Povežite se s nama

Međimurje

U petak u preloškom muzeju otvorenje izložbe „Unutarnji pejzaži“ umjetnice Lucije Marin

Objavljeno:

- dana

U petak, 13. listopada, u 18 sati u Muzeju „Croata insulanus“ Grada Preloga otvara se samostalna izložba „Unutarnji pejzaži“ akademske umjetnice Lucije Marin.

Riječ je o posve novom ciklusu radova nastalih u posljednjih nekoliko mjeseci i izvedenih u tehnici akrila na platnu i akrilnom papiru uz ručni vez kojim autorica „ispisuje“ svoju poeziju.

– U recentnom ciklusu „Unutarnji pejzaži“ magistra kiparstva Lucija Marin odmiče se od svog primarnog medija – skulpture te oblikuje seriju slika nastalih tijekom 2023. godine pod utjecajem, kako sama kaže, apstraktnog ekspresionističkog stila prvenstveno vođena stvaralačkim postulatom fluxusa koji govori o međuovisnosti umjetnosti i života, autora i djela. Izraziti misao, stanje ili osjećaj putem teksta izvezenog koncem i vunom na površini platna, čiju podlogu čini slučajnost vodene koloristične mrlje, otvara prostor za kontemplaciju, ali i omogućava neposredni uvid u unutarnji svijet autorice. Automatizmom kojim oblikuje slike i pjesme, Lucija Marin stvara novu realnost unutar koje istražuje čiste likovne odnose između linija, ploha, boja i teksta. Upotrijebljene akrilne boje zbog dodatka flow aid-a djeluju poput akvarela, ali zadržavaju izdržljivost akrilnih boja. Ciklus „Unutarnji pejzaži“ sastoji se od slika većih dimenzija izvedenih na sirovom nerazapetom pamučnom slikarskom platnu te djela intimnijeg formata na akvarelnom papiru. Slike sadrže autorski tekst Lucije Marin sastavljen od vlastitih misli i poezije – napisala je o izložbi kustosica Sonja Švec Španjol.

Izložba ostaje otvorena do 6. studenoga 2023. godine.

O autorici

Lucija Marin rođena je 1995. godine u Zagrebu. Diplomirala je Kiparstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu te se primarno izražava kroz kiparstvo.

Glavne tematske preokupacije u njezinom umjetničkom radu su ready-made instalacije napravljene od otpada te poetičnost vodenih površina i prirodnog svijeta što prikazuje kroz razne medije.

Kroz svoje radove, osobito one ready-made, umjetnica propituje utjecaj konzumerizma na okoliš te problem odnosa između tradicije, kulture i zagađenja prirode. Izlagala je na više od 40 zajedničkih te na 6 samostalnih izložbi.

Međimurje

Mursko Središće: podijeljene besplatne članske iskaznice za knjižnicu vrtićarima i prvašićima

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Na Međunarodni dan obitelji, 15. svibnja, djeci vrtićke dobi te učenicima prvog razreda osnovne škole podijeljene su besplatne članske iskaznice za Gradsku knjižnicu i čitaonicu Mursko Središće koje je osigurao Grad Mursko Središće.

Cilj je ove geste potaknuti čitalačku aktivnost kod najmlađih građana, upoznati ih s knjižnicom kao mjestom na kojem mogu posuđivati knjižnu građu, ali i boraviti, učiti i uroniti u bezbrižan svijet knjiga.

Vjerujemo da će posjet djece i roditelja u Gradsku knjižnicu biti zabavna i redovita aktivnost te molimo da se članske iskaznice koriste za posuđivanje isključivo dječje literature, poručili su iz Grada Mursko Središće.

Nastavite čitati

Međimurje

Obavijest o početku priključenja na kanalizaciju u Goričanu – faza 1. prvi dio

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Općina Goričan obavijestila je da su Međimurske vode d.o.o. Čakovec započeti postupak za priključenje objekata na javni sustav odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda u Goričanu za fazu 1- prvi dio, u skladu s važećim Općim uvjetima isporuke vodnih usluga Međimurskih voda d.o.o. od 28.12.2020. godine.

Od utorka, 19.03.2024. godine (ovisno o vremenu) su u Goričanu predstavnici Međimurskih voda d.o.o. obilaskom domaćinstva i prikupljali potrebne podatke i vršiti izradu skice budućeg priključka za objekte, a za potrebe sklapanja ugovora o priključenju na sustav javne odvodnje i korištenju usluga javne odvodnje i pročišćavanja.

Kada s predstavnikom Međimurskih voda građani dogovore položaj budućeg priključka na javni sustav odvodnje i dostavite potrebne podatke kopiju katastarskog plana i kopiju građevinske dozvole (ili izvatka iz gruntovnice) za nekretninu, a za određene korisnike gdje postoje usklađeni podaci iz katastra i gruntovnice, Međimurske vode d.o.o. su već pribavile potrebnu dokumentaciju).

Sklapanje ugovora o priključenju na javnu odvodnju održano je 13.05.2024. (ponedjeljak) u prostorijama društvenog doma Goričan, u razdoblju od 12 do 18 sati. Izvedba radova i priključak je besplatan za domaćinstva, dok će radove spajanja od kuće do priključka dogovarati i angažirati domaćinstva o svom trošku.

Za sklapanje ugovora potrebna je osobna iskaznica i OIB vlasnika nekretnine odnosno budućeg korisnika javne kanalizacije.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje