Povežite se s nama

U fokusu

Bolji od Međimurja: lani u Varaždinskoj županiji rekordnih gotovo 190.000 noćenja i rast od 10,5 posto

Objavljeno:

- dana

U turizmu Varaždinske županije su u 2019. godini oboreni novi rekordi: ostvareno je gotovo 190.000 noćenja, čime je postignut dvoznamenkasti rast od 10,5 posto. Po tome je Županija u samom vrhu Hrvatske, s većim rastom od susjednih Krapinsko-zagorske i Međimurske županije.

Rezultate postignute u turizmu predstavila je danas, 14. veljače, predsjedavajuća Turističke zajednice Varaždinske županije i savjetnica župana Natalija Martinčević u Županijskoj palači zajedno s direktorom TZ-a Varaždinske županije Miranom Bojanićem Morandinijem.

– Prije nepune tri godine smo kao jedan od prioriteta u četverogodišnjem razdoblju odredili intenzivno ulaganje u turizam u Varaždinskoj županiji. Ideja je bila stvoriti poticajno okruženje za razvoj različitih oblika turizma te u četiri godine imati rast od 50 posto u broju noćenja u odnosu na 2016. godinu. S ponosom mogu reći da smo četverogodišnji plan ostvarili već u 2019. godini, dakle punih godinu dana ranije – istaknula je Natalija Martinčević.

Nova mjera pokrenuta prošle godine, dodjela potpora za ulaganja u turizmu, ostvarila je veliki uspjeh.

– Putem javnog poziva dodijelili smo 1.000.000 kuna te smo potaknuli otvaranje 40-tak novih smještajnih objekata, a uz to smo već registriranim smještajnim kapacitetima omogućili da podignu kvalitetu i produže sezonu. Riječ je o najvećem direktnom ulaganju u povećanje i podizanje kvalitete smještajnih kapaciteta na kontinentu Hrvatske. Osim ovih direktnih ulaganja, Županija i Turistička zajednica organizirale su nekoliko predstavljanja u Hrvatskoj i inozemstvu, osmislile i podržale niz potpuno novih manifestacija u atriju Županijske palače, ali i na drugim lokacijama diljem županije. Ujedno smo intenzivirali tri projekta, Kuće za odmor s pričom, Okusi varaždinskog kraja i razvoj cikloturizma – navela je Martinčević.

„Kuće za odmor s pričom“ ponovno su se potvrdile kao biser u turističkoj ponudi Varaždinske županije, ali i cijele regije.

– Interes za takve smještajne kapacitete je izniman te je ostvaren rast broja noćenja od čak 230 posto. U takvim visokokvalitetnim objektima, koji postižu i veću cijenu, prošle godine je ostvareno je gotovo 5 posto svih noćenja u Varaždinskoj županiji, a cilj nam je doseći udio od 15 posto do 20 posto svih noćenja – istaknula je predsjedavajuća TZ-a.

Posebna pozornost, ali i aktivnosti te ulaganja će i u 2020. godini biti usmjereni upravo na projekt „Kuće za odmor s pričom“.

– Dosad su se u projekt uključila 34 objekta, koja su ujedno nositelji certifikata koji jamči vrhunsku kvalitetu. Naime, da bi pojedini objekt dobio certifikat, mora zadovoljiti 42 različita kriterija, od arhitektonskih i ekoloških, preko uređenosti interijera, pa sve do mobilnosti. Upravo to naše „Kuće za odmor s pričom“ izdvaja iz sve ostale turističke ponude na kontinentu. Raduje nas da je interes za otvaranje novih, vrhunskih objekata i dalje velik, tako da moramo pohvaliti naše obrtnike i poduzetnike u turizmu koji žele napredovati, učiti i turistima osigurati vrhunsku ponudu i uslugu – rekao je direktor TZ-a Miran Bojanić Morandini.

Napomenuo je da treba izdvojiti podatak o noćenju stranih gostiju.

– Posebno ohrabruje podatak da su strani gosti ostvarili iznadprosječni rast noćenja od gotovo 13 posto te sada čine gotovo 47 posto svih noćenja u Županiji. No, prave rezultate očekujemo sljedeće godine kada će turizam Varaždinske županije ostvariti novi, značajniji iskorak u kvaliteti ponude, ali i brojnim novim sadržajima i atrakcijama – istaknuo je Morandini.

U 2020. godini Varaždinska županija će nastaviti s poticanjem ulaganja u turizam, raspisan će biti novi javni poziv na kojem će ponovno biti osigurano 1.000.000 kuna za otvaranje novih smještajnih objekata, odnosno za ulaganja u već registrirane smještajne objekte.

– Nakon što su lani pokrenuta kapitalna ulaganja u Varaždinskim Toplicama, daljnji rast očekujemo sljedeće godine, kada će dio smještajnih kapaciteta u obnovljenoj zgradi Minerve biti na tržištu za potrebe zdravstvenog turizma, a stotinu soba s 200 kreveta planira se urediti u sobe visokog standarda s četiri zvjezdice – navela je Natalija Martinčević.

Građane Varaždinske županije i turiste i ove godine očekuje niz kulturnih, glazbenih, gastronomskih i humanitarnih manifestacija: “Okusi varaždinskog kraja”, “Županija na dva kotača”, “Bučograd”, Međunarodna izložba bučinih ulja Alpe – Adria, Folkofonija, Svečani bal Varaždinske županije…

Na kraju predstavljanja rezultata u turizmu u 2019. direktor TZ-a Miran Bojanić Morandini je novinarkama poklonio ruže, a sve novinare organizatori su počastili slasticama iz obrta – slastičarnice koja je pokrenuta potporama iz EU projekta LEPEZA VŽ, čiji je nositelj Varaždinska županija.

U fokusu

FOTO Moćni Rafalei preletjeli nad sjeverom Hrvatske za oko 4 minute, jeste li ih vidjeli?

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO : IVAN AGNEZOVIC

Veliko pojačanje obrani Republike Hrvatske su višenamjenski borbeni avioni Rafalei koji su u našu zemlju došli 25. travnja.

Povodom današnjeg svečanog obilježavanja 29. obljetnice vojno-redarstvene operacije Bljesak od 9 do 11 sati višenamjenski borbeni avioni Rafale Hrvatskog ratnog zrakoplovstva preletjet će područje Republike Hrvatske.

Dva hrvatska Rafalea već su se mogla vidjeti nad sjeverom Hrvatske jer su nad Koprivnicom bilu u 09:50, nad Ludbregom i Čakovcem u 09:52, nad Varaždinom u 09:54 i Krapinom u 09:56.

Morali ste biti jako točni ako ste ih željeli vidjeti, ali ako niste uspjeli zabilježila ih je nad Varaždinom kamera našeg Ivana Agnezovića. Čak i ako ih niste stigli vidjeti vjerojatno ste ih čuli.

Nastavite čitati

U fokusu

Rafalei danas prelijeću cijelu RH, evo kada “brišu“ iznad Varaždina i Čakovca

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Povodom svečanog obilježavanja 29. obljetnice vojno-redarstvene operacije Bljesak, u srijedu 1. svibnja 2024. godine u jutarnjim satima, od 09:00 do 11:00 sati višenamjenski borbeni avioni Rafale Hrvatskog ratnog zrakoplovstva preletjet će područje Republike Hrvatske.

Preletom iznad cjelokupnog teritorija Republike Hrvatske piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva izvest će svoju prvu zadaću višenamjenskim borbenim avionima Rafale u znak zahvalnosti i poštovanja prema svim sudionicima vojno-redarstvene operacije “Bljesak”, a posebno prema svim hrvatskim braniteljima koji su život položili za hrvatsku slobodu i samostalnost.

Dva hrvatska Rafalea preletjet će hrvatske gradove po sljedećim rutama i vremenima:

1. Velika Gorica 09:11 – Ivanić Grad 09:14 – Kutina 09:17 – Novska 09:18 – Okučani 09:20 – Nova Gradiška – Slavonski Brod 09:24 – Županja 09:28 – Vinkovci 09:30 – Vukovar 09:31 – Osijek 09:33 – Beli Manastir 09:36 – Belišće 09:38 – Valpovo – Našice 09:40 – Slatina 09:43 – Virovitica 09:45 – Bjelovar 09:48 – Koprivnica 09:50 – Ludbreg – Čakovec 09:52 – Varaždin 09:54 – Krapina 09:56 – Zaprešić – Samobor 09:59 – Jastrebarsko 10:01 – Karlovac 10:02 – Glina 10:05 – Petrinja – Sisak 10:07 – Velika Gorica.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje