Povežite se s nama

Život i društvo

FOTO OŠ „Vladimir Nazor“ Sveti Ilija: uživali u drugoj večeri čitanja posvećenoj Maruliću i „Juditi“

Objavljeno:

- dana

Druga večer čitanja u okviru projekta „Marul je naše blago“ održana je u srijedu, 10. studenoga u Osnovnoj školi „Vladimir Nazor“ Sveti Ilija.

Učenici i učitelji okupili su se u školskoj dvorani te u nešto mirnijoj atmosferi započeli čitanje slikovnice „Marul i Judita“ autorice Andrijane Grgičević. Čitanje je bilo popraćeno i dvjema aktivnostima koje su učenicima otkrile dosad nepoznate informacije o Maruliću, ali i potaknule ih da razmisle tko su osobe iz njihova života koje imaju karakteristike poznatih biblijskih junakinja.

– Na početku večeri ponovili smo informacije o Maruliću koje smo naučili na prvome susretu, a zatim smo se udobno smjestili i počeli s čitanjem. Slikovnica „Marul i Judita“ na prikladan i razumljiv način učenicima približava važnost i utjecaj Marka Marulića. I ona je, kao i izvorni ep, podijeljena u šest pjevanja. Na drugoj smo večeri čitanja pročitali i raspravljali o prvim trima pjevanjima iz slikovnice. Prvo pjevanje čitala je učiteljica Sunčana Lelkić, a knjižničarka Tatjana Slunjski njeno je čitanje upotpunila čitanjem strofa izvornoga epa. Drugo je pjevanje čitala učiteljica Maja Priher. Nakon čitanja slijedio je kratak razgovor o pročitanome. Budući da se navedena pjevanja bave životom Marka Marulića i počecima pisanja Judite, nakon čitanja uslijedila je aktivnost koja je učenicima otkrila još jedan detalj o životu samoga Marulića. Riječ je o slagalici na kojoj se nalazila fotografija kule na Voćnome trgu u Splitu. U toj je kuli Marulić nekoliko dana proveo kao zatvorenik. S druge strane slagalice nalazio se labirint koji je učenicima otkrio razlog Marulićeva boravka u zatvoru – pojašnjavaju iz Škole.

Uslijedilo je čitanje trećega pjevanja koje je čitala vjeroučiteljica Gordana Šimunec. U ovom se pjevanju upoznali su se s likovima te mjestom i vremenom radnje epa Judita.

Zadnji stihovi trećega pjevanja otkrili su da će junak ove priče ipak biti junakinja pa je i učiteljica Gordana za učenike pripremila aktivnost o najpoznatijim biblijskim junakinjama.

Učenici su najprije rješavali premetaljku u kojoj su otkrivali imena deset biblijskih junakinja, a potom su se detaljnije upoznali s njih pet: Deborom, Magdalenom, Evom, Mirjam i Juditom.

Imena junakinja trebali su povezati s pričama o njihovome životu te slikama, odnosno fotografijama na kojima su prikazane. Nakon uspješno odrađenoga zadatka osobine biblijskih junakinja povezivali su s osobinama sebi bliskih osoba te zaključili da svatko od njih ima svoju junakinju, odnosno junaka. Njihovi su junaci prijatelji i prijateljice, majke, bake i drugi članovi obitelji.

Istovremeno s odvijanjem prethodno opisane aktivnosti, dio se učenica s učiteljicom Dijanom Piskač povukao u svoje odaje. One će u čast Marulu i Juditi izraditi mural kojim će zaokružiti obilježavanje Godine Marka Marulića. Nastavak slijedi na trećoj večeri čitanja, poručila je Sunčana Lelkić, učiteljica Hrvatskoga jezika.

Život i društvo

Ovog adventa klizalište i u Lepoglavi

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Dan Grada Lepoglave obilježava se 8. prosinca.

Tim je povodom iz Grada stigao program obilježavanja.

Lepoglava će ove godine imati zanimljivi sadržaj Advenat u Lepoglavi koji će trajati od 15. prosinca ove godine do 9. siječnja 2022. Sadržaji će se održavati u Gradskom parku Lepoglava.

Bit će postavljeno klizalište te će se održavati sajam i glazbena događanja.

Više detalja trenutno nije poznato.

Nastavite čitati

Život i društvo

Muškarci u Centru Špoljar ponosni su na svoje brkove

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Tradicionalno, već devetu godinu zaredom, muškarci u Špoljaru ponosno puštaju brčine kao svoj doprinos akciji “Movember”.

Iako već skoro svi znaju, nije na odmet ponoviti zbog čega muškarci u Špoljaru imaju u studenom najljepše brčine u ovom dijelu Europe.

Ideja “Movembera” potječe iz 1999. godine kada je nekoliko muškaraca iz Australije započelo puštanjem brkova u studenom kako bi skrenuli pažnju zajednice na muškarce i njihovo zdravlje te informirali i educirali stanovništvo o raku prostate i raku testisa te važnosti brige za mentalno zdravlje muškaraca. S vremenom je počelo prikupljanje sredstava za istraživanje, liječenje i skrb za oboljele muškarce.

Kako prošle tako i ove godine muškarci iz Špoljara daju veliku podršku svim zdravstvenim djelatnicima u našoj županiji uz želju da se svi bolesni vrate zdravi svojim obiteljima.

Moovember 2021.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje