Povežite se s nama

Međimurje

Promocija knjiga Krunoslava Mikulana: kaj je zajedničko pozojima, pesjanekima i pekinezerima?

FOTO: IGH

Objavljeno:

- dana

Dr. sc. Krunoslav Mikulan uz pomoć urednice prof. dr. sc. Dubravke Težak i kustosice u Muzeju Međimurja Janje Kovač u petak, 10. lipnja, u multimedijalnoj dvorani “Riznice Međimurja” predstavio je svoja tri dječja romana.

Mikulan, inače sveučilišni profesor na čakovečkom Odsjeku Učiteljskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, predstavljanje svojih triju knjiga nazvao je “Pozoji, pesjaneki i pekinezeri – strašne zveri međimurske”.

Moderatorica razgovora Janja Kovač, Krunoslav Mikulan i urednica triju romana Dubravka Težak

Radi se o dvama romanima iz serijala “Zmajeve družine” pod nazivom “Zmaj ispod Staroga grada” i “Škola u opasnosti” te njegovu najnovijem romanu koji smo već predstavili – “Pekinezer Princ u službi Njezina Veličanstva”.

Lokalno, a svjetsko

Na početku promocije okupljene, koji su do zadnjega mjesta popunili dvoranu Muzeja nematerijalne baštine u čakovečkome Starom gradu, pozdravila je ravnateljica Muzeja Maša Hrustek Sobočan.

– Sretni smo što imamo čast ugostiti dr. sc. Krunoslava Mikulana, tim više što smo njegove knjige pročitali čim su izašle. Osobito smo pak ponosni što se u dijelovima romana nalaze i međimurske legende. Hvala vam svima na dolasku! – poručila je Hrustek Sobočan. Autor je naziv promocije, u komičnu tonu, smislio sam, a on ujedno i govori tko su glavni likovi u spomenutim trima knjigama.

Publici se obratila i ravnateljica Muzeja Međimurja, Maša Hrustek Sobočan

– Napisavši svoj prvi roman za djecu, Krunoslav je zamolio nas kolege koji s njim predajemo dječju književnost da ga pročitamo. Smatram profesionalnom dužnošću pročitati svako djelo za djecu na koje naiđem, no ipak me kopkalo pitanje: “Što ako mi se ne svidi?” Nije isto kad čitate knjigu autora kojega ne poznajete i kad čitate knjigu kolege…

Nasreću, vrlo mi je brzo postalo jasno da je roman kvalitetan. Ubrzo sam shvatila i da ovakvih djela, iz žanra tzv. visoke fantastike, u Hrvatskoj nedostaje – objasnila je Dubravka Težak. Dodala je da joj se posebno dopao način na koji je Mikulan spojio lokalne legende sa svjetskim trendovima i stavio međunarodni predznak na svoj roman za djecu.

Motivi iz baštine

Moderatorica promocije Janja Kovač ukazala je na neke zanimljivosti i specifičnosti Krunoslavova pisanja – primjerice, kako je u mnogim dijelovima svih triju romana na umu imao točno određene i postojeće lokacije, koje svaki čitatelj u Međimurju može pronaći, razgledati i osjetiti taktilno, olfaktivno, akustički…

– Sva navedena djela ilustrirala je Petra Brnardić, a dr. Mikulan za svoj roman “Zmaj ispod Staroga grada” dobio je Nagradu “Artefakt”, književnu nagradu za najbolja literarna dostignuća u hrvatskoj spekulativnoj fikciji, i Nagradu “Mali princ”, regionalnu nagradu za dječju knjigu za jezično područje Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske i Srbije – istaknula je kustosica Kovač.

Naglasila je da književnik u svojim djelima obilno koristi različite motive iz usmeno-predajne baštine kraja između Mure i Drave, kao što je predaja o pozoju koji “ispod Staroga grada spi”. Navedena legenda je ujedno i razlog zbog kojega je promocija organizirana upravo na tome mjestu. Osim toga, tu je i pesjanek, mitska pojava karakteristična za donje Međimurje, osobito područje grada Preloga, ali pojavljuju se i vile te vukodlaci.

Autohtoni međimurski princ

Posljednjim romanom o pekinezeru Princu autor je započeo nov serijal. Naime, glavnu ulogu u “Pekinezeru Princu” ima istoimeni lik, koji se temelji na real life pekinezeru, kućnome ljubimcu Mikulanovih, kojega je književnik s obitelji i doveo na predstavljanje knjiga.

– Princa, koji je danas sa nama, uključio sam u priču još u prva dva romana, u kojima on ima više cameo ulogu. Potom mi je supruga sugerirala da bih mu mogao posvetiti cio roman, na što sam odmahnuo rukom, smatrajući da to nema smisla (smijeh)

No, malo-pomalo, uviđao sam da je to zapravo izvrsna ideja. Tako je nastao lik genetski modificiranog inteligentnog psića supertajne službe MI-7, kojega britanska kraljica pošalje na misiju u daleku i tajanstvenu Hrvatsku – istaknuo je Mikulan. Govorio je i o počecima svoga pisanja iz osnovnoškolskih dana te poticaju koji mu je sin Bruno pružio prilikom pisanja o pustolovinama “Zmajeve družine”.

U glazbenom dijelu programa predstavila se mlada međimurska kantautorica i interpretatorica međimurskih popevki Lea Šprajc. Dodajmo da je Mikulan izrazito aktivan i u čakovečkom Ogranku Matice hrvatske, u kojem je nedavno ponovo izabran na mjesto potpredsjednika.

Međimurje

Grad Mursko Središće kupio kuću kraj crkve, a uredit će se rođendaonica i poslovni prostori

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Grad Mursko Središće u pravilu u centru grada kad se pokaže prilika kupuje zemljište i nekretnine, jer tako može najkvalitetnije upravljati s prostorom koji se nalazi u centru grada.

Tako je nedavno otkupljena kuća kraj crkve gdje su kroz cijelu mjesnu povijest bile trgovine mješovitom robom, cipelama…

Kuća je kupljena na temelju procjene sudskog vještaka za iznos 43.200 eura, a obzirom da objekt nije za rušenje, već se neko vrijeme razmišljalo o namjeni tog prostora. Obzirom što u gradu nema organizirani prostor u kojem najmlađi mogu proslaviti rođendane ili slične događaje gradonačelnik Dražen Srpak će na iduću sjednicu Gradskog vijeća uputiti prijedlog da se u donjem dijelu objekta uredi rođendaonica spojena s dvorištem u kojem bi bilo smješteno dječje igralište, a uz to dvorište je u potpunosti ograđeno te će tako djeca biti potpuno sigurna.

U gornjem dijelu objekta pak će se urediti tri poslovna prostora/ureda, a plan je da se i rođendaonica i ti uredi daju u najam.

Zgradu treba obnoviti i samom obnovom privesti je željenoj svrsi za što će se pokušati naći sredstva putem EU fondova ili pak državnog proračuna, a sam centar grada dobit će još jedan novi sadržaj te u potpunosti obnovljenu zgradu.

Nastavite čitati

Međimurje

Općina Podturen od 30. svibnja do 2. lipnja slavi Dane općine uz bogati program

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Općina Podturen od 30. svibnja do 2. lipnja slavi Dane općine.

U nastavku donisimo cijeli program, a svi su pozvani da se pridruže:

30.05.2024.

7:00 – 13:00 OPĆINSKI RIBIČKI KUP – RIBNJAK NOVAKOVEC (organizator Srd Ostriž Novakovec)
10:00 TIJELOVSKA MISA S PROCESIJOM – PODTUREN
16:00 SVEČANA SJEDNICA OV OPĆINE PODTUREN – DOM PODTUREN

31.05.2024.

18:00 PREDSTAVA ZA NAJMLAĐE (ALI I ONE KOJI SE TAKO OSJEĆAJU) – MAĐIONIČAR Magic Leon – DRUŠTVENI DOM PODTUREN (BESPLATAN ULAZ)

01.06.2024.

12:00 – 17:00 – 1. TURENSKI KOTLIĆ – (NOGOMETNO IGRALIŠTE PODTUREN – organizacija NK PODTUREN), PRIJAVE MJEŠTANA – UDRUGA na sljedećem linku: https://forms.gle/ozc8XXL3H2LRJ4fr8 (ZABAVA UZ GRUPU ATOMI)

OD 14:00 – SPORTSKE IGRE I DRUŽENJE UDRUGA i MJEŠTANA – organizacija UDRUGA UMIROVLJENIKA

02.06.2024.
OD 15:00 – KU(KU)RUZIJADA (tradicija kukuruza kroz kulinarsko natjecanje) – DRUŠTVENI DOM SIVICA (organizacija Udruga žena Sivica)

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje