Povežite se s nama

Međimurje

Speleološka udruga „Međimurje“ poziva zainteresirane u školu speleologije

Objavljeno:

- dana

Speleološka udruga „Međimurje“ organizira 6. školu speleologije koja će se održavati tijekom travnja i svibnja.

– Želite li upoznati pobliže speleologiju, dati svoj udio u otkrivanju novih jama i špilja ili samo iskusiti nešto novo i drugačije, pozivamo vas na uvodno predavanje koje će se održati u utorak, 13. travnja, u 19 sati u prostorijama Tehnološko-inovacijskog centra u Čakovcu – poručuju organizatori.

Škola će se sastojati od teorijskog i praktičnog. Teorijski dio uključuje predavanja koja će se održavati utorcima od 19 sati, dok se praktični dio odnosi na jednodnevne i dvodnevne izlete vikendima. Cilj škole je polaznike upoznati s osnovama speleologije, tehnikama kretanja i istraživanja speleoloških objekata, višednevnim boravkom u prirodi, potrebi očuvanja i zaštite prirode i alternativnim načinom aktivnog provođenja slobodnog vremena. Po završetku škole polaznici mogu polagati ispit za kategoriju speleološki pripravnik. Svim polaznicima je osigurana speleološka oprema, a broj mjesta je ograničen. Prijave su moguće na internetskoj stranici www.su-medjimurje.hr, putem e-maila [email protected] ili [email protected] te pozivom na broj 095 / 919 0025.

Speleologija je skup aktivnosti kojima je glavni cilj istraživanje špilja, jama, ponora, kaverni i drugih podzemnih krških fenomena. Hrvatski krš je poznat u svijetu po dubokim jamama. U Hrvatskoj je do sada istraženo 54 jama dubljih od 250 metara od čega su tri jame dublje od 1000 metara (Jamski sustav Lukina jama – Trojama, Slovačka jama i jamski sustav Velebita), a ukupno ih je 18 dubljih od 500 metara. Najveći broj dubokih jama nalazi se na Velebitu. Speleolozi svake godine pronalaze veći broj do sada neistraženih špilja i jama. Speleološka istraživanja u velikim špiljama i jamama traju godinama (npr. špilje Kita Gaćešina i Munižaba, jamski sustav Velebita).

– Također, u dijelu najvećih špilja postoje perspektive za daljnja istraživanja. Stoga unatoč tisućama do sada istraženih špilja i jama, daleko smo od nekog konačnog broja – objašnjavaju u Speleološkoj udruzi „Međimurje“.

Škola se organizira u skladu s planom i programom Hrvatskog planinarskog saveza i prema preporukama Komisije za speleologiju. Program škole se organizira uz strogo pridržavanje svih epidemioloških mjera i preporuka vezanih za pandemiju koronavirusa koje su na snazi u trenutku održavanja škole. Zbog trenutne epidemiološke situacije moguće su promjene i prilagodbe u organizaciji predavanja.

Međimurje

U Međimurju sedam novih slučajeva zaraze, udio pozitivnih od testiranih pao na 6,8 posto

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

korona

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije, u protekla 24 sata obrađeno je 56 uzoraka, od čega je evidentirano 7 pozitivnih nalaza na SARS-CoV-2 virus, priopćio je 19. lipnja županijski Stožer civilne zaštite.

U protekla 24 sata oporavilo se 9 osoba. Broj pozitivnih osoba u Međimurskoj županiji na današnji dan je 56.

U Županijskoj bolnici Čakovec hospitalizirano je 14 pacijenata pozitivnih na SARS-CoV-2 virus. U protekla 24 sata nije bilo hospitaliziranih, otpušten je 1 pacijent, a 2 pacijenta su na invazivnoj respiraciji. U protekla 24 sata nema preminulih osoba.

Epidemiološka situacija se i ovoga tjedna popravlja te je udio pozitivnih osoba u broju testiranja pao na 6,8%. 7-dnevna incidencija testiranja PCR metodom je 38, dok je 14-dnevna incidencija 111 oboljelih na 100.000 stanovnika.

Tijekom vikenda nastavlja se cijepljenje građana.

Nastavite čitati

Međimurje

FOTO Preloški umirovljenici proslavili 50 i 60 godina braka: “Recept za tako veliki jubilej je unikatan”

Objavljeno:

- dana

Ivan Agnezović

U četvrtak, 17. lipnja, u Muzeju „Croata Insulanus“ u Prelogu održana je svečanost povodom obilježavanja 50 i 60 godina braka umirovljenika s područja Grada Preloga.

Velikih 50 godina braka proslavilo je osam parova, dok su dijamantnih 60 godina proslavila tri bračna para.

Marta i Branko Horvat iz Orehovice, Vera i Pavao Mikec iz Otoka, Marija i Franjo Matić iz Podbresta, Marija i Đuro Matić, Katarina i Vladimir Pavčec iz Preloga, Nada i Antun Mlinarec iz Preloga, Neva i Vinko Filipić iz Preloga te Anica i Stjepan Bahlen također iz Preloga proslavili su 50 godina braka, dok su Marija i Rok Sokač iz Draškovca, Marija i Valent Barić iz Donjeg Pustakovca te Nada i Pavao Kalšan iz Prela proslavili 60 godina braka.

Zdravlja i ljubavi

Program je vodila dopredsjednica Udruge umirovljenika Prelog Antonija Krleža, a svečanosti su prisustvovali i gradonačelnik Preloga Ljubomir Kolarek i župan Međimurske županije Matija Posavec koji su pozdravili sve prisutne, slavljenicima čestitali na lijepim obljetnicama te im zaželjeli puno zdravlja, sreće i ljubavi u narednim godinama.

Župan Posavec istaknuo je dobru suradnju Županije i Udruge umirovljenika te poručio da očekuje istu takvu ili još bolju u vremenu koje slijedi.

– Recept za tako veliki jubilej nije univerzalan, već je unikatan, a glavni sastojci su puno ljubavi, razumijevanja i bezuvjetna podrška. Slavite velike brojke i trebate biti ponosni. Nažalost, koronavirus nas je spriječio da se okupimo i proslavimo u još većem broju, stoga svima želim najviše zdravlja i uživanja s vašim obiteljima, a pogotovo unucima i praunucima – rekla je dopredsjednica Udruge umirovljenika Antonija Krleža.

Uslijedio je zatim prigodni program koji su pripremili članovi Udruge umirovljenika. Prva je nastupala Marija Bermanec sa svojom pjesmom naziva „Jesen“, a potom je plesno-scenska sekcija izvela dramsko-scenski skeč pod nazivom „Priločke su mlade snehe“.

Katarina Herman recitirala je „Hvalospjev ljubavi“, nakon koje su nastupale Ivanka Novak pa Marija Markač sa svojim čestitkama koje su napisale prigodno za slavljenike.

Druženje

Na kraju programa slavljenici su od Udruge dobili darove, a razveselio ih je i župan Posavec sa svojim darovima koje im je uručio.

Uslijedilo je zajedničko fotografiranje i druženje uz zakusku, sukladno epidemiološkim mjerama i preporukama.

Organizatorica i koordinatorica proslave je Mateja Balent, a volonteri na ovom okupljanju bili su Olga Hoblaj, Nevenka Kovačić, Štefica Novak, Nina Pilaš i Marija Markač.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje

Error, no Ad ID set! Check your syntax!