Povežite se s nama

Međimurje

Promocija knjiga Krunoslava Mikulana: kaj je zajedničko pozojima, pesjanekima i pekinezerima?

FOTO: IGH

Objavljeno:

- dana

Dr. sc. Krunoslav Mikulan uz pomoć urednice prof. dr. sc. Dubravke Težak i kustosice u Muzeju Međimurja Janje Kovač u petak, 10. lipnja, u multimedijalnoj dvorani “Riznice Međimurja” predstavio je svoja tri dječja romana.

Mikulan, inače sveučilišni profesor na čakovečkom Odsjeku Učiteljskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, predstavljanje svojih triju knjiga nazvao je “Pozoji, pesjaneki i pekinezeri – strašne zveri međimurske”.

Moderatorica razgovora Janja Kovač, Krunoslav Mikulan i urednica triju romana Dubravka Težak

Radi se o dvama romanima iz serijala “Zmajeve družine” pod nazivom “Zmaj ispod Staroga grada” i “Škola u opasnosti” te njegovu najnovijem romanu koji smo već predstavili – “Pekinezer Princ u službi Njezina Veličanstva”.

Lokalno, a svjetsko

Na početku promocije okupljene, koji su do zadnjega mjesta popunili dvoranu Muzeja nematerijalne baštine u čakovečkome Starom gradu, pozdravila je ravnateljica Muzeja Maša Hrustek Sobočan.

– Sretni smo što imamo čast ugostiti dr. sc. Krunoslava Mikulana, tim više što smo njegove knjige pročitali čim su izašle. Osobito smo pak ponosni što se u dijelovima romana nalaze i međimurske legende. Hvala vam svima na dolasku! – poručila je Hrustek Sobočan. Autor je naziv promocije, u komičnu tonu, smislio sam, a on ujedno i govori tko su glavni likovi u spomenutim trima knjigama.

Publici se obratila i ravnateljica Muzeja Međimurja, Maša Hrustek Sobočan

– Napisavši svoj prvi roman za djecu, Krunoslav je zamolio nas kolege koji s njim predajemo dječju književnost da ga pročitamo. Smatram profesionalnom dužnošću pročitati svako djelo za djecu na koje naiđem, no ipak me kopkalo pitanje: “Što ako mi se ne svidi?” Nije isto kad čitate knjigu autora kojega ne poznajete i kad čitate knjigu kolege…

Nasreću, vrlo mi je brzo postalo jasno da je roman kvalitetan. Ubrzo sam shvatila i da ovakvih djela, iz žanra tzv. visoke fantastike, u Hrvatskoj nedostaje – objasnila je Dubravka Težak. Dodala je da joj se posebno dopao način na koji je Mikulan spojio lokalne legende sa svjetskim trendovima i stavio međunarodni predznak na svoj roman za djecu.

Motivi iz baštine

Moderatorica promocije Janja Kovač ukazala je na neke zanimljivosti i specifičnosti Krunoslavova pisanja – primjerice, kako je u mnogim dijelovima svih triju romana na umu imao točno određene i postojeće lokacije, koje svaki čitatelj u Međimurju može pronaći, razgledati i osjetiti taktilno, olfaktivno, akustički…

– Sva navedena djela ilustrirala je Petra Brnardić, a dr. Mikulan za svoj roman “Zmaj ispod Staroga grada” dobio je Nagradu “Artefakt”, književnu nagradu za najbolja literarna dostignuća u hrvatskoj spekulativnoj fikciji, i Nagradu “Mali princ”, regionalnu nagradu za dječju knjigu za jezično područje Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske i Srbije – istaknula je kustosica Kovač.

Naglasila je da književnik u svojim djelima obilno koristi različite motive iz usmeno-predajne baštine kraja između Mure i Drave, kao što je predaja o pozoju koji “ispod Staroga grada spi”. Navedena legenda je ujedno i razlog zbog kojega je promocija organizirana upravo na tome mjestu. Osim toga, tu je i pesjanek, mitska pojava karakteristična za donje Međimurje, osobito područje grada Preloga, ali pojavljuju se i vile te vukodlaci.

Autohtoni međimurski princ

Posljednjim romanom o pekinezeru Princu autor je započeo nov serijal. Naime, glavnu ulogu u “Pekinezeru Princu” ima istoimeni lik, koji se temelji na real life pekinezeru, kućnome ljubimcu Mikulanovih, kojega je književnik s obitelji i doveo na predstavljanje knjiga.

– Princa, koji je danas sa nama, uključio sam u priču još u prva dva romana, u kojima on ima više cameo ulogu. Potom mi je supruga sugerirala da bih mu mogao posvetiti cio roman, na što sam odmahnuo rukom, smatrajući da to nema smisla (smijeh)

No, malo-pomalo, uviđao sam da je to zapravo izvrsna ideja. Tako je nastao lik genetski modificiranog inteligentnog psića supertajne službe MI-7, kojega britanska kraljica pošalje na misiju u daleku i tajanstvenu Hrvatsku – istaknuo je Mikulan. Govorio je i o počecima svoga pisanja iz osnovnoškolskih dana te poticaju koji mu je sin Bruno pružio prilikom pisanja o pustolovinama “Zmajeve družine”.

U glazbenom dijelu programa predstavila se mlada međimurska kantautorica i interpretatorica međimurskih popevki Lea Šprajc. Dodajmo da je Mikulan izrazito aktivan i u čakovečkom Ogranku Matice hrvatske, u kojem je nedavno ponovo izabran na mjesto potpredsjednika.

Međimurje

Anna Piotrowska iz Aerokluba Međimurje kao jedina žena na natjecanju u jedriličarstvu osvojila broncu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Na sinjskom aerodromu završena su natjecanja u zrakoplovnom jedriličarstvu, 13. prvenstvo Republike Hrvatske i 2. otvoreni međunarodni kup, piše ferata.hr.

Natjecanja su provedena tijekom šest dana u zračnom prostoru iznad Like, Dalmacije te pograničnog dijela Bosne i Hercegovine. Polijetanja s aerodroma Sinj provodila su četiri motorna zrakoplova koja su vukli jedrilice do radne visine a onda bi iste krenule na rute koje bi im bile zadane u sklopu letačkog zadatka u zonama za taj dan.

Zbog nepovoljne meteo situacije kroz dio tjedna ali i ograničenja uzrokovanih letovima protupožarnih zrakoplova, natjecatelji su letjeli četiri dana od kojih je jedan dan poništen zbog neispunjavanja propozicija.

Među najboljima

Nakon svega, prvo mjesto i naslov državnog prvaka osvojio je Frane Franić iz Aerokluba Vitar iz Splita, drugoplasirani je Đani Zaninović iz Aerokluba Split, a treće mjesto pripalo je jedinoj ženi natjecateljici, Anni Piotrowskoj iz Aerokluba Međimurje iz Čakovca. Natjecatelj Aerokluba Sinj, Damir Cvetnić plasirao se na sedmo mjesto.

Što se tiče 2. otvorenog međunarodnog kupa, Frane Franić je potvrdio kvalitetu i formu osvojivši prvo mjesto. Drugo mjesto pripalo je Gregi Urbaniču iz aerokluba Ptuj (Slovenija) a treće mjesto Sebastianu Bauderu iz FLG Blaubeuren (Njemačka). Damir Cvetnić završio je na dvanaestom mjestu.

– Zadovoljni smo što smo ova natjecanja doveli do kraja unatoč neplaniranim otežavajućim situacijama. Nakon svega napravit ćemo raščlambu u cilju identifikacije i otklanjanja svih ometača za buduće programe kojih će sigurno biti.

Pozitivni komentari kolega zrakoplovaca iz stranih zemalja kao i njihove iskazane impresije vezane za naše prirodne ljepote, a naročito viđeno i doživljeno u našem gradu povodom alkarskih svečanosti, dodatno nas obvezuju na planiranje ovakvih programa – rekli su iz aerokluba Sinj.

Nastavite čitati

Međimurje

Biciklistkinja Mia Radotić kod čakovečke gradonačelnice o planovima za odlazak na Olimpijske igre

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Niz godina najbolja hrvatska biciklistkinja, sportašica koja je u svom sportu ostvarila većinu onoga što je zamislila i zacrtala, rodom je iz Ivanovca. Radi se o Miji Radotić koja je tijekom ljetne sezone odlučila nekoliko utrka i treninga odraditi u svom rodnom kraju i okolici.

Kako bi joj tom prigodom čestitala na impresivnoj karijeri, nedavno osvojenom drugom mjestu na nacionalnom prvenstvu koje je održano u Varaždinu i Čakovcu te saznala hoće li se iz Zagreba ponovo vratiti u čakovečki biciklizam, u Gradskoj vijećnici prijam je za nju upriličila gradonačelnica Grada Čakovca Ljerka Cividini.

Da je velika ljubav veže za Međimurje i biciklizam, potvrdila je i sama Mia koja dolazi iz obitelji biciklista, no prisjetila se da je prvo u Čakovcu trenirala košarku. Danas dnevno biciklom prođe i do 150 kilometara te se ne može zamisliti u drugom sportu.

– Pješice ili trčeći krećemo se sporo, motorom ili automobilom prebrzo, pa je bicikl po meni idealna mjera za kretanje koju bi preporučila svakome – jasna je Ivanovčarka, koja ipak biciklom neće na more, kako joj je cilj efektivan trening i napredak, a ne izričito kilometraža.

Uza sve trke koje je odvozila, računajući i one najveće poput utrka Tour de France i Vuelta a Espana, priznala je kako joj je kao i svakom profesionalnom sportašu glavni cilj, a ujedno i neostvarena želja, odlazak na Olimpijske igre. Godine 2016. bila je nadomak odlaska na olimpijadu, kada se ozlijedila prije ključne pobjede na utrci u Francuskoj.

Iako je pri samom kraju karijere, najavila je kako od 2023. kreće skupljanje bodova za Olimpijske igre te se nada da će moći držati korak sa sve zahtjevnijim normama.

Gradonačelnica joj je na tom putu dala punu potporu te su porazgovarale o onome što slijedi na kraju njezina profesionalnog bavljenja biciklizmom i mogućnosti da se Mia kao pravi primjer u svijetu ženskog biciklizma vrati u svoj rodni kraj. Tako je naglasila da razmišlja o trenerskim vodama i radu s djecom, posebice u Međimurju i Čakovcu, gdje je biciklizam u svim oblicima i dobnim kategorijama itekako prihvaćen.

Uspješna čakovečka sportašica ljeto će provesti većinom radno, na utrkama i uz treninge, dok joj sezona biciklizma omogućuje stanku tijekom listopada i studenoga.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje