Povežite se s nama

Međimurje

Grad Čakovec u prvoj polovici ove godine u komunalne projekte uložio 2,62 milijuna eura

Objavljeno:

- dana

Na 18. sjednici Gradskog vijeća Grada Čakovca, gradonačelnica Ljerka Cividini pohvalila se racionalizacijom poslovanja i okretanju vanjskim izvorima financiranja u prvom polugodištu 2023. godine. Zahvaljujući tome Grad je ostvario pozitivan rezultat od 259.000 eura. No, kako iz prethodnog razdoblja preneseni manjak iznosi 598.400 eura, Grad je i dalje u poslovnom minusu od 339.400 eura.

– No, podsjećam da je manjak 2021. godine iznosio 1,34 milijuna eura i da smo ga samo lani smanjili za čak 808.000 eura. Unatoč svemu, uspijevamo financirati sve što smo planirali te ne očekujem da će se to promijeniti u ostatku godine – objasnila je gradonačelnica Cividini.

Uz brojne društvene projekte i programe, veliki novac osiguran je za kapitalne komunalne investicije.

– Grade se i rekonstruiraju ulice, raskrižja, Društveni i vatrogasni dom u Savskoj Vesi, javna rasvjeta, održavaju se prometnice, komunalna infrastruktura, objekti visokogradnje… Samo za to smo u prvoj polovici godine utrošili 2,62 milijuna eura. Rashodi su u usporedbi s istim razdobljem prošle godine veći za 1,38 milijuna eura, a glavni razlog tome, uz povećani broj investicija, je i povećanje osnovica za plaće svih onih koji su vezani na gradski proračun, uključujući i zaposlene u obrazovanju – dodala je Cividini.

Čak šest točaka dnevnog reda bilo je izravno vezano uz obrazovanje, a veći dio njih uz financiranje predškolskih ustanova. Kako je objasnila gradonačelnica Cividini, točkama se uskladio broj raspoloživih mjesta, precizirali programi koji se provode te su cijene pretvorene u novu valutu, zaokružujući ih na puni viši euro.

18.05.2023., Cakovec- Gradonacelnica Ljerka Cividini sa suradnicima predstavila ovogodisnji program povodom Dana Grada Cakovca. Photo: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

– Razliku će pokrivati Grad iz svog proračuna, a zbog toga će roditelji imati manje račune od 50-ak centi do nekoliko eura, ovisno o programu. Kad već govorimo o vrtićima, naglašavam da lista čekanja za upis u vrtićke programe nema, dok je na onoj za jaslice 30-tak mališana. Kako smo počeli s dogradnjom Dječjeg vrtića „Cipelica“, a uskoro i „Cvrčka“, iduće godine liste čekanja i za jaslice trebale bi postati prošlost – zaključila je čakovečka gradonačelnica.

Temeljem pripremljenih prijedloga izglasane su u Gradskoj vijećnici Odluke o izmjenama Odluke o sufinanciranju boravka djece s područja Grada Čakovca u predškolskim ustanovama, o izmjenama Odluke o visini ekonomske cijene usluge za Dječji vrtić „Cvrčak“ i Dječji vrtić „Cipelica“, Odluka o izmjenama Odluke o visini ekonomske cijene usluge i omjer sufinanciranja za predškolske ustanove kojima Grad Čakovec nije osnivač.

Također, usvojena je Odluka o izmjenama Plana mreže predškolskih ustanova na području Grada Čakovca te Odluka o sufinanciranju programa produženog boravka. Naime, on se provodi u svim redovnim osnovnim školama u ingerenciji Grada Čakovca, osim u Osnovnoj školi Kuršanec. U ukupno 12 skupina upisano je 223 djece, a roditelji plaćaju 40 eura mjesečno uz dodatna 2 eura po danu za ručak. Ostatak se sufinancira iz proračuna Grada Čakovca.

Međimurje

Povodom Dana policije nagrađeni interventni policajci PU međimurske jer su na Pagu na ramenima nosili brodolomce

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: MUP/PU međimurska

U novoj konferencijskoj dvorani sjedišta Ministarstva unutarnjih poslova, uz moto “Zajedno gradimo siguran svijet”, svečano je 29. rujna obilježen Dan hrvatske policije i blagdan njenog zaštitnika sv. Mihovila.

Domaćini svečanosti bili su izaslanik predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića, potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova dr. sc. Davor Božinović te glavni ravnatelj policije Nikola Milina.

Tijekom današnjesvečane akademije, pojedincima i skupinama koji su se u proteklih godinu dana ostvarili iznimne radne rezultate uručene su nagrade, priznanja i zahvalnice Ministarstva unutarnjih poslova.

Ove godine iz redova međimurskih policajaca zahvalnice su primili policijski službenici Interventne jedinice policije. Zahvalnica se dodjeljuje policijskim službenicima Ministarstva koji su nesebično pomažući ostvarenju prava građana te na sličan način djelujući u njihovu korist, doprinijeli ugledu policije ili na drugi način dali dodatni doprinos policijskom djelovanju u zajednici.

– Krajem lipnja ove godine četvorica policijskih službenika iz Interventne jedinice policije sudjelovali su u spašavanju trojice brodolomaca tijekom pružanja ispomoći kolegama iz Policijske postaje Novalja na otoku Pagu. Radilo se iznimno zahtjevnom pothvatu, pošto su temperature bile vrlo visoke, a teren iznimno nepristupačan. Njemački državljani nakon brodoloma bili su fizički i emocionalno iscrpljeni te se bosi nisu mogli kretati po oštrim stijenama i škarpama. Ujedno, za jednim od brodolomaca morali su dodatno tragati jer se odvojio od ostale dvojice. Kako bi im pomogli i time spasili živote, požrtvovni interventnih policajci nosili su ih, čak i na ramenima, te ih uspješno prenijeli na sigurno – objavila je PU međimurska.

Zahvalnice su iz ruku ministra unutarnjih poslova i glavnog ravnatelja policije primili Nenad Veselko (zapovjednik tima interventne policije), Dalibor Turk (vođa grupe interventne policije), Dragutin Horvat (policijski službenik interventne policije) i Marko Jagić (policijski službenik interventne policije).

Motoristi

Policijaci PU međimurske iskazali su se na još jednom mjestu.
U srijedu, 27. rujna u Puli je održano 13. po redu natjecanje policijskih motorista, koje od 2015. godine nosi naziv Memorijal Šime Buzov. Natjecanje nosi naziv po policijskom službeniku PU splitsko-dalmatinske Šimi Buzovu koji je 26. rujna 2014. godine smrtno stradao u prometnoj nesreći kod Starigrada, putujući službenim motociklom na natjecanje u Pulu.

Natjecanje su organizirali Uprava za javni red i sigurnost, Služba prometne policije i Policijska akademija, uz organizacijsku podršku Policijske uprave istarske, a svoje vještine pokazalo je četrdesetak najboljih policijskih motociklista, po dva iz svake policijske uprave i dva iz Mobilne jedinice prometne policije.

Natjecanje se odvijalo pojedinačno i ekipno, a u konkurenciji pojedinačno, prvo mjesto osvojio je Ivan Ljubas iz PU osječko-baranjske. Drugo mjesto pripalo je Slavku Lijiću, također iz PU osječko-baranjske, dok je treći bio Tomislav Soldo iz PU istarske. U konkurenciji ekipno, najbolja je bila ekipa iz PU osječko-baranjske (Ivan Ljubas i Slavko Lijić). Drugo mjesto osvojila je ekipa PU istarske (Tomislav Soldo i Zvonimir Mijačević), dok su treća mjesto osvojili policijski službenici PU međimurske, Neven Celinger i Branimir Leko iz Postaje prometne policije Čakovec.

Nastavite čitati

Međimurje

FOTO U Čakovcu obilježen Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Povjerenstvo za ravnopravnost spolova Grada Čakovca, u suradnji s Hrvatskim zavodom za socijalni rad – Područni ured Čakovec, Obiteljskim centrom – Područna služba međimurska, Policijskom upravom međimurskom, Domom za žrtve obiteljskog nasilja „Sigurna kuća“ Čakovec i Povjerenstvom za ravnopravnost spolova Međimurske županije u Čakovcu, obilježilo je 22. rujna, Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama.

Uz slogan i nit vodilju obilježavanja „Reci ‘ne nasilju’“, na čakovečkom Trgu republike poslali su poruku nulte stope tolerancije na nasilje, uz simboliku 13 pari cipela za 13 preminulih žena u 2022.

U akciju su se uključili i učenici Srednje škole Čakovec i Gospodarske škole Čakovec koji su na prigodnom štandu učili o važnosti prevencije i edukacije te poslali i osobnu poruku osude nasilja.

Ispred Povjerenstava za ravnopravnost spolova Grada Čakovca i Međimurske županije predsjednica gradskog povjerenstva Franciska Ćetković, ujedno predsjednica Udruge umirovljenika Grada Čakovca, pritom je naglasila da je upravo prevencija najvažnija i da je ključno educirati djecu i mlade kako bi bili socijalno odgovorne osobe.

Kako je pritom napomenuto, rodno uvjetovano nasilje nije privatna stvar pojedinca, već se radi o općem društvenom problemu.

Stoga organizatori obilježavanja ovakvih tipa traže odlučnije postupanje institucija društva u zaštiti žrtava, suzbijanju nasilja u obitelji, kao i bilo kojeg oblika nasilja.

Prema riječima predsjednice povjerenstva, Hrvatska je 3. zemlja u Europi prema broju ubijenih žena, a u posljednjih 20 godina u našoj zemlji život je izgubili gotovo 400 žena.

Niz zakonskih promjena

Pomaka u prevenciji ovakvih nemilih događaja, u smanjenju crne brojke, ali i većim kaznama za prekršitelje ima, pa je tako najavljen niz zakonskih promjena u ingerenciji Vlade RH.

Kako kažu, upravo je to odrađeno dijelom i na inicijativu nevladinih udruga civilnih društva, čemu su doprinijele i akcije ovakvog tipa koje osvješćuju javnost o ovom problemu.

– Vlada RH prije nepunih mjesec dana donijela je niz zakonskih promjena koje se odnose na kazneni i obiteljski zakon, Zakon o sprečavanju nasilja u obitelji te što je posebno važno uvodi se kazneno djelo femicida, to je ubojstvo žena na posebno okrutan način. Očekuje se da se s novim promjenama ide u javnu raspravu, nakon toga u saborsku proceduru, a uvođenje se očekuje od 1. siječnja 2024. godine. U novom setu zakona, osim uvođenja kaznenog dijela femicida, spolno zlostavljanje iz prekršajnog prelazi u kazneno djelo, a nizom zakonskih obveza intencija je zaštititi žrtvu – objasnila je Ćetković i dodala da se osniva fond pri resornom ministarstvu koji će zaštititi roditelja kojem se za djecu ne plaća alimentacija, što je ujedno jedan vid zlostavljanja i zanemarivanja.

Novina je i mjera približavanja koja će iznositi najmanje 50 metara, a ako se mjera prekrši, zamjenjuje se kaznom istražnog zatvora.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje