Povežite se s nama

Kultura

Izrada grba od gline, potraga za blagom i druge zanimljive aktivnosti na „Ljetnoj muzezanciji“ kod Staroga grada

FOTO: Arhiva RT

Objavljeno:

- dana

„Ljetna muzezancija“ u Starome gradu program je ljetnih aktivnosti za djecu osmišljen s ciljem upoznavanja najmlađih posjetitelja s kulturnom baštinom koja se čuva u utvrdi Stari grad kroz niz edukacijskih, likovnih i zabavnih aktivnosti primjerenih uzrastu sudionika.

Program je namijenjen djeci u dobi od 7 do 10 godina, a provodi se četvrtu godinu zaredom u atriju utvrde Stari grad ili ispred utvrde, ovisno o vrsti aktivnosti.

Ljetne edukacijsko-zabavne aktivnosti održavaju se od 17. do 21. srpnja, svaki dan od 10 do 11 sati i 30 minuta, pa će djeca imati priliku sudjelovati u muzejskim sadržajima, sličnim onima koje Gradski muzej Varaždin za njih priprema u okviru edukacijskog programa MIŠ – Muzej i školatijekom školske godine.

– Ovogodišnje aktivnosti usmjerene su na razvoj motoričkih vještina polaznika korištenjem i oblikovanjem prirodnih materijala: gline, drva, papira i zemlje/ljekovitog bilja. Uz to, sve planirane aktivnosti su edukacijskog tipa i tematski vezane uz povijest utvrde Stari grad i grada Varaždina. Ove godine prvi put program „Ljetne muzezancije“ završit ćemo potragom za blagom oko Staroga grada, pravom poslasticom za znatiželjne istraživače! – rekla je voditeljica programa Jelena Petković, kustosica pedagoginja u GMV-u.

U svakoj radionici može sudjelovati najviše 15-ero djece, a za sudjelovanje je potrebna najava voditeljici na e-mail [email protected] ili tel. 095/567-3581. 

Budući da se cjelokupni program održava na otvorenome prostoru u dvorištu i ispred Staroga grada, u slučaju otkazivanja pojedine aktivnosti zbog lošeg vremena, Muzej će o tome objaviti informaciju na svojoj Facebook stranici.

Planirane aktivnosti

U ponedjeljak, 17. srpnja, u atriju Staroga grada održat će se radionica „Plemenita glina“. Cilj je upoznati polaznike s heraldikom, pomoćnom povijesnom znanošću koja se bavi proučavanjem i stvaranjem grbova, te im kroz izložene grbove u Starom gradu ujedno približiti povijest utvrde, vlasnika i plemićkih obitelji. Aktivnost će biti izrada grba od gline.

U utorak, 18. srpnja, u atriju Staroga grada na radionici „Zagonetno drvo“ pod vodstvom Matije Bobeka izrađivat će se igračke od drva s ciljem učenja glavnih svojstava materijala i stjecanja iskustva u oblikovanju drva pomoću primjerenog alata.

U srijedu, 19. srpnja, ispred Staroga grada sadit će se ljekovito bilje koje će trajno krasiti atrij Staroga grada. Cilj radionice je upoznati polaznike s ljekovitim svojstvima pojedinih biljaka koje su se kroz povijest, ali i danas, sadile i koristile za sprječavanje različitih tegoba.

U četvrtak, 20. srpnja, ispred Staroga grada na radionici „Značajan papir“ izrađivat će se zajednički rad od papira koji će biti izložen u atriju. Cilj je objasniti značaj izloženih dokumenata vezanih uz povijest Staroga grada i povijesnih dokumenata općenito.

U petak, 21. srpnja, slijedi radionica „Potraga za blagom“. Djeca će tragati za blagom oko Staroga grada pomoću zadanih tragova po šetalištu koje okružuje utvrdu, a cilj je približiti povijesne crtice kroz zabavnu igru potrage pomoću tragova usvojenih tijekom prijašnjih radionica.

Informacije: Gradski muzej Varaždin / Šetalište J. J. Strossmayera 3 / tel. 042 658 750, 658 754, [email protected] / voditeljica: Jelena Petković, kustosica pedagoginja, tel. 042 421 017, 095 5673 581.

Kultura

U Muzeju Međimurja izložba “Oton Iveković – slikar Zrinskih“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Izložbom Otona Ivekovića, velikana historijskog slikarstva i istaknutog predstavnika hrvatske moderne, Muzej Međimurja Čakovec obilježava 70. obljetnicu svoga postojanja. Izložba se otvara u petak, 10. svibnja u 19 sati.

Iz iznimno velikog i značajnog slikarevog opusa, za ovu izložbu odabrana su vrlo specifična djela, tj. niz radova na temu događaja i likova iz povijesti velikaške obitelji Zrinski, koji svjedoče o Ivekovićevoj okupiranosti poviješću ove obitelji i njezinom tematiziranju u umjetničkim djelima od samih početaka slikarskoga djelovanja.

Upravo zbog toga je za vrijeme studija na bečkoj Likovnoj akademiji dobio nadimak „Zrinjimaler” – slikar Zrinskih!

Izložba prezentira niz inačica poznatog „Rastanka Zrinskog i Frankopana od Katarine Zrinske“, počevši od prve verzije slike nastale 1887. godine koju je Oton izradio kao dokaz svog talenta umjesto prijemnog ispita, kada je kao mladić s devetnaest godina odlučio krenuti na bečku Likovnu akademiju. Osim „Rastanka“, na izložbi su prisutne i kompozicije velikog formata „Nikola Šubić Zrinski u Sigetu“ i „Zrinski i Sokolović u Sigetu“, zatim „Ivan Gnade – posljednji Zrinski“, kao i akvareli starih hrvatskih gradova i utvrda koji su bili u posjedu Zrinskih, rađeni za Milenijsku izložbu 1898. u Budimpešti.

Autorica izložbe je dr. sc. Snježana Pintarić, renomirana povjesničarka umjetnosti i muzejska savjetnica, koja za ovu izložbu kaže:

„Ako bi slike trebale imati neki svoj autentični ambijent, prostor u kojem njihovo postojanje ima puno opravdanje, a umjetnički izraz najjači učinak, ako postoji neko okruženje u kojem ćemo osjećati jedinstvo umjetničke namjere i dojma kojeg umjetničko djelo ostavlja u oku promatrača, onda je to u ovom trenutku zasigurno prostor Staroga grada Zrinskih u Čakovcu. Predstavljanjem Otona Ivekovića u Muzeju Međimurja Čakovec završeno je na najljepši način jedno uzbudljivo putovanje od punih stotinu i trideset godina u kojem su, dvorac sa svoje strane, a umjetnik s druge, prošli kroz bure i oluje, doživljavali uspone i padove, bili zaboravljani i zanemarivani, da bi nakon desetljeća ponovno bili otkriveni i adekvatno valorizirani. Mogli bismo isto tako reći da su se slike Otona Ivekovića, iako nisu naslikane ovdje, vratile u Čakovec! Vratile su se u stvarni prostor kojeg je u svojoj imaginaciji Iveković stvorio davne 1887. kada je kao netom završeni đak Obrtne škole, pun prkosa i želje za učenjem slikarskog zanata, sa slikom pod rukom kao dokazom svojeg talenta, krenuo pješice u Beč, prijestolnicu Austro-Ugarskog Carstva da bi se upisao na tamošnju Likovnu akademiju i da bi postao hrvatskim historijskim slikarom.”

Nastavite čitati

Kultura

U Čakovcu 8. i 9. svibnja 51. Majski muzički memorijal „Josip Štolcer Slavenski“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U prekrasnom mjesecu svibnju očekuje nas u Čakovcu 51. Majski muzički memorijal „Josip Štolcer Slavenski“.

Prvi dan ove manifestacije, u srijedu 8. svibnja u 13 sati u zgradi Scheier, održat će se koncert studenata Muzičke akademije u Zagrebu, točnije, gudačkog kvarteta imena Visio quartet u sastavu Lea Tvrtković, violina, Vid Krešimir Pavčnik, violina, Vid Ilčić i Lovre Tunuković, violončelo.

Drugi dan, 9. svibnja, u 19 sati slijedi otvorenje izložbe radova učenica i učenika Odjela za likovnu umjetnost i dizajn i smjera Web dizajner Graditeljske škole Čakovec pod nazivom „Tragovima Slavenskog“.

Nakon izložbe program se nastavlja u dvorani Zrinski zgrade Scheier, svečanom dodjelom Nagrade grada Čakovca i koncertom u čast nagrađenoj skladateljici i dakako, Josipu Štolceru Slavenskom.

Ovogodišnja laureatkinja Mirela Ivičević, onima koji iz godine u godinu prate Majski, poznata je kao skladateljica koja nije prvi put dobitnica Nagrade Grada Čakovca. Iako nagrađenu skladbu zbog tehničkih uvjeta nećemo čuti na Večeri laureata, solistica Lucija Stilinović i Ansambl Synchronos izvest će dva izabrana djela iz njenog opusa, dok će nam uživanje u nastavku koncerta i djelima Slavenskog omogućiti Kvartet Sebastian uz sopranisticu Katarinu Toplek Horvat.

Ulaz na programe je slobodan.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje