Povežite se s nama

Život i društvo

Općina Trnovec Bartolovečki lani poslovala pozitivno, kreće izgradnja rotora

Objavljeno:

- dana

Na području Općine Trnovec Bartolovečki i dalje je u padu nezaposlenost čije kretanje iz sjednice u sjednicu prate članovi Općinskog vijeća. Tako je bilo i na posljednjoj sjednici u četvrtak na kojoj je načelnik, HNS-ov Zvonko Šamec, predstavio najnovije brojke Hrvatskog zavoda za zapošljavanje – Regionalnog ureda Varaždin koje govore o nastavku pozitivnih trendova.

– Prema dostupnim podacima u travnju je na području općine Trnovec Bartolovečki bilo 114 nezaposlenih osoba. To je daljnje smanjenje njihovog broja jer je samo prije dva mjeseca bilo 139 naših mještana bez posla. Riječ je o najmanjoj nezaposlenosti ikad – izjavio je Šamec.

Zadovoljan je, napominje, što općina bilježi jednu od najmanjih stopa nezaposlenosti u županiji, a prema najavama mogu se očekivati daljnja zapošljavanja.

Osim o stanju nezaposlenosti članovi Općinskog vijeća raspravljali su i o godišnjem izvještaj o izvršenju općinskog Proračuna za 2017. godinu. U izvješću je navedeno da su prošlogodišnji prihodi Općine Trnovec Bartolovečki bili 10.332.444 kuna i da je ostvareno 96,84 posto planiranih prihoda, dok su rashodi bili 10.524.515 milijuna kuna ili 95,67 posto planiranog.

S prenesenim viškom iz ranijih godina od 331 tisuću kuna, Općina je prošlu godinu završila s viškom od 139 tisuća kuna.

– Financijsko izvješće koje je prihvaćeno na današnjoj sjednici potvrđuje da smo prošle godine realno planirali i prihodovnu i rashodovnu stranu što potvrđuje i konačno izvršenje proračuna. Velika sredstva uložili smo u obrazovanje, od vrtićkog do akademskog uzrasta, zatim u izgradnju i uređenje komunalne i ostale infrastrukture, ali i u rad naših udruga, sport, vatrogastvo, socijalnu skrb. Glavna misao vodilja bila je racionalno planiranje i trošenje proračunskih sredstva i štedljivost – kazao je Šamec.rotor

Vijećnici su ujedno donijeli i Odluku o opisu i uporabi grba i zastave Općine Trnovec Bartolovečki. Na grbu u obliku štita u zelenom polju nalazi se valovita srebrna greda, a ispod, u srebrno-bijelom dijelu štita, nalazi se šest cvjetova hrvatske kockavice.

To su simboli polja, rijeke Drave i šest naselja na području Općine Trnovec Bartolovečki. Zastava je plave boje, s grbom u sredini i obrubljena zlatnim-žutim rubom.

Riječ je o prihvaćanju Odluke nakon što je dobiveno odobrenje Ministarstva uprave o uporabi grba i zastave.

Na dnevnom redu sjednice Općinskog vijeća bilo je i godišnje izvješće Varkoma za 2017. godinu u kojem je navedeno da je poduzeće ostvarilo 112,1 milijun kuna prihoda te 122,7 milijuna kuna rashoda. Ostvareni gubitak nakon oporezivanja je 9,5 milijuna kuna.

Općinsko vijeće prihvatilo je također odluku o prijenosu vlasništva nad zemljištem na Hrvatske ceste.

Riječ je o parcelama pri raskrižju na državnoj cesti D2 kod skretanja u naselje Trnovec odnosno prema gospodarskim zonama. Time je stvoren preduvjet da Hrvatske ceste zatraže izdavanje građevinske dozvole i krenu u uređenje raskrižja odnosno izgradnju rotora.

– Izgradnjom rotora povećat će se sigurnost i poboljšati protočnost na tom dijelu državne ceste. Na taj ćemo način riješiti jedan veliki sigurnosni problemu u prometu i omogućiti brojnim zaposlenicima tvrtki u zonama da se lakše uključe u promet na spomenutu državnu cestu – zaključio je Šamec.

Život i društvo

Ovako će izgledati sportski centar u Majerju

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nogometno igralište s umjetnom travom, odbojka na pijesku, vanjska teretana, košarkaško igralište, atletska staza novi sportski centar i to u Majerju.

Nisu to nikakvi pusti snovi. Na tome se već dobrano radi. I priča je svakim danom sve realnija jer su nam odobrena sredstva Ministarstva turizma i sporta u iznosu od čak 210.000 eura.

– Za Općinu Petrijanec to je strašno važan projekt. Zbog odličnih rezultata koje postižu naši nogometni klubovi u 2. ŽNL i općinski nogometni centar, ali i zbog truda trenera i volontera u klubovima i sve te djece u nogometnom centru Orač – Nova Ves svim klubovima u našoj Općini ovo će biti nagrada za marljivi rad ali u olakšanje roditeljima koji podržavaju djecu u treniranju ovog popularnog sporta. S takvim centrom Petrijanec kao općina bila bi daleko prepoznatljivija, a bilo bi to i mjesto okupljanja i druženja svih mještana ne samo na nogometnom terenu, nego i u vanjskoj teretani, atletskoj stazi, košarci ili odbojci na pijesku. Zaista se veselim što ćemo napraviti najveći infrastrukturni projekt u području sporta od osnutka Općine Petrijanec – rekao je načelnik Općine Petrijanec Željko Posavec.

Nastavite čitati

Život i društvo

Dolazeći tjedan bit će uglavnom sunčan, malo kiše s utorka na srijedu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Sjever Hrvatske očekuje uglavnom sunčani tjedan, pokazuje sedmodnevna prognoza DHMZ-a.

Ponedjeljak, 6. svibnja, bit će uglavnom sunčan, a dnevna temperatura ide do 23 °C.

Utorak će biti uglavnom oblačan, a u večernjim satima trebalo bi pasti nešto kiše. Kiša se očekuje i tijekom srijede ujutro, a potom se očekuje razvedravanje. Tijekom ova dva dana temperatura neće prelaziti 20 °C.

Sve do nedjelje, 12. svibnja, najviše će nas pratiti sunce. Danju temperatura neće prelaziti 21 °C.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje