Povežite se s nama

Život i društvo

FOTO Premijer i ministrica Vučković na svečanom otvorenju proširenog vrtića u Jalžabetu

Vrtić „Potočić“ Jalžabet dogradnja

Objavljeno:

- dana

U Jalžabetu je u četvrtak, 13. studenoga, svečano otvoren dograđeni dio vrtića „Potočić“.

Na kratku svečanost su stigli predsjednik Vlade Andrej Plenković i ministrica poljoprivrede Marija Vučković. Obnova vrtića sufinancirana je sa 975.000 kuna iz podmjere 7.4.1. Programa ruralnog razvoja, a glavni je cilj stvaranje uvjeta za unaprjeđenje vrtićkog odgoja na području općine Jalžabet i stvaranje uvjeta za prihvat djece jasličke dobi. – Ovo je jedan od dvije stotine vrtića koji će se izgraditi, obnoviti i opremiti iz Programa ruralnog razvoja. Projekt izravno doprinosi stvaranju novih radnih mjesta, donosi sigurnost mladim obiteljima i generacijama koje žive u ovoj sredini. Zajednički rad lokalne zajednice i državnih tijela rezultirao je realizacijom ovog gotovo milijunskog ulaganja u obnovu vrtića, a Općina Jalžabet do sada je osigurala ukupno 14 milijuna kuna potpora kroz Program ruralnog razvoja kako bi povećala kvalitetu života svojih stanovnika. Želim im da nastave i dalje s uspješnim projektima – rekao je Plenković. Načelnik Općine Jalžabet Mirko Magić istaknuo je da se puno toga radi na području općine koju predvodi, ali da su manifestacije poput otvorenja vrtića najdraže. Ministrica Vučković rekla je da ju mnogi pitaju kako to da Ministarstvo poljoprivrede sufinancira vrtiće, ceste i slično te objasnila da je sve ovo s ciljem zadržavanja mladih u ruralnim područjima. Dječji vrtić „Potočić“ otvoren je 2008. godine, 2016. je osnivač vrtića Općina Jalžabet povećala subvencioniranje vrtića za roditelje. Time je došlo do povećanja broja djece i vrtić je postao premali. Ubrzo nakon toga je krenula dogradnja vrtića. Vrtić sada može primiti oko 130 djece, umjesto dosadašnjih stotinjak. Dograđeno je oko 100 metara četvornih. Ravnateljicu Kristinu Pavličević posebno veseli što su proširene jaslice, pa su djeca u dobi do dvije godine dobila svoj prostor. Za uvažene goste vrtićari Potočića pripremili su veseli program, uglavnom na kajkavskom.

Život i društvo

Primalje Županijske bolnice Čakovec dale odgovore na sva pitanja u vezi poroda i babinja

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Županijska bolnica Čakovec/Facebook

Na Međunarodni dan primalja, 5. svibnja, se u Županijskoj bolnici Čakovec već tradicionalno održavaju Dani otvorenih vrata u Službi za ginekologiju, porodništvo i neonatologiju.

Buduće roditelje provelo se kroz Odjele kako bi iz prve ruke mogli saznati odgovore na sva pitanja u vezi poroda i babinja.

Pozdravnu riječ održao je ravnatelj Županijske bolnice Čakovec Igor Šegović, dr. med., pomoćnica ravnatelja za sestrinstvo Valerija Korent, mag. med. techn. te glavna primalja Karmen Cecarko, mag. obs. koja je zajedno sa svojim kolegicama provela sve prisutne kroz prostore Odjela, ali i održala kratku edukaciju te odgovarala na pitanja koja su zainteresirani postavljali. Također, svim prisutnima podijeljeni su informativni letci i prigodni pokloni.

Cilj Međunarodnog dana primalja podizanje svijesti o ulozi primalje u zajednici, ključnoj ulozi prilikom rađanja djeteta, skrbi za majku i novorođenče. Zadatak primalja je biti uz ženu i olakšati joj trenutke u kojima je najosjetljivija, bodriti ju i dati joj savjete u daljnjoj brizi oko djeteta, a da u toj zahtjevnoj zadaći uspijevaju, svjedoče tisuće majki koje nikada ne zaboravljaju ime i lice primalja koje su bile uz njih.Primalje poštuju život i učinkovito doprinose unapređenju kvalitete i humanizaciji zdravstvene zaštite. Cijeli svoj radni vijek primalje posvećuju pomaganju ženama u njihovim najtežim, najizazovnijim, a istovremeno i najsretnijim trenucima u njihovom životu i životu njihovih obitelji.

To se vidjelo iz priloženog jer je odaziv bio velik te se ŽB Čakovec ovim putem zahvaljuje svim prisutnima što su došli i zajedno s primaljama proslavili njihov dan.

Nastavite čitati

Život i društvo

Očistite bicikle i podmažite lance jer u subotu se u Sračincu održava biciklijada

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Biciklijada općine Sračinec
Foto: Ilustracija

Općina Sračinec, Osnovna škola Sračinec i Ženska inicijativa HNS-a Podružnice Sračinec organiziraju biciklijadu povodom Dana obitelji za sve mještane općine Sračinec i ostale zainteresirane.

Djeca obavezno moraju biti u pratnji roditelja.

Biciklijada će se održati u subotu, 11. svibnja, s početkom u 10 sati kod Doma kulture Sračinec.

Završetak je planiran kod kućica na rijeci Dravi uz besplatno osvježenje, hranu i prigodno druženje.

– Očistite bicikle i podmažite lance, jer u subotu vas čeka vožnja! Pridružite nam se! – poziv je organizatora.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje