Povežite se s nama

Život i društvo

FOTO OŠ „Vladimir Nazor“ Sveti Ilija: uživali u drugoj večeri čitanja posvećenoj Maruliću i „Juditi“

Objavljeno:

- dana

Druga večer čitanja u okviru projekta „Marul je naše blago“ održana je u srijedu, 10. studenoga u Osnovnoj školi „Vladimir Nazor“ Sveti Ilija.

Učenici i učitelji okupili su se u školskoj dvorani te u nešto mirnijoj atmosferi započeli čitanje slikovnice „Marul i Judita“ autorice Andrijane Grgičević. Čitanje je bilo popraćeno i dvjema aktivnostima koje su učenicima otkrile dosad nepoznate informacije o Maruliću, ali i potaknule ih da razmisle tko su osobe iz njihova života koje imaju karakteristike poznatih biblijskih junakinja.

– Na početku večeri ponovili smo informacije o Maruliću koje smo naučili na prvome susretu, a zatim smo se udobno smjestili i počeli s čitanjem. Slikovnica „Marul i Judita“ na prikladan i razumljiv način učenicima približava važnost i utjecaj Marka Marulića. I ona je, kao i izvorni ep, podijeljena u šest pjevanja. Na drugoj smo večeri čitanja pročitali i raspravljali o prvim trima pjevanjima iz slikovnice. Prvo pjevanje čitala je učiteljica Sunčana Lelkić, a knjižničarka Tatjana Slunjski njeno je čitanje upotpunila čitanjem strofa izvornoga epa. Drugo je pjevanje čitala učiteljica Maja Priher. Nakon čitanja slijedio je kratak razgovor o pročitanome. Budući da se navedena pjevanja bave životom Marka Marulića i počecima pisanja Judite, nakon čitanja uslijedila je aktivnost koja je učenicima otkrila još jedan detalj o životu samoga Marulića. Riječ je o slagalici na kojoj se nalazila fotografija kule na Voćnome trgu u Splitu. U toj je kuli Marulić nekoliko dana proveo kao zatvorenik. S druge strane slagalice nalazio se labirint koji je učenicima otkrio razlog Marulićeva boravka u zatvoru – pojašnjavaju iz Škole.

Uslijedilo je čitanje trećega pjevanja koje je čitala vjeroučiteljica Gordana Šimunec. U ovom se pjevanju upoznali su se s likovima te mjestom i vremenom radnje epa Judita.

Zadnji stihovi trećega pjevanja otkrili su da će junak ove priče ipak biti junakinja pa je i učiteljica Gordana za učenike pripremila aktivnost o najpoznatijim biblijskim junakinjama.

Učenici su najprije rješavali premetaljku u kojoj su otkrivali imena deset biblijskih junakinja, a potom su se detaljnije upoznali s njih pet: Deborom, Magdalenom, Evom, Mirjam i Juditom.

Imena junakinja trebali su povezati s pričama o njihovome životu te slikama, odnosno fotografijama na kojima su prikazane. Nakon uspješno odrađenoga zadatka osobine biblijskih junakinja povezivali su s osobinama sebi bliskih osoba te zaključili da svatko od njih ima svoju junakinju, odnosno junaka. Njihovi su junaci prijatelji i prijateljice, majke, bake i drugi članovi obitelji.

Istovremeno s odvijanjem prethodno opisane aktivnosti, dio se učenica s učiteljicom Dijanom Piskač povukao u svoje odaje. One će u čast Marulu i Juditi izraditi mural kojim će zaokružiti obilježavanje Godine Marka Marulića. Nastavak slijedi na trećoj večeri čitanja, poručila je Sunčana Lelkić, učiteljica Hrvatskoga jezika.

Život i društvo

Grad Lepoglava s više od 100.000 eura financira obrazovne aktivnosti iznad školskog standarda

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Grad Lepoglava

Gradonačelnik Grada Lepoglave Marijan Škvarić sastao se s ravnateljima triju osnovnih škola s gradskog područja.

Raspravljali su o provedbi i realizaciji gradskog programa potreba u obrazovanju iznad školskog standarda, za čiju je provedbu Grad Lepoglava u 2023. godini u proračunu izdvojio 111.220 eura.

– Financirajući provedbu obrazovnih procesa i aktivnosti iznad školskog standarda, nastavljamo s višegodišnjim ulaganjem u obrazovanje. Velik dio ulaganja odnosi se na obrazovne procese iznad školskog standarda u osnovnim školama. Činimo to iako Grad nije osnivač osnovnih škola, no želimo svim učenicima s područja našeg grada osigurati viši obrazovni standard. Ulaganje u obrazovanje ulaganje je u budućnost našeg grada – poručio je gradonačelnik Marijan Škvarić.

Najviše sredstava, 27.870 eura, izdvojeno je za stipendiranje studenata. 26.540 eura izdvojeno je za nabavku radnih bilježnica za sve učenike osnovnih škola s gradskog područja, dok je za sufinanciranje projekta cjelodnevnog boravka u školi osigurano 19.910 eura.

Za provedbu aktivnosti u okviru programa potreba u obrazovanju iznad školskog standarda u svim trima školama izdvojeno je 6640 eura.

I ove će godine najuspješniji učenici i njihovi mentori za svoj uspjeh biti nagrađeni od strane Grada Lepoglave.

Uz osnovnoškolce, za izvornost će biti nagrađeni i srednjoškolci i studenti.

Grad će poticati s 13.270 eura i provedbu programa „Grad prijatelj djece“, u okviru kojeg će se podupirati rad Dječjeg gradskog vijeća, održavanje zabavnih sportskih igara i ostalih aktivnosti.

Nastavite čitati

Život i društvo

Grad Novi Marof dodjeljuje 79 studentskih stipendija, objavljen prijedlog liste kandidata

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Grad Novi Marof nastavlja ulagati značajna sredstva u obrazovanje, pa će tako i ove akademske godine stipendirati svoje studente kako bi im olakšao obrazovanje.

Nakon provedenog javnog natječaja, Povjerenstvo za dodjelu stipendija razmotrilo je pristigle prijave i utvrdilo prijedlog liste kandidata koji je objavljen na službenim web stranicama Grada.

Prema prijedlogu liste kandidata, ove godine Grad će dodijeliti čak 79 studentskih stipendija u iznosu od 600, odnosno 800 kuna mjesečno. No, budući da je riječ o prijedlogu liste kandidata, svaki od njih ima pravo na podnošenje pisanog prigovora gradonačelniku, i to do petka, 10. veljače.

Gradonačelnik Siniša Jenkač podsjetio je da je Grad Novi Marof, kada je u pitanju stipendiranje učenika i studenata, predvodnik u Varaždinskoj županiji.

– Ove godine, osim što smo povećali brojku za dodjelu stipendija za deficitarna učenička zanimanja na njih čak 95, dodijelit ćemo i značajan broj studentskih stipendija. Ovim financijskim potporama Grad Novi Marof nastoji svojim učenicima i studentima olakšati školovanje, ali i poticati izvrsnost. To je smjer kojeg smo zacrtali i kojeg se namjeravamo držati i u budućnosti – rekao je Jenkač.

Podsjetimo i da je uvjet za dodjelu studentske stipendije u iznosu od 600 kuna mjesečno za studente  koji studiraju na području Varaždinske i Međimurske županije, odnosno 800 kuna mjesečno za studente koji studiraju na području Grada Zagreba, u drugim mjestima u Hrvatskoj ili u inozemstvu bila izvrsnost.

Tako su se na natječaj mogli prijaviti svi redovni studenti prve godine koji su zadnja dva razreda srednje škole završili s najmanjom prosječnom ocjenom 4,50 te druge i viših godina studija s jedinstvenom prosječnom ocjenom za prethodne godine studija od najmanje 3,50.

Uz uspjeh na studiju, uvjet za prijavu na natječaj bili su hrvatsko državljanstvo te prebivalište na području Grada Novog Marofa, i to najmanje dvije godine od podnošenja prijave, a kako bi ostvarili pravo na gradsku stipendiju, studenti ne smiju biti korisnici drugih stipendija, kao ni stariji od 26 godina.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje