Dolazak na terene čakovečkog Sportsko-rekreativnog centra Mladost gotovo u bilo koje doba dana izgleda poput ulaska u pčelinju košnicu.

Nogometna igrališta, okolni tereni, prostori na i oko stadiona… prepuni su mladih nogometašica i nogometaša. Za veliki procvat omladinskog nogometa u Čakovcu zasluge idu vrijednim ljudima u Nogometnoj školi Međimurje-Čakovec.

Odgovorno

– Više od 270 članova od čega oko 50 nogometašica, 17 generacija i sve uzrasne kategorije… rezultat su sustavnog rada s mlađim uzrastima s kojim smo započeli prije nekoliko godina – ponosno ističe na početku razgovora predsjednik NŠ Međimurje-Čakovec, Dean Panić.

Da bismo danas mogli prenijeti ovu lijepu nogometnu priču, čelnici Nogometne škole mogli su itekako zasukati rukave.

– Još 2010. godine sam s dopredsjednikom Miljenkom Ovčarom preuzeo vođenje Nogometne škole, koja se nalazila u prilično nezavidnoj situaciji. Na računu smo imali minus od oko 700.000 kuna. Započeli smo s procesom predstečajne nagodbe, koju smo uspješno okončali 2016. godine isplativši vjerovnicima sva dugovanja. Od toga trenutka radi se planski, sustavno i financijski odgovorno.

Pionirke ove sezone drže prvo, a kadetkinje treće mjesto u prvenstvu Prve lige Središte

Naš rad prepoznali su Grad Čakovec i Međimurska županija pa od gradonačelnika Stjepana Kovača i župana Matije Posavca uživamo veliko povjerenje. Imamo veliki proračun koji opravdavamo do posljednje kune – dodaje Panić.

Dok u nekim sredinama ženski nogomet služi tek za javnu promociju i nerijetko privlačenje namjenskog novca, u Nogometnoj školi Međimurje-Čakovec upravo su nogometašicama pristupili s najvećom mogućom pažnjom. Nakon što je prošle godine raskinuta ugovorna suradnja s drugim čakovečkim ženskim klubom, Katarinom Zrinski, Međimurje-Čakovec započelo je samostalno s natjecanjem u ženskoj kategoriji.

– Iz vlastite smo baze stvorili sve selekcije – kaže Hrvoje Goričanec, voditelj Škole

– Jedini ispravni put je da se krene raditi s djevojčicama od 1. do 4. razreda pa za pet godina dođete do četiri uzrasne kategorije s kojima pokrivate sve rangove natjecanja, od pionirskog preko kadetskog i juniorskog, do seniorskog. Upravo smo mi primijenili takav pristup pa ove sezone imamo po prvi puta i seniorsku ekipu koja se natječe u Drugoj hrvatskoj nogometnoj ligi. Iz vlastite baze smo stvorili sve selekcije na što smo posebno ponosni – ističe Hrvoje Goričanec, voditelj Nogometne škole, ujedno i instruktor za ženski nogomet Hrvatskog nogometnog saveza.

Svjesni su u NŠ Međimurje-Čakovec da pristup radu s djecom i mladima mora biti pod strogim okom stručnjaka.

Stručnjaci

– S obzirom da je nogomet, a i sport općenito, u današnje vrijeme vrlo stresan za mlade sportaše, uspostavili smo suradnju sa sportskim psihologom Matejom Fiškušom, koji je odradio radionice s kategorijama koje su igrale kvalifikacije za popunu Prve HNL pionira i kadeta. Smatramo da je rad psihologa na psihološkoj pripremi igrača, ali i roditelja i trenera neophodan. Ne iz razloga što smatramo da su roditelji neprijatelji svojoj djeci, već zbog toga što svi mi, želeći njima dobro, radimo krive stvari i na taj način ih sputavamo u njihovom razvoju, te oni zbog toga ne postižu ni približno takve rezultate kakve su sposobni ostvariti – rekao nam je Goričanec.

Nogometašice Međimurja u pionirskom i kadetskom uzrastu se natječu u Prvoj ligi Središte, gdje zauzimaju prvo, odnosno treće mjesto.

– Ženski nogomet ima veliki potencijal, no ako želimo podići razinu kvalitete na nacionalnoj razini, moraju se uključiti muški nogometni klubovi, koji raspolažu s uvjetima i trenerskim kadrovima. U suprotnom će ženski nogomet zauvijek ostati „podstanar“. U Međimurju postoji interes djevojčica što nas veseli, a na nama je da nogometašicama i njihovim roditeljima omogućimo maksimalno kvalitetne uvjete – zaključuje Hrvoje Goričanec.
Bolji uvjeti za mlade čakovečke nogometaše znače gradnju još jednog nogometnog igrališta, kao i terena s umjetnom travom. Samo u tom slučaju će sve uzrasne kategorije moći ravnopravno trenirati i igrati utakmice u uvjetima kakve i zaslužuju.

Domaćini međunarodnog turnira “Volim nogomet”

Nogometna škola Međimurje-Čakovec prošle je godine bila premijerno domaćin velikog međunarodnog turnira „Volim nogomet“ za igračice do 13 i 15 godina starosti.
– Riječ je uistinu o jedinstvenom turniru u Hrvatskoj, što je prepoznao i Hrvatski nogometni savez te nas je uvrstio u svoj kalendar natjecanja.

Na premijernom izdanju okupili smo ekipe iz šest država, a ove nam godine dolaze igračice iz čak osam zemalja. Drugi klubovi uglavnom organiziraju dvoranska natjecanja za starije uzraste, a mi smo uspjeli okupiti ekipe koje dolaze s pionirskom kategorijom. Cilj turnira je popularizacija i promocija ženskog nogometa, a već na ovogodišnjem izdanju možemo si dozvoliti birati klubove koje ćemo ugostiti u Čakovcu – rekla je Mirela Lukman, tajnica Nogometne škole i direktorica turnira „Volim nogomet“. Turnir je na rasporedu 15. i 16. lipnja na terenima SRC Mladosti.

Komentari

Komentara