navedeno je u spomenutom elaboratu.

Uvode se tako parkirališni blok A, koji će obuhvaćati prostor istočnije od Ulice Stanka Vraza ( iza višestambenih zgrada kućni broj 6, 8 i 10) – prilaz preko Ulice Vatroslava Lisinskog, blok B koji će obuhvaćati postojeće parkiralište smješteno istočnije od Zagrebačke ulice, a južno od Ulice Franca Prešerna, te blok C, koji obuhvaća parkirna mjesta u Trakošćanskoj ulici te dio u Ulici braće Radić.

Cilj provođenja savjetovanja sa zainteresiranom javnošću jest upoznavanje javnosti s nacrtom dokumenata, a radi dobivanja mišljenja, primjedbi i prijedloga i eventualno prihvaćanja zakonitih i stručno utemeljenih prijedloga, primjedbi i mišljenja.

Materijali i obrasci relevantni za savjetovanje, kao i sami nacrti dokumenata, nalaze se na web stranici Grada Varaždina https://varazdin.hr/savjetovanja-s-javnoscu-2024-godini/ pod rednim brojem 37.

Svoje doprinose javnom savjetovanju moguće je dostaviti isključivo putem priloženog obrasca, zaključno do 30. svibnja 2024. godine na adresu Grad Varaždin, Upravni odjel za gradnju i komunalno gospodarstvo, Trg slobode 12/II, 42000 Varaždin, s naznakom: „Mišljenja, primjedbe i prijedlozi na Nacrt Odluke o izmjenama i dopunama Odluke o organizaciji i načinu naplate parkiranja na području Grada Varaždina“ ili na e-mail adresu: [email protected].

Nastavite čitati

U fokusu

FOTO Moćni Rafalei preletjeli nad sjeverom Hrvatske za oko 4 minute, jeste li ih vidjeli?

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO : IVAN AGNEZOVIC

Veliko pojačanje obrani Republike Hrvatske su višenamjenski borbeni avioni Rafalei koji su u našu zemlju došli 25. travnja.

Povodom današnjeg svečanog obilježavanja 29. obljetnice vojno-redarstvene operacije Bljesak od 9 do 11 sati višenamjenski borbeni avioni Rafale Hrvatskog ratnog zrakoplovstva preletjet će područje Republike Hrvatske.

Dva hrvatska Rafalea već su se mogla vidjeti nad sjeverom Hrvatske jer su nad Koprivnicom bilu u 09:50, nad Ludbregom i Čakovcem u 09:52, nad Varaždinom u 09:54 i Krapinom u 09:56.

Morali ste biti jako točni ako ste ih željeli vidjeti, ali ako niste uspjeli zabilježila ih je nad Varaždinom kamera našeg Ivana Agnezovića. Čak i ako ih niste stigli vidjeti vjerojatno ste ih čuli.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje