Povežite se s nama

U fokusu

Rezultati nadzora u ŽB Čakovec: “Propusta nije bilo, niti je sestra hranila mrtvu pacijenticu. Hoće li se netko sada ispričati Bolnici?”

FOTO: IVAN AGNEZOVIC

Objavljeno:

- dana

U petak, 27. siječnja, u prostorijama ravnateljstva Županijske bolnice Čakovec održana je konferencija za medije na kojoj su izneseni rezultati unutarnjeg nadzora koji je proveden zbog pritužbi Ane Novak, kćeri pacijentice koja je zaprimljena i medicinski obrađivana u čakovečkoj Bolnici.

Naime, Ana Novak podnijela je pritužbu na neprofesionalno ponašanje osoblja Odjela za gastroenterologiju i opću internu medicinu prema njezinoj majci tijekom njezinog boravka na Odjelu. Svoje je nezadovoljstvo iznijela i na društvenim mrežama, a neprovjerene tvrdnje brzo su se proširile medijskim prostorom.

>>Županijska bolnica Čakovec ispričala se Ani Novak zbog neugodnih situacija koje su doživjele ona i njezina majka

Ondje je, osim nezadovoljstva zbog tretmana njezine majke, tvrdila i da je medicinska sestra hranila preminulu pacijenticu koja je boravila u sobi zajedno s njezinom majkom, čemu je navodno Ana Novak „svjedočila“ jer je tom prilikom bila u posjetu svojoj majci, no to u pisanoj pritužbi Bolnici nije navela. To je izazvalo veliko zanimanje javnosti i to je postao glavni „slučaj“, rekao je ravnatelj ŽB Čakovec Igor Šegović.

Rezultati nadzora pokazali su da to nije točno i da je nanesena velika šteta ugledu Bolnice i povjerenju pacijenata u medicinsko osoblje. Pokazalo se također da nije bilo propusta u tretmanu pacijentice, majke Ane Novak, već da je bilo određenih poteškoća u komunikaciji, što je detaljno objašnjeno na konferenciji za medije.

Rezultati nadzora Povjerenstva za izvanredni nadzor, koje je naveo ravnatelj Šegović, su sljedeći:

1. Pacijentica N.D. zaprimljena je na OHBP, gdje je u najkraćem vremenskom periodu pregledana, postavljena je radna dijagnoza s obzirom na njezino zdravstveno stanje, a o čemu su obaviješteni i sama pacijentica i njezina kćer. S obzirom na to da je gđa Novak javno rekla o čemu se radi, možemo i mi ponoviti da je gđa došla na pregled radi kašlja, a otkriven je tumor trbuha. I sigurno tumor nije otkriven slučajno kao što se piše, nego zahvaljujući stručnosti i kvalitetom pregledu u OHBP-u. S obzirom na potrebu provođenja daljnjih postupaka, pacijentica je smještena na Odjel za gastroenterologiju i opću internu medicinu gdje su napravljeni svi dijagnostičko terapijski postupci koji su bili potrebni za daljnje liječenje i zbrinjavanje pacijentice.

2. Po primitku pritužbe gđe Novak vezano za zbrinjavanje njezine majke na Odjelu za gastroenterologiju, Bolnica je vrlo ozbiljno pristupila rješavanju pritužbe. Gđa Novak je o zdravstvenom stanju svoje majke razgovarala s voditeljicom Jedinice za kvalitetu dr. Renatom Pongrac koja ju je osobno odvela do Voditeljice Odjela za gastroenterologiju dr. Maše Bel te je gđa Ana Novak pozvana na sastanak u bolnicu. Također se sastao Stručni kolegij Odjela i pokrenut je unutarnji nadzor nad postupcima zdravstvenih djelatnika prozvanog Odjela vezano uz tijek boravka na Odjelu pacijentice N.D.

3. Povjerenstvo za unutarnji nadzor utvrdilo je da NEMA propusta u dijagnostičko terapijskom zbrinjavanju pacijentice N.D. i da je pacijentica liječena sukladno pravilima dobre medicinske struke. Utvrdilo se da je njezino fizičko stanje prilikom otpusta iz bolnice bilo sukladno i očekivano s obzirom na postavljenu dijagnozu i učinjeno liječenje.

4. Važno je naglasiti da se sama pacijentica nikad nije požalila niti medicinskim sestrama, odnosno tehničarima, niti liječnicima koji su je svakodnevno posjećivali u više navrata.

5. Povjerenstvo se osvrnulo i na tvrdnje gđe Novak koje je iznijela medijima, a to su da je medicinska sestra odjela gastroenterologije hranila „mrtvu pacijenticu“ koja se nalazila u istoj sobi kao i njezina majka, a za koje se utvrdilo da su NETOČNE. Ipak smatramo da školovano medicinsko osoblje zna o tome više od laika.

Ravnatelj Šegović rekao je i da je o svemu obaviješteno Ministarstvo zdravstva te da se nada da će poslati svoju neovisnu inspekciju.

– Ono što želim naglasiti je kako nitko u našoj bolnici ne bježi od preuzimanja odgovornosti vezano za propuste u komunikaciji koji su se desili između zdravstvenih radnika na Odjelu za gastroenterologiju i kćeri pacijentice. Posebno napominjem da su sve pritužbe Ane Novak saslušane, uvažene i provjerene. Na Odjelu za gastroenterologiju i opću internu medicinu poduzeti su koraci u cilju poboljšanja komunikacije s pacijentima kao i u cijeloj bolnici, gdje se kontinuirano radi na edukaciji i unapređenju komunikacijskih vještina u cilju poboljšanja komunikacije između djelatnika, pacijenata i njihovih obitelji – rekao je Šegović i dodao da je pacijent na prvom mjestu te da se Bolnici nije teško ispričati ako je pogriješila, ali da isto očekuje i od drugih kada napadnu osoblje, odjel ili Bolnicu, a napad se pokaže neutemeljenim.

– Mi shvaćamo da su ljudi posebno emotivni kad su njima najmiliji bolesni, pa osoblje Bolnice ponekad i trpi uvrede na svoj račun, što nije lako podnijeti. Medicinske sestre i tehničari su ponekad izloženi napadima jer su stalno uz pacijente. No, i to ima svoje granice, a smatramo da ih je postupanje gđe. Novak daleko prešlo. Ne samo da je dovela u pitanje ugled Bolnice nego i osnovnu stručnost osoblja kad je rekla da je sestra hranila mrtvu ženu. Ne, nije se hranilo mrtvu ženu, ona je preminula kasnije. O tome kako se osjećala medicinska sestra koja je za to optužena ne trebam ni govoriti. Možete zamisliti ili pretpostaviti kako se osjećala kada je u medijima čitala izjavu gđe Novak da je hranila mrtvu pacijenticu, kada su je nazivali kolege i pitali isto pitanje. Svaki profesionalac zna što znači optužiti ga da neodgovorno radi svoj posao – istaknuo je još ravnatelj.

Više informacija o tome rekla je pomoćnica ravnatelja za sestrinstvo Valerija Korent, mag. med. techn.

– Nakon unutarnjeg nadzora utvrđeno je da je medicinska sestra hranila palijativnu pacijenticu koja je bila živa u trenutku hranjenja. Temeljem iskaza djelatnika potkrijepljenih medicinskom dokumentacijom smrt bolesnice je nastupila nakon hranjenja i to za vrijeme prisutnosti medicinske sestre koja je evidentirala postupke u sestrinsku dokumentaciju, a koje je prethodno obavljala kod pacijentice. O smrtnom ishodu obavijestila je kolege i liječnika. Palijativna pacijentica u to vrijeme nije primala infuzijsku terapiju, što je utvrđeno uvidom u medicinsku dokumentaciju, već je pacijentici nakon hranjenja postavljen gravitacijski sistem za kontinuiranu rehidraciju – rekla je Korent.

Žaljenje zbog svega navedenog izrazio je i pomoćnik za kvalitetu ŽB Čakovec Sven Pal, dr. med., spec. dječje kirurgije.

– Svi djelatnici naše ustanove polažu izrazite napore kako bi svakodnevno zbrinulo nekoliko stotina pacijenata. Vezano uz kvalitetu, nakon pritužbe zaprimljene dana 9. siječnja primili smo gospođu Anu Novak osobno u našoj ustanovi te dogovorili razgovor s voditeljicom Odjela dr. Mašom Bel dana 10. siječnja. Također, sukladno internoj proceduri, zatražena su očitovanja od svih dionika unutar sustava te je gospođi Novak odgovoreno u zakonskom roku. Također, s obzirom na napise na društvenim mrežama, gospođu Novak primio je i ravnatelj na sastanku na kojem su prisustvovali glavna sestra Odjela za gastroenterologije i opće interne medicine, voditeljica odjela, glavna sestra službe internističkih djelatnosti, pročelnik službe internističkih djelatnosti, voditeljica jedinice za kvalitetu, pomoćnica ravnatelja za sestrinstvo, pomoćnica ravnatelja za pravne poslove te zamjenik ravnatelja. Gospođu Novak se saslušalo vezano uz njezino nezadovoljstvo te su se ponudila određena rješenja. U 2022. godini primljene su i obrađene 93 pritužbe te 20 pohvala i oko 150 pohvala upisano je u knjigu pohvala. Sve su zaprimljene pritužbe provjerene, obrađene i dogovorene te su u slučaju pronalaska nesukladnosti provedene korektivne mjere – rekao je, među ostalim, dr. Pal i dodao:

– Odstupanja koja postoje najčešće su komunikacijske prirode, ali nikada nisu rezultat zle namjere. Svima nam je u fokusu upravo pacijent i njegovo ozdravljenje, odnosno boljitak.

Na konferenciji za medije navedeno je i da se Bolnica eventualne nesporazume u komunikaciji trudi smanjiti na najmanju moguću razinu, stoga djelatnici polaze tečajeve komunikacijskih vještina i za smanjenje stresa na radnome mjestu.

Ravnatelj se zahvalio medijima koji su se informirali o slučaju i istaknuo da žalosti činjenica da su neki mediji prenijeli osobnu objavu Ane Novak bez prethodnog utvrđivanja svih činjenica.

– Hoće li se neki sada ispričati Županijskoj bolnici Čakovec i svim njezinim djelatnicima za slučaj kojega nema? Hoćete li se ispričati za štetu koja je nanesena Bolnici koja svoj ugleda gradi više od 100 godina, a koji se tako lako može oštetiti zahvaljujući širenju i prenošenju neprovjerenih informacija? – pita se Šegović i dodaje da je način razgovora gđe Ane Novak neprihvatljiv.

– Naravno da razumijemo stres i strah kod pacijenata ili njihovih obitelji u vrijeme kad se bore s bolestima, razumijemo da se u takvim životnim situacijama mnogo toga kaže i u afektu. Pritisak javnosti na zdravstvene djelatnike sve je veći, a ne razmišlja se o mentalnom zdravlju već ionako umornih i preopterećenih djelatnika. No svi zajedno ovaj puta moramo stati u obranu naše Bolnice i naših djelatnika koji svakodnevno daju sve od sebe da ubrzaju oporavak i boravak u bolnici učine što manje stresnim. Pozitivna iskustva naših pacijenata i trud djelatnika zaslužuje da ne budu u sjeni ovog događaja jer njih je ipak puno više nego ovih manje lijepih. Postoje mnogobrojni kanali za pritužbe prema medicinskom osoblju, a društvene mreže i daljnje prenošenje netočnih i neprovjerenih informacija kroz medije izaziva nepovjerenje kod pacijenata, a istovremeno povećava stres zdravstvenih djelatnika. Županijska bolnice Čakovec zajedno s osnivačem kroz sva ulaganja i neprestani trud svih djelatnika je tu zbog svakog Međimurca kako bi imao dostupnu i kvalitetnu zdravstvenu skrb i zaštitu. Zato pozivam sve ljude bez straha koriste usluge naše bolnice i osjećaju se sigurno u bolnici – zaključio je ravnatelj Igor Šegović.

U fokusu

Izbori za manje od mjesec dana: koje su stranke i nezavisne liste u utrci za mandate u varaždinskom Gradskom vijeću?

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Za manje od mjesec dana Varaždinke i Varaždinci izaći će na birališta. U nedjelju 16. travnja održavaju se, naime, izbori za Gradsko vijeće. Stoga smo poslali upit strankama i nezavisnim listama koje djeluju na području Grada Varaždina.

Podsjećamo i da se izbori održavaju nakon što u studenom prošle godine nije izglasan proračun. Novi sastav Gradskoga vijeća imat će priliku za izglasavanjem proračuna i to najvjerojatnije u svibnju. Ukoliko se ni tada ne donese proračun, krajem godine mogli bi se održati novi izbori, ali ovaj put i za Gradsko vijeće, te za novoga gradonačelnika i njegovog zamjenika.

Ovi izbori bit će ujedno i test pred parlamentarne izbore koji bi se trebali održati iduće godine.

Do zaključenja broja odgovor nam nisu poslali iz HDZ-a, HSU-a, Mosta, HSS-a te Čehokove nezavisne liste, kao i Hrvoje i Ana Petrić.

Doznali smo tek da će Čehokovi izaći na izbore, kao i HDZ. Također, HDZ je u ponedjeljak navečer trebao održati sastanak na kojem bi se donijela odluka o kandidatima na listi, kao i o nositelju.

Napomenimo i da smo svima poslali ista pitanja koja donosimo u nastavku.

Hoćete li sa svojom listom izaći na izbore?

Na izbore idete samostalno ili u koaliciji?

Tko će biti nositelj liste?

Koji je Vaš glavni motiv za izlazak na ove izbore?

Hoćete li podržati proračun?

Kakav rezultat očekujete (koliko vijećnika)?

SDP o procesu ˝dečehokizacije˝

– SDP na ove izbore izlazi samostalno, jednako kao što smo izašli i prije godinu i pol dana na redovnim izborima za Gradsko vijeće, kada je naš kandidat za gradonačelnika Neven Bosilj pobijedio u izborima i time u ropotranicu povijesti poslao uskočkog optuženika i sijača bala – kažu u SDP-u i dodaju da će nositelj biti dr. sc. Neven Bosilj, aktualni gradonačelnik Varaždina.

Navode i da su izbore ˝izazvale neodgovorne stranke i pojedinci, prvenstveno HDZ i Nezavisna lista Ivana Čehoka, te brat i sestra Petrić˝.

– Odbili su prihvatiti prijedlog proračuna kojeg je predložio gradonačelnik Bosilj i SDP, a koji je između ostalog donio i konačno rješenje bala u zoni Brezje koje su ˝posijane˝ na ulazu u grad prije punih osamnaest godina – kažu u SDP-u.

Naveli su i koji su im ciljevi.

Novi sastav Gradskog vijeća odlučivat će o proračunu

– Pet je glavnih ciljeva izlaska na ove izvanredne izbore: prvo, nastavak procesa ˝dečehokizacije˝ Varaždina kojoj je u korijenu odgovornost nasuprot pogodovanja uskim krugovima moćnika, transparentnost umjesto skrivanja od javnosti odluka iz djelokruga rada grada, opći interes umjesto osobnih interesa; drugo, politička stabilizacija Gradskog vijeća u kojemu ćemo promovirati konstruktivnost, dijalog i odgovore umjesto podmetanja, svađa i opstrukcije; treće, prihvaćanje prijedloga proračuna kojeg je predložio gradonačelnik Bosilj i SDP koji donosi brojne projekte i mjere važne za život građana; četvrto, konačno rješenje bala koje je bivši gradonačelnik i uskočki optuženik posijao u zoni Brezje prije punih osamnaest godina; peto, nastavak razvoja grada Varaždina kao grada u kojem se najbolje živi u našoj zemlji, ali i kao grada u kojem se uspješno radi i posluje – kažu u SDP-u.

Na pitanje hoće li podržati proračun odgovaraju, logično, potvrdno.

– Ovi su izbori i svojevrsni referendum o balama, u kojemu je pitanje vrlo jednostavno: želite li da se konačno i trajno uklone bale iz zone Brezje i da se gospodarska zona stavi u punu, gospodarsku funkciju, nove pogone i investicije, nova zapošljavanja? Izborima se jasno odlučuje i o prijedlogu kojeg su gradonačelnik Bosilj i njegov zamjenik Marković te naša stranka SDP predložili Gradskom vijeću, a riječ je o povećanju Božićnica i Uskrsnica i besplatnom javnom prijevozu za umirovljenike, kao i o povećanju primanja zaposlenih u gradskim ustanovama od vrtića, vatrogasaca, knjižnice, muzeja, kazališta i ostalih u sustavu Grada. Izbori su i potvrda naših prijedloga o povećanju naknada za novorođene, besplatnom produženom boravku za osnovnoškolce, ali i daju zeleno svjetlo našim projektima izgradnje vrtića u Hrašćici i dogradnje dvije osnovne škole, kao i za postavljanja fotonaponskih elektrana na sve škole u gradu Varaždinu, kao i na dvorane Graberje i Srednjoškolac. Da ponovimo, sve su to vijećnici HDZ-a i Nezavisne liste Ivana Čehoka i Petrići odbili prihvatiti ne glasajući za proračun, a time su izazvali i ove izvanredne izbore – kažu u SDP-u.

Očekuju dobar rezultat.

– SDP će na ovim izborima koje nije želio niti ih je zagovarao, koji su posljedica neodgovornosti i opstrukcije HDZ-a i Nezavisne liste Ivana Čehoka i Petrića dobiti više vijećnika od dosadašnjeg broja (a imali smo 5 vijećnika). Vjerujemo kako će građani svojim glasom za listu SDP-a koju će nositi gradonačelnik Bosilj nagraditi našu spremnost da rješavamo velike gradske probleme, ali i ustrajnost u borbi za javne interese, kao i razvijanje načela transparentnosti u djelovanju svih sastavnica grada, kako gradske uprave tako i gradskih poduzeća i ustanova. Nezahvalno je prognozirati točan broj vijećnika, ali sigurni smo da će u budućem sazivu Gradskog vijeća SDP sigurno biti najzastupljenija stranka i nadamo se da ćemo uz pomoć naših sugrađana doći do mogućnosti da što prije formiramo novu većinu koja će izglasati predloženi proračun – navode u SDP-u.

Ukoliko se proračun ne izglasa, krajem godine mogli bi se održati i izbori za gradonačelnika i zamjenika

Platforma Budimo grad izlazi samostalno

Platforma Budimo grad – Nezavisna lista Dubravke Novak će izići na prijevremene izbore za Gradsko vijeće.

– Okupili smo dosta uglednih građanki i građana svih generacija i svih profila, od kojih su mnogi po prvi puta odlučili zakoračiti u politiku – kažu u Platformi Budimo grad čija će nositeljica biti Dubravka Novak. Dodaju da na izbore izlaze samostalno.

– Predizborne koalicije su nešto s čime se igraju političke stranke. Mi nismo politička stranka nego građanska platforma koja želi, korak po korak, polako i uporno, donijeti promjenu načina na koji se vodi politika.

– U politiku smo ušli s dva osnovna cilja. Prvi je bio promjena kompromitirane vlasti bivšeg gradonačelnika. To smo ostvarili jer bez naše potpore i aktivnosti bi rezultati izbora za gradonačelnika vjerojatno izgledali drugačije. Drugi je bio promjena načina shvaćanja politike, djelovanje na to da se štetni i koruptivni obrasci stranačkih interesa, uhljebljivanja i negativne selekcije napokon počnu okretati. Stranački, klijentelistički obrazac politike, kao feudalnog osvajanja grada na četiri godine, je Varaždinu natovario bale, građanima ogadio politiku i namjerno stvorio političku apatiju, samo kako bi se zadržao status quo. Gradom treba upravljati, a ne vladati, a to još nismo ostvarili. Imamo još puno posla i odlučili smo nastaviti s onim što smo započeli.

O proračunu, kažu, treba još razgovarati.

– Najprije trebaju proći izbori, potom trebamo vidjeti kako će izgledati Gradsko vijeće, a za razgovor o novom prijedlogu proračuna će biti prilike. Naša suzdržanost kod prvog i jedinog prijedloga proračuna bila je uzrokovana činjenicom da nas se po pitanju rješavanja bala pokušalo dovesti pred gotov čin, bez obećanih i nužnih detaljnih objašnjenja. Nakon našeg pritiska i provođenja javne rasprave, bili smo spremni podržati proračun no gradonačelnik je već ranije odlučio da ga više neće predlagati nego da želi izbore. I dalje mislimo da su naši prijedlozi razdvajanja proračuna od rješenja bala i odluke o zaduženju te raspisivanje referenduma čije bi rezultate prihvatila većina vijećnika, bili najkonstruktivniji. Za razliku od onih koji su protiv proračuna bili iz čisto “političkih” razloga, mi smo se uvijek vodili interesom građana. Prijevremeni izbori i mogući nastavak nestabilnosti sigurno nisu interes Varaždina.

Očekuju dobar rezultat.

– Očekujemo da ćemo ostvariti dobar rezultat i da će naše vijećnice i vijećnici imati važnu i glasnu ulogu u novom sazivu gradskog predstavničkog tijela. Vrlo je važno da građani, bez obzira što se radi o prijevremenim izborima, 16. travnja iziđu na birališta. Apatija se namjerno stvara već desetljećima i stav da se “ništa ne može promijeniti” ide na ruku upravo njihovoj želji da se ništa ne mijenja. A kada je izlaznost mala, o svemu odlučuju male, ali lojalne stranačke i partijske “vojske”. No, Varaždin je dokazao da su promjene itekako moguće. Godine 2021. su mnogi tvrdili da je bivšu vlast nemoguće pobijediti. Upravo se to i dogodilo i sada kontinuiramo saznajemo razmjere štete koju su za sobom ostavili.

To što promjene idu sporije nego što smo priželjkivali također je rezultat tri desetljeća krivih vrijednosti. Treba biti uporan i strpljiv i pomaci, i to značajni će doći. Naši motivi su čisti, iza svega što smo rekli i napravili stojimo i naša će lista sigurno biti najbolji izbor za Varaždin – kažu iz Platforme Budimo grad.

Nositelj HNS-ove liste Igor Klopotan

Hrvatska narodna stranka – liberalni demokrati Podružnica Varaždin na izvanredne će izbore za Gradsko vijeće Grada Varaždina izaći sa svojom listom.

– Smatramo da do izvanrednih izbora, koji će biti nepotrebni trošak za Grad, nije trebalo ni doći već da su svi politički akteri, ponajprije oni na vlasti, trebali pokazati više odgovornosti i konstruktivnosti, a manje politikantstva. Ipak, na njih gledamo kao na priliku da građani Varaždina daju svoje povjerenje odgovornim ljudima koji će se u Vijeću zaista zalagati za rješavanje gorućih gradskih problema – kažu u HNS-u.

Dodaju da će njihovu listu činiti odgovorni i obrazovani ljudi koji znaju i mogu i koji se, nakon što im građani daju mandat, neće baviti sitnim politikantstvom i vlastitim interesima.

– Upravo suprotno – nastojat će ponuditi rješenja za probleme koje je potrebno hitno riješiti. Pritom prije svega mislimo na varaždinske bale za što smo spremni podržati rješenje ako je ono zakonito i provedivo te ne predstavlja dodatno financijsko opterećenje za naše sugrađane. HNS je spreman surađivati sa svima, neovisno o političkim bojama, s ciljem daljnjeg, prijeko potrebnog razvoja Grada. Vrijeme je da politikantstvo i vlastite interese ostavimo po strani i da se bavimo gorućim problemima naših građana što je i svrha lokalne vlasti – kažu u HNS-u.

Na nadolazećim izborima okupit će, kažu, stranke centra koje su spremne surađivati i nuditi konstruktivna rješenja, a nositelj liste bit će predsjednik varaždinskog HNS-a dr. sc. Igor Klopotan.

– Očekujemo da će građani Varaždina prepoznati odgovorne ljude koji će se u Gradskom vijeću boriti za rješavanje problema ovog Grada i njegovih građana, ostaviti političke boje po strani, biti konstruktivni i nuditi svježe ideje. Zahvaljujući tome očekujemo da ćemo na nadolazećim izvanrednim izborima za Gradsko vijeće dobiti tri mandata. Cilj nam je da se u ovo kratko vrijeme, do redovnih izbora, konačno pokrenu kapitalni projekti koji će odrediti daljnji razvoj Varaždina, riješe bale, povećaju plaće zaposlenih u sustavu Grada, ponude politike za mlade i mjere pomoći za rješavanje njihovog najvećeg problema – stambenog pitanja, vodi briga o našim umirovljenicima, ulaže u prigradska naselja i predškolsko i osnovnoškolsko obrazovanje te privuku novi investitori koji će otvarati nova, visokoplaćena radna mjesta. To je ono što Varaždin zaslužuje – kažu u HNS-u.

Suverenisti izlaze samostalno

Hrvatski suverenisti na izbore za Gradsko vijeće Grada Varaždina izaći će sa listom koja će biti sastavljena od članova stranke ali i istaknutih pojedinaca, nestranačkih kandidata, odgovaraju iz te stranke.

– Želja nam je bila da idemo u koaliciju s partnerom s prošlih izbora, ali oni nisu prihvatili naš prijedlog pa smo se odlučili na samostalan izlazak. Nama to pretjerano ne mijenja situaciju, čak štoviše, vjerujemo da ćemo tako biti slobodniji u kreiranju vlastite politike bez ikakvih uvjeta i kompromisa. Nositelj liste bit će Varaždincima vrlo poznat Dominik Klemenčić koji se na prošlim izborima prvi puta kandidirao te zamalo osvojio vijećnički mandat, nedostajalo mu je svega 30-tak glasova – kažu Suverenisti.

Glavi motiv je, kažu, ući u Gradsko vijeće i primjerom dokazati da im nije stalo do nikakvih fotelja i funkcija već isključivo do ostvarenja obećanja koja daju svojim biračima, kao što su jeftiniji vrtići, subvencija režijskih troškova za umirovljenike i obitelji s troje i više djece i sl.

-To je moguće ostvariti ukoliko vam je to glavni cilj, a ne osobna korist. Također, smatramo kako je građanima uistinu dosta prepucavanja političara koji razinu komunikacije spuštaju na vrlo niske i primitivne grane. Građani Varaždina zaslužuju da ih u Gradskom vijeću zastupaju pristojni ljudi spremni na dijalog sa svima kako bi grad napredovao, a ne svađe i podmetanja kakva gledamo posljednjih godina. Uvjereni smo da ćemo ostvariti barem jedan vijećnički mandat a sudeći po trenutnim reakcijama ljudi na terenu ne bi nas čudio ni bolji rezultat. Na nama je da radimo, a na biračima da biraju one kojima vjeruju – kažu Suverenisti.

Proračun će podržati ukoliko njihovi amandmani budu usvojeni.

Reformiste će predvoditi Čačić

Narodna stranka – Reformisti izlazi na izbore za Gradsko vijeće Grada Varaždina sa svojom listom, odnosno samostalno.

Nositelj liste bit će predsjednik Reformista Radimir Čačić.

– Na ove, ali i na svake izbore na koje izlazimo, izlazimo s jasnim programima i projektima za podizanje kvalitete života naših građana. Grad Varaždin je u ovih godinu i pol bio taoc raznih političkih struja i opstrukcija. U novom sazivu Gradskog vijeća želimo građanima pružiti stabilnost i mogućnost razvoja Grada Varaždina – odgovorili su nam Reformisti.

Predloženi proračun će podržati, ako će on sadržavati i realizaciju projektnih i socijalnih programa Reformista kao što su povećanje iznosa za novorođeno dijete, potpuno besplatni produženi boravak u osnovnim školama, udvostručenje uskrsnica i božićnica za umirovljenike te dizanje cenzusa.

– Kao što smo već komunicirali, pred nama je konačno rješavanje problema smeća koji se vuče već gotovo 18 godina. Isto tako želimo da Grad Varaždin bude u mogućnosti prijavljivati projekte, a znamo da će svi najveći natječaji za EU fondove do 2027. biti raspisani u prvoj polovici 2023. Bez proračuna Grad Varaždin ostaje bez mogućnosti da se na natječaje prijavi i ostaje bez novaca iz EU fondova i na taj način ostaje bez realizacije projekata što predstavlja nesagledivu štetu za Varaždin -smatraju Reformisti.

Dodaju da očekuju jasnu i stabilnu većinu Gradskog vijeća koja će funkcionirati za dobrobit građana grada Varaždina, bez ucjena i bez opstrukcija.

– Uvjereni smo da će građani Varaždina kazniti odgovorne za zaustavljanje projekata i pokušaj nerješavanja problema smeća-zaključuju Reformisti.

HSLS još pregovara

Na izbore izlazi i HSLS, ali dodaju da su pregovori još u tijeku te da još ne mogu dati konkretnu informaciju hoće li ići samostalno ili s nekim u suradnji. Konkretno, s tim u vezi je i naš odgovor na pitanje, tko će biti nositelj liste?

– Glavni motiv za izlazak na izbore je to što smo prepoznali kako je u Gradu Varaždinu vrijeme za promjene te da smo spremni “uhvatit se u koštac” s pitanjima i problemima koje muče građane grada Varaždina a primarno baliranog otpada, komunalne naknade i cijena te drugo. Očekujemo da su građani svjesni potrebe za promjenom i napretkom Grada koji je od iznimne važnosti ne samo za Varaždinsku županiju nego i za cijelu regiju, te da bez obzira hoćemo li izaći samostalno ili u koaliciji s partnerima, ostvarimo uspijeh te u budućnosti dobru suradnju s kolegama i iz opozicije – kažu HSLS-u.

Političari koji su radili štetu moraju se maknuti

Varaždinski gospodarstvenik Davor Patafta, koji je obnašao dužnost nezavisnog gradskog vijećnika, ističe pak da je vrijeme da oni koji su godinama radili štetu, napokon odu u političku mirovinu.

– Uvijek me vodio optimizam, ali i želja da budem dio onih građana, a takvih je siguran sam većina, koji žele da ovaj naš Varaždin bude bolji. Siguran sam i da većina građana želi da se s političke scene maknu ljudi koji su Varaždinu napravili previše štete i kojima je mjesto u političkoj mirovini – rekao je Patafta.

Dodaje da njegov budući angažman ovisi o volji sugrađana.

– Svatko sa svoje pozicije trebao bi dati svoj maksimum kako bi svima koji u Varaždinu žive bilo bolje. Tako da sve ovisi o stavu mojih Varaždinki i Varaždinaca. Ako smatraju da sam koristan i da mogu biti koristan u ovim teškim trenucima za Grad, trenucima u kojima se gubi novac i ne rješavaju ključni problemi, a sve zahvaljujući neodgovornoj politici, onda ću dati sve od sebe da nastavim ono što sam započeo. Imam volje i iskrenu želju da učinim sve što mogu da ovaj naš grad sutra bude bolji nego što je danas. Nikome u politici ne dugujem ništa, niti iza sebe imam redove onih koji se žele udobno smjestiti u fotelje. Iskustvo sam gradio u privatnom sektoru, a cilj mi je da se riješe najveći problemi ovoga grada, kao što je na primjer balirani otpad. Također, od početka se zalažem za ukidanje raznih nameta kojima politika krpa proračunske rupe, a pod tim mislim na smanjenje poreza, odnosno prireza i komunalne naknade – rekao je Patafta.

Komentirao je i hoće li podržati proračun.

– Ovisi o tome hoće li prijedlog proračuna biti pravedan i racionalan i hoće li sadržavati rješenja za nagomilane gradske probleme. Varaždinu treba razvojni program, a proračun je dokument koji treba taj razvoj pratiti – rekao je Patafta. Dodaje i kako se Grad našao u problemima zbog politike.

– Grad se našao u problemima zbog politike vođene glupošću, zbog pojedinaca kojima su ego i vlastita promocija bili važniji nego da se riješi problem baliranog otpada, što je ogromna sramota ovoga grada, ali i svih ostalih problema koji su u drugom planu zbog politikanstva i neodgovornosti – zaključio je Patafta.

Nastavite čitati

U fokusu

Ivanec među 10 najboljih sredina u Hrvatskoj za poslovanje poduzetnika

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Udruga Glas poduzetnika objavila je Indeks lakoće poslovanja, kojim objašnjavaju koji su gradovi i općine najbolji u Hrvatskoj, a koji najgori za poduzetnike.

Kako bi rangirali gradove prema tome kako se odnose prema privatnom sektoru, posebno malom i srednjem poduzetništvu, napravili su anketu među takvim poduzetnicima, velikom većinom članovima UGP-a. Pitali su ih tridesetak pitanja, a ovo su neka od njih. Dakle, pitali su poduzetnike rade li službe lokalne zajednice neki posao kojim direktno prave nelojalnu konkurenciju poduzetnicima, jer u nemalom broju sredina lokalne zajednice imaju čak i ugostiteljske objekte, a u nekim gradovima nude i turističke usluge.

Ocjene su bile od 0 do 5.

Anketom su dobili kako je najbolja sredina za poduzetništvo Sveta Nedelja s ocjenom 3,60. Kako je maksimalna ocjena pet, vidi se da ni oni nisu idealni, ali su ipak bolji od drugih. Drugi je Primošten, a treći Umag.

Među deset najboljih našao se i grad iz Varaždinske županije. Ivanec je tako zauzeo 10. mjesto s ocjenom 2,53.

Varaždin je na 24. mjestu s ocjenom 2,08, a Čakovec na 28. mjestu s ocjenom 2,04.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje