Povežite se s nama

U fokusu

Bosilj: Rožmarićev HDZ je opstruirao obnovu balona, neka prestane cmizdriti i klevetati

Objavljeno:

- dana

Nevrijeme u utorak, 31. listopada stvorilo je probleme diljem Varaždinske županije, a stradao balon varaždinskog Graberja.

Predsjednik i trener Savate kluba Omega Miljenko Rožmarić prozvao je sadašnjeg gradonačelnika Nevena Bosilja, kao i prijašnje gradonačelnike.

>>FOTO U nevremenu stradao balon varaždinskog Graberja

No, Bosilj je reagirao i prozvao Rožmarića za klevetanje.

– Cmizdrenje i klevetanje HDZovca Rožmarića kojem je nevrijeme oštetilo balon 2 u Graberju, kojeg koristi preko Zajednice sportskih udruga grada Varaždina (ZSUGVŽ) i za što okrivljuje gradonačelnika zaslužuje osvrt.

Kao prvo baloni Graberje su sagrađeni prije 30-ak godina i nakon toga ni jedna vlast, ni jedan gradonačelnik nisu uložili niti lipu/cent u njihovu obnovu do ove gradske uprave kojoj sam na čelu. Kao drugo HDZ je po već pročitanoj matrici okupirao sport u cijeloj Hrvatskoj, a isto učinio i u Varaždinu, te je Zajednica sportskih udruga postala svojevrsna ispostava (da ne velim „prčija“) HDZ-a.

Treće predsjednik ZSUGVŽ, propali HDZ-ov kandidat za gradonačelnika grada Varaždina Alen Runac (poznat i po tome što je zlorabio gradsku sportsku infrastrukturu za svoju kampanju), bio je i gradski vijećnik koji je glasao protiv proračuna grada u studenom 2022. Da pojednostavim: Runac je glasao protiv sredstva za obnovu balona 2, svojom je ručicom srušio proračun, izazvao prijevremene izbore i spriječio da početkom 2023. krene obnova balona 2 za koje su bila osigurana sredstva u proračunu. Metaforički bi mogli reći da je u stvari Runac srušio proračun, a time i balon.

I četvrto nakon što su HDZ i njihov libling i županijski koalicijski partner potučeni do nogu na prijevremenim izborima u travnju ove godine, izglasan je proračun i u svibnju su ZSUGVŽ doznačena sredstva za obnovu balona 2. Ali, opet stara i poznata matrica u režiji HDZ-a: 40.000 Eura im nije bilo dovoljno već su „dečki“ odabrali ponudu koja je 9000 Eura skuplja od proračunske stavke. Gradsko vijeće im rebalansom u rujnu odobrava i to povećanje i doznačuje im i ta dodatna sredstva (podsjećam po prvi put u trideset godina od izgradnje balona). ZSUGVZ konačno sklapa ugovor o izvođenju radova, ali je nevrijeme preduhitrilo radove.

HDZ-ovac neće reći da je za ovu veliku štetu kriv njegova draga HDZ-ova klika koja vlada Zajednicom, već će za njihovo opstruiranje i nered podmetnuti kukavičje jaje u dvorište gradonačelnika. E, pa neće moći.

Da zaključim ovu ružnu epizodu u režiji HDZ-ovaca: Grad će obnoviti balon 2, ali i pretresti politiku financiranja ZSUGVZ za sljedeću godinu. A glavni će nam moto biti: politika van iz sporta – vraćamo sport sportašima – ističe varaždinski gradonačelnik Bosilj.

U fokusu

Nova mjera Grada Varaždina: Povoljnija kupnja građevinskih zemljišta za mlade obitelji

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Grad Varaždin otvorio je javno savjetovanje o prodaji po povoljnijim uvjetima građevinskog zemljišta u Varaždinskoj ulici u Gornjem Kućanu. O tome su izvijestili na konferenciji za novinare Neven Bosilj, gradonačelnik i Lovro Lukavečki, predsjednik Gradskog vijeća Grada Varaždina.

Grad Varaždin je već obavio parceliranje pet gradilišta za individualnu izgradnju čija se vrijednost procjenjuje na  oko  14 – 15 tisuća eura. Gradonačelnik  Neven Bosilj je objasnio predloženi model povoljnije prodaje tih parcela.

– Kriteriji za prodaju tih zemljišta su isti kao i za popust. To znači da podnositelj zahtjeva koji u trenutku podnošenja nije stariji od 40 godina, te koji kao i njegov bračni ili izvanbračni drug nemaju stambeni prostor ostvaruju popust od 30 posto. Nakon toga slijedi popust za svako dijete, za prvo dijete 15 posto a za svako slijedeće još 5 posto. Ako je dijete poginulog branitelja iz Domovinskog rata dobiva se još dodatnih 10 posto. Popust dobivaju i podnositelji koji imaju zanimanje s popisa deficitarnih zanimanja. Na taj način, oni koji će biti na vrhu liste će imati 60 – 80 posto popusta što znači da će zemljište kupiti za nekih 25 posto vrijednosti zemljišta – rekao je gradonačelnik Bosilj naglasivši da Grad Varaždin ne želi prodavati zemljišta na javnim dražbama jer se javljaju prekupci.

– Ciljano želimo omogućiti mladim obiteljima koje ne žele živjeti u stanovima da kupe na ovakav način zemljišta  – zaključio je gradonačelnik objasnivši da je to tek početak takvog modela prodaje koji, ako se u savjetovanju pokaže prihvatljivim, bude nastavljen i na drugim lokacijama poput Sajmišne ulice.

Da je potražnja za stanovima ili građevinskim zemljištima u Varaždinu enormna svjedoči i podatak da je do sada već podneseno oko 850 zahtjeva za POS-stanove u prvoj novoj zgradi u Ulici Ivana Nepomuka Petrovića.

Predsjednik Gradskog vijeća Lovro Lukavečki opisao je uvjete mlađih generacija građana koji uz niska primanja i visoke cijene stanova teško dolaze do rješavanja stambenog pitanja.

– To je katastrofalna situacija u kojoj mi kao lokalna samouprava moramo intervenirati i uključiti se u proces rješavanja stambenog pitanja mladih. Grad Varaždin i ja osobno, aktivno smo se uključili, te smo proveli  sveobuhvatnu anketu o tome koji su to modeli priuštivog stanovanja prihvatljivi našim mlađim sugrađanima – napomenuo je Lukavečki pobrojivši mjere koje su do sada već dale rezultata u rješavanju stambenog pitanja što je preduvjet osamostaljenja mladih obitelji. Naglasio je da se i država mora snažnije uključiti u rješavanje tih problema: Teret bi trebala preuzeti država i mi očekujemo da se nova vlada snažnije uključi, da se vidi jasan smjer u kojem država želi ići u tom pogledu. Neophodno je uspostaviti jasnu suradnju između države i lokalne samouprave u pogledu rješavanja stambenog pitanja.

Gradonačelnik i predsjednik Gradskog vijeća objasnili su da se takvim modelom nastoji spriječiti preprodaja zemljišta te su pozvali  sve zainteresirane da se uključe u javno savjetovanje i daju svoje prijedloge kako bi trebao izgledati konačni dokument o modelu povoljne prodaje građevinskog zemljišta u Varaždinu.

Nastavite čitati

U fokusu

Radnici bi do kraja ovog tjedna trebali dobiti plaće, Grad Varaždin neće ovršiti Varteks

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ministar gospodarstva Damir Habijan i gradonačelnik Varaždina Neven Bosilj danas su komentirali situaciju u Varteksu.

Pritom je gradonačelnik Bosilj rekao da Grad Varaždin neće ovršiti varteks.

-Našli smo modalitete kako da odgodimo naplatu duga i Grad Varaždin neće ovršiti Varteks – rekao je Bosilj i dodao kako se čuo s jednim od dioničara, Čajićem, koji mu je potvrdio da je u planu dokapitalizacija – rekao je Bosilj.

Ministar Habijan je pak ponovio da je Vlada spremna pomoći Varteksu u zakonskim okvirima.

-Riječ je o privatnoj kompaniji, ali kao Varaždinac i ministar želim komunikaciju s predstavnicima Varteksa. Tijekom sastanaka s Upravom i sindikatom, zajedno s kolegama iz Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike predstavili smo mjere kojima, u okvirima zakonske nadležnosti, možemo pomoći  Varteksu. Komunicirala se mogućnost korištenja jednokratne novčane pomoći za poduzetnike koji se nalaze u poteškoćama „rescue aid“, što je podržano smjernicama EU-a. Kao jedna od odgovarajućih mjera u ovom slučaju je i mjera skraćivanja radnog vremena, a s ciljem očuvanja radnih mjesta, koja je u nadležnosti Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalnog rada – rekao je Habijan i pojasnio da je potrebna inicijativa od strane Varteksa da bi se te mjere mogle primijeniti.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje