Povežite se s nama

Život i društvo

Komora medicinskih sestara podržala djelatnike Hitne pomoći u zahtjevima za beneficiranim radnim stažem

Objavljeno:

- dana

Hrvatska komora medicinskih sestara daje snažnu potporu djelatnicima Hitne medicinske pomoći, okupljenima u inicijativi „Hitna uživo 194“, u njihovim zahtjevima za dobivanjem beneficiranog radnog staža.

– Djelatnici Hitne medicinske pomoći prva su crta zdravstvenog sustava naše zemlje. Oni prvi dolaze do unesrećenih građana ili pacijenata u hitnoj potrebi za medicinskom skrbi I zbrinjavanjem.  Osim iznimno zahtjevnog posla koji obavljaju, djelatnici Hitne medicinske pomoći svakodnevno su suočeni i s iznimnom količinom stresa kao i čestim fizičkim i verbalnim nasiljem.  Hrvatska komora medicinskih sestara u potpunosti podržava njihove zahtjeve za priznavanjem beneficiranog radnog staža – rekao je predsjednik HKMS-a Mario Gazić.

Podsjetimo, djelatnici Hitne medicinske pomoći jedina su žurna služba u Republici Hrvatskoj koja nema pravo na računanje staža osiguranja s povećanim trajanjem, odnosno na beneficirani radni staž.

Njihovo nezadovoljstvo traje još od 1998., kada im je resorno ministarstvo ukinulo beneficirani radni staž i time ih stavilo u nepovoljan položaj u odnosu prema drugim profesionalnim interventnim službama u Hrvatskoj.

Život i društvo

Ekipa „Nikud nikam“ pobijedila na 2. „Strmskim seoskim igrama“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U subotu, 6. kolovoza, na igralištu Gašparnjak, u organizaciji Mjesnog odbora Strmec Podravski i DVD-a Strmec Podravski održane su 2. „Strmske seoske igre“.

Sudjelovalo je šest miješovitih ekipa u pet disciplina: mali nogomet, odbojka na pijesku, potezanje užeta, vatrogasni poligon i ispijanje piva.

Cilj ove manifestacije je bilo druženje mještanja te su rezultati bili u drugom planu, ali valja istaknuti da je prvo mjesta nakon zbroja svih rezultata osvojila ekipa „Nikud nikam“, drugi su bili „Krovopokrivači“, dok je treće mjesto osvojila ekipa caffe bara „Monaco“.

Djeca su se mogla zabaviti na popularnom napuhancu i vožnji vlakićem.

Za sve natjecatelje i posjetitelja bila je osigurana hrana i piće, a sve zahvaljujući mnogobrojnim sponzorima kako s područja općine Petrijanec, tako i iz susjednih mjesta. Organizatori su ima zahvalili na pomoći.

Nastavite čitati

Život i društvo

U protekla 24 sata zabilježeno šest naleta na divljač, policija poziva na oprez u prometu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ilustracija

Praćenjem događanja prometnih nesreća i drugih prometnih događaja na području Policijske uprave varaždinske u proteklih nekoliko dana, policijski službenici Policijske uprave varaždinske zamijetili su da je u prethodnom razdoblju porastao broj događaja naleta cestovnih motornih vozila na domaće i divlje životinje.

– U cilju prevencije ovakvih i sličnih događaja, pozivamo vozače na maksimalni oprez na prometnicama Varaždinske županije, posebno u ranim jutarnjim i kasnim večernjim satima. Isto tako pozivamo ih da prilagode brzinu kretanja vozila stanju i uvjetima na cesti te poštuju postavljenu prometnu signalizaciju koja ih upozorava na moguće pojavljivanje divljači na cesti, ali i domaćih životinja – poručili su iz PU varaždinske.

Napominju također da je samo tijekom protekla 24 sata zabilježeno šest naleta na srneću divljač, koji su se dogodili u rano jutarnjim i večernjim satima na području Pleši, Podruta, Apatije, Bolfana, Varaždina i Trakošćana.

– Također, pozivamo vlasnike domaćih životinja na poduzimanje odgovarajućih mjera u cilju sprječavanja zadržavanja domaćih životinja na cesti bez nadzora. Napominjemo da su vlasnici domaćih životinja (psi, mačke i dr.) dužni životinje držati pod nadzorom, odnosno držati ih u ograđenim dvorištima i poduzimati druge mjere da se iste bez nadzora zadržavaju na cestama – ističe policija.

U slučaju naleta vozila na domaće životinje u pravilu su odgovorni vlasnici domaćih životinja te sukladno Zakonu o sigurnosti prometa na cestama za vlasnika životinja je propisana kazna 300 kuna.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje