Povežite se s nama

U fokusu

Uzeli Dječjem vrtiću da bi dogradili 6. osnovnu!

Objavljeno:

- dana

IZVANREDNA SJEDNICA

Do rujna i početka nove školske godine trebala bi biti dograđena 6. OŠ u Varaždinu, za što će u gradskom proračunu za ovu godinu biti osigurano 8,9 milijuna kuna. To je većinom od 18 glasova u ponedjeljak odlučeno na izvanrednoj sjednici Gradskog vijeća.

Glasovanje nije prošlo bez problema. Naime, nakon prvog prebrojavanja, “za” je glasovalo 11 vijećnika, što u tom trenutku nije bilo dovoljno za prihvaćanje rebalansa proračuna. Tada je predsjednik Gradskog vijeća Josip Hehet zatražio da se prebroje vijećnici, a potom se ubrzo pojavio vijećnik HSS-a Mladen Hižak. Glasovanje je ponovljeno, a rezultat je bio potpuno drugačiji: osim Hižaka i vijećnika SDP-a, HNS-a i Laburista, Habušev prijedlog podržali i vijećnici HDZ-a te Hrasta. Protiv su bili nezavisni vijećnici Podolnjak, Avar i Cepanec te HSLS-ov Željko Bunić.

Glas po glas

– Po WC-ima tražite svoje vijećnike! Kada ste prebrojali da ih nema dovoljno, sve ste prekinuli. Sada je rebalans proračuna podržalo 18 vijećnika. Ovo je cirkus! Takvu sramotu još nisam vidio – komentirao je HSLS-ov vijećnik Željko Bunić, koji je ljutito napustio sjednicu zajedno s nezavisnim Zlatanom Avarom. Obojica su uoči sjednice upozorila da gradonačelnik Habuš vijećnicima šest mjeseci ne dostavlja dokumentaciju. Ovaj put je omogućio samo uvid u troškovnik.

Nemate dosta glasova i onda vijećnike tražite po WC-ima! Cirkus!, rekao je vijećnik Bunić

Prema prijedlogu rebalansa proračuna, ukupni prihodi i primici se povećavaju za 3,3 milijuna kuna, na ukupno 362 milijuna kuna, a uz to se predviđa drugačija raspodjela neutrošenih sredstava kredita iz 2013. godine. Od 8,9 milijuna kuna za 6. OŠ, najviše, 2,9 milijuna kuna osigurat će se iz ostatka kreditnih sredstava iz 2013., a 2,7 milijuna kuna planira se osigurati tako što će toliko uzeti Dječjem vrtiću Varaždin, i to stavke kapitalnog projekta “uređenje i adaptacija objekata“. Sredstva za tu namjenu smanjena su za čak 70 posto.
Gradonačelnik Goran Habuš je ustvrdio da će radovi u 6. OŠ biti gotovi do rujna, a da će – bude li se proračun dobro punio – natrag biti vraćena “otuđena” sredstva za Vrtić.

Prodaja Aquatehnike u tajnosti?

– Priprema li se u tajnosti prodaja Aquatehnike? Hoće li gradski vijećnici biti o tome barem informirani? – upitala je Otilija Cvetko, vijećnica HDZ-a na aktualnom satu izvanredne sjednice Gradskog vijeća u ponedjeljak. Gradonačelnik Goran Habuš je odgovorio da se prodaja Aquatehnike ne priprema u tajnosti. Ladislav Ilčić (Hrast) se pak ispričao. – Ispričavam se što sam na prošloj sjednici rekao da jedno privatno kazalište od HNK Varaždin besplatno dobiva prostore. Točna informacija je da ga dobivaju gotovo besplatno. Ugovorili su da deset posto od prihoda ulaznica za predstave uplaćuju za iznajmljivanje. Budući da ima 360 mjesta, ulaznica je 50 kuna, maksimalno mogu platiti 1.800 kuna. Po cjeniku je cijena 10.000 kuna – rekao je Ilčić, koji nije konkretno rekao, no mislio je na Kerekesh teatar.

Izvor:
Foto: Ivan Agnezović

U fokusu

FOTO Evo kako napreduje čišćenje jezera u Takošćanu, dnevno se odveze do 2500 metara kubnih sedimenta

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Čišćenje jezera u Trakošćanu i dalje dobro napreduje, a voda bi se mogla početi puštati već u svibnju.

>> FOTO Radovi u punom jeku, voda će se u jezero Trakošćan početi puštati već u svibnju

Donosimo nove fotografije napretka radova izmuljenja jezera.

Generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković sredinom travnja došao je u Trakošćan provjeriti napredak radova.

– Iz Trakošćanskog jezera do sada je izvađeno više od 60.000 metara kubnih sedimenta koji je deponiran na privremenu deponiju. Uzevši u obzir količine iz prethodnih radova možemo zaključiti da je do sada iz jezera Trakošćanskog jezera izvađeno 106.000 metara kubnih sedimenta. Uskoro bi trebalo započeti punjenje jednog dijela jezera, a od jeseni i trajno zapunjavanje jezera. Rok završetka radova po ugovoru je 30. lipnja 2024. godine, a radovi su ugovoreni za 2,5 milijuna eura. Nakon završetka radova na čišćenju sedimenta iz prvog dijela jezera do Dvora Trakošćan slijedi uklanjanje servisnih putova – objavile su tada Hrvatske vode, koje su investitor.

Također, nakon čišćenja servisnih puteva slijedi punjenje donjeg dijela jezera neposredno ispod dvorca, a višak voda će se ispuštati u rijeku Bednju kako bi se omogućilo daljnje uklanjanje sedimenta iz viših dijelova Trakošćanskog jezera. Na taj način smanjit će se potreba za prepumpavanjem vode.

Paralelno s čišćenjem jezera Hrvatske vode uredit će lijevu obalu u dužini od 120 metara i to kamenom oblogom sa stopom od kamenog nabačaja. Na desnoj obali jezera uredit će se 100 metara klizišta i erodirane obale i to ugradnjom gabiona u visini od 1.5 metara.

U tjednu od 22. travnja Hrvatske vode su objavile da se povećava broj građevinskih strojeva za odvoz sedimenta te očekujemo dnevne odvoze između 2250 do 2500 metara kubnih po danu. Do tada je na gradilištu bilo devet dampera, četiri bagera duge ruke od 24 metra, četiri bagera ruke od 12 metara te buldožer.

Nastavite čitati

U fokusu

Radnici Varteksa idu u štrajk, nisu im isplaćene plaće za veljaču i ožujak

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Nakon što radnicima Varteksa d.d. nisu isplaćene plaće za veljaču i ožujak ove godine te nakon neuspješno završenog postupka mirenja, Samostalni radnički sindikat Varteks donio je odluku kojom se pokreće štrajk.

– Štrajk će započeti u ponedjeljak, 06.05.2024. godine u 6 sati i trajat će do ispunjenja zahtjeva Sindikata, a to je isplata neisplaćenih plaća – objavila je Udruga radničkih sindikata Hrvatske.

U ponedjeljak će se održati i konfencija za medije.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje