Povežite se s nama

Međimurje

FOTO Urbanovo & Dani otvorenih podruma 2021: posjetitelji uživali u enogastronomskim i zabavnim sadržajima!

FOTO: Matej Ščavničar/Urbanovo

Objavljeno:

- dana

U Međimurju se od 3. do 6. lipnja održala tradicionalna manifestacija Urbanovo 2021.

Zbog svima poznatih epidemioloških razloga organizirana je u smanjenom opsegu. Tijekom prvog vikenda u lipnju održani su Dani otvorenih podruma na 14 lokacija na području općina Sveti Juraj na Bregu, Sveti Martin na Muri, Štrigova i Gornji Mihaljevec. Podrumska vrata ove godine tako su otvorili Munđarov breg – Filip Palašek, Vinarija Cmrečnjak, Vinarija DK Dvanajščak-Kozol, Izletište Vinska kuća Hažić, Vina Horvat, Vinarija Kerman, Vinarija Kocijan, Izletište Vinska kuća Kossi, Vina Kunčić, Vina Medenjak, Vinarija Novak, Podrum Štrigova, Vinarija “Solum” te Vinarija Štampar.

Čarobni krajolik

Potonja se predstavila na sad već nadaleko poznatom Mađerkinu bregu u Robadju. Osim u vrhunskim vinima, posjetitelji su tamo mogli uživati i u jelima Marka Palfija, slasticama Srećka Nemca te ribama koje je spremao Časlav Matijević. Osiguran je bio i DJ program te stand-up Vlatka Štampara. I na drugim lokacijama ponuđene su slične enogastronomske kombinacije i popratni sadržaji poput žive glazbe i šetanja predivnim krajobrazom.

Urbanovo je međunarodna manifestacija kojom se promovira kultura konzumacije kvalitetnih vina i predstavlja tradicionalna međimurska kulinarika. Događanja i sadržaji u sklopu manifestacije nude se duž dobro markirane i uređene Međimurske vinske ceste, osobito u podrumima i vinskim kušaonicama eminentnih međimurskih vinarija. Urbanovo promovira vinorodno gornje Međimurje kao najpoželjniju turističku destinaciju izvrsnosti kojoj je 2015. dodijeljena prestižna europska oznaka EDEN.

Tijekom Urbanova obično su se održavali i Festival pušipela te Sajam vinarstva, vinogradarstva i podrumarske opreme, Vinske igre i Vinski bal. Pandemija je nažalost spriječila organizaciju svih uobičajenih sadržaja, no vinari i vinogradari ne gube nadu da će se iduće godine situacija vratiti u normalu.

Međimurje

U Međimurju nema novih pozitivnih nalaza na koronavirus

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

korona, koronavirus, covid

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije, u protekla 24 sata obrađena su 72 uzorka, od čega nema evidentiranih pozitivnih nalaza na SARS-CoV-2 virus u Međimurskoj županiji, priopćio je 1. kolovoza županijski Stožer civilne zaštite.

U protekla 24 sata oporavile su se 3 osobe. Ukupan broj pozitivnih osoba u Međimurskoj županiji na današnji dan je 8.

Do danas su u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda za javno zdravstvo uzeta 64.202 uzorka, ne računajući testiranja naših građana u drugim ustanovama unutar i izvan Međimurske županije.

U Županijskoj bolnici Čakovec hospitaliziran je 1 pacijent pozitivan na SARS-CoV-2 virus.

U protekla 24 sata nema hospitaliziranih kao ni otpuštenih pacijenata, na invazivnoj respiraciji nema pacijenata. U protekla 24 sata nema preminulih osoba.

Nastavite čitati

Međimurje

Oba pobjednika 17. natjecanja u oranju iz Preloga: to su Bernard Matijević i Luka Perko!

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO: Udruga orača Međimurske županije

Županijsko natjecanje u oranju održano je jučer, zadnjega dana srpnja, na polju poznatom kao “Pijavišče” uz čakovečku južnu obilaznicu. Bilo je to već 17. izdanje natjecanja, a u konkurenciji od deset natjecatelja prva mjesta osvojili su Bernard Matijević (plug premetnjak) i Luka Perko (plug ravnjak). Zanimljivo je da oba šampiona dolaze iz Preloga.

Natjecanje su zajednički organizirali Međimurska županija, Grad Čakovec te općine Strahoninec i Mala Subotica, kao i Udruga orača Međimurske županije.

Prilikom otvorenja prisutnima su se obratili predsjednik Udruge orača Stjepan Pokrivač, gradonačelnica Grada Čakovca Ljerka Cividini, dožupan Josip Grivec, kao i viša stručna savjetnica u Podružnici Međimurske županije Savjetodavne službe Ministarstva poljoprivrede Suzana Pajić.

Drugo mjesto u kategoriji premetnjaka osvojio je Bruno Čerjavić iz Strahoninca, dok je treće pripalo Juri Jalušiću iz Ivanovca. Srebrni u kategoriji ravnjaka bio je pak David Hajdinjak iz Čakovca, a brončani Ivan Novak iz Preloga.

I ove je godine organizirano kuhanje finoga graha, što je majstorski “riješio” Dalibor Tkalčec-Kuki uz sina Svena i partnericu Mirjanu Kučinu.

Elemente poput naora i razora prikazali su, zanimljivo, ponajprije mladi orači, u rasponu od 23 do 30 godina.

– Izrazito smo ponosni na tu činjenicu, jer ona znači da dobro radimo svoj posao, promičemo naše zanimanje i potičemo mlade da rade nešto dobro te da nauče ovaj primarni dio obrade zemlje, bez kojeg nema žita, pa ni kruha ni druge hrane – istaknula je tajnica Udruge orača Katarina Pokrivač iz Svetog Križa. Tijekom 2021. došlo je do promjena u vodstvu Udruge; od pozicije predsjednika oprostio se Josip Kolarić. On je tu dužnost obavljao čak 16 godina, a sposobnog nasljednika dobio je u liku Stjepana Pokrivača.

Gosti i orači stigli su iz čak pet županija, dok su suci bili iz susjedne, Koprivničko-križevačke. Državna smotra ove se godine, nažalost, neće održati, no kako napominje novi predsjednik Udruge, u planu im je organizirati regionalnu smotru na kojoj bi se okupili najbolji orači sa sjevera Hrvatske.

Za kraj dodajmo da je Međimurska županija bila jednom od samo triju u kojima se natjecanje održalo u ovim pandemijskim okolnostima.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje