Povežite se s nama

Međimurje

OŠ Strahoninec i ERASMUS+: učenici i učiteljice na Kanarskim otocima proveli pet dana!

Objavljeno:

- dana

Tamara Vidović, učiteljica Engleskog jezika i glavna koordinatorica ERASMUS+ projekta Our Heritage is our Treasure, Marina Mrazović, učiteljica Likovne kulture i Ana Horvat, učiteljica razredne nastave provele su pet dana, od 21. do 25. listopada, na mobilnosti na Kanarskom otočju u Španjolskoj.

S obzirom da u ovom projektu u mobilnostima sudjeluju i djeca, veselje odlaska na Kanare pripala je učenicma osmog razreda, Lani Stupar i Luciji Lisjak te njihovom prijatelju Timonu Kozaru. Domaćinstvo je pripalo osnovnoj školi iz grada Valsequillo koja s ponosom nosi ime C.E.I.P. “Elvira Vaquero”, po njihovoj prerano preminuloj ravnateljici čiji su rad i zalaganje ostavili dubok dojam i neizbrisiv trag u obrazovanju i kulturi koji je živ te vidljiv i danas.

Učenici su bili smješteni u obiteljima učenika iz partnerske škole te su tako na najbolji mogući način iz prve ruke doživjeli kulturu, običaje i način života u gradu. Zahvaljujući izvrsnoj organizaciji i rasporedu aktivnosti, sudionici iz Strahoninca te partneri iz Cipra, Grčke, Italije i Portugala aktivno su učili o životu i radu temperamentnih, otvorenih ljudi uvijek spremnih na suradnju. Tema ove mobilnosti bile su tradicionalne igre koje su svi sudionici pripremili i prezentirali jedni drugima u školi, a čitav jedan dan domaćini su omogućili aktivno sudjelovanje u njihovim tradicionalnim igrama: Canary ball, Tangana, Canary fight, i druge.

Budući da su sve obrazovne ustanove u Valsequillu na jednom području, uključeni su i srednjoškolci koji su objašnjavali igre i davali upute na engleskom jeziku, dok su učenici osnovne škole po grupama s školama partnerima u njima sudjelovali. U tih tjedan dana svi učenici iz projekta učili su pjevati tradicionalnu kanarsku pjesmu te su je ilustrirali za projektni zbornik, a za to vrijeme učitelji su posjećivali nastavu, sudjelovali na radionicama, slušali predavanja te se upoznavali s funkcioniranjem škole.

Škola je CLIL škola u kojoj se sadržaji pojedinih predmeta poučavaju na engleskom jeziku te je čitav jedan dan posvećen edukaciji i radionicama na tu tematiku. Sudjeluju, također, u mnogim projektima vezanim uz jednakost, solidarnost i ekologiju. U suradnji s predškolom i vrtićem surađuju i na projektu poticanja čitanja od rane dobi. Škola je izuzetno šarena, puna dječjih radova, a kolektiv i učenici uvijek dobro raspoloženi, otvoreni i spremni na razgovor i suradnju.

U međusobnim odnosima najvažnije je poštovanje u svakom trenutku, na što stavljaju najveći naglasak. Zbog svega navedenog, u usporedbi s trenutnom situacijom u hrvatskom obrazovanju, boravak u Španjolskoj pružio je i djeci i učiteljicama jedan drukčiji pogled na školstvo te izuzetno pozitivno iskustvo u međuljudskim odnosima.

Uz rad i učenje, sudionici su, naravno, doživjeli i ostalu raskoš Kanarskog otočja: gurmansku ponudu tradicionalnih jela, pješačenjem Artenarom i razgledavanjem Acusa špilja, posjetima muzejima, kupanjem na pješčanoj plaži u listopadu, šetnjom po Maspalomas dinama te neopisiv doživljaj delfina i kitova tijekom vožnje brodom u Arguineguinu. Iduća mobilnost realizirat će se u Italiji, na temu glazbe.

Međimurje

Ostaje li Mursko Središće i šest okolnih općina bez veterinarske brige za male kućne ljubimce?

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Veterinarska stanica u Murskom Središću postoji još od pedesetih godina prošlog stoljeća, a usluge iste koriste građani Murskom Središća ali i mještani okolnih općina Vratišinec, Podturen, Selnica, Sveti Martin na Muri, Štrigova i Lendava.

Obzirom na trenutnu problematiku odnosno zatvaranja dijela ambulante, to jest usluge za male kućne ljubimce, iz Grada Mursko Središće ističu da je navedena usluga potrebna građanima Murskog Središća i okolnih općina kako bi stručan i iskusan tim doktora veterinarske medicine mogao pružati ljubimcima zdravstvenu skrb u najkraćem mogućem roku.

U cilju ponovnog otvorenja dijela veterinarske ambulante u Murskom Središću koja se bavi kućnim ljubimcima gradonačelnik Grada Mursko Središće Dražen Srpak uputio je zamolbu za potporom načelnicima susjednih općina da se zadrži usluga za male kućne ljubimce u Veterinarskoj ambulanti u Murskom Središće te je po primitku potpora upućen dopis privatnom vlasniku Veterinarske ambulante.

– Nadamo se da će iskazana potreba Grada i okolnih općina biti uvažena te da će ponovno bit omogućena zdravstvena skrb za kućne ljubimce u Murskom Središću. Očekujemo odgovor od vlasnika te ćemo s njim upoznati javnost – priopćili su iz Murskog Središća.

Nastavite čitati

Međimurje

KUU Zvon će u “Dobro jutro, Hrvatska” prezentirati župu i Općinu Mala Subotica

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

KUU Zvon župne zajednice Mala Subotica će ove subote, 4. travnja, gostovati u HRT-ovoj emisiji “Dobro jutro, Hrvatska”.

Tridesetak Zvonovaca će prezentirati župu i Općinu Mala Subotica kroz međimursku popevku, ples, nošnju, rukotvorine i naravno gastronomiju.

Nastup uživo se očekuje oko 10:20 sati, stoga budite pokraj malih ekrana i podržite naše čuvare kulturne tradicije.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje