Povežite se s nama

Kultura

Posebno priznanje kreatorima „Varaždinskog muzealca“: tiskaju štivo rado čitano diljem Hrvatske!

Objavljeno:

- dana

Gradski muzej Varaždin iz godine u godinu dokazuje da ima „recept“ kako se ovakva ustanova treba predstavljati domaćoj kulturnoj javnosti, ali i onoj izvan granica Hrvatske.

Stoga nikoga ne treba čuditi da je ocjenjivački sud Hrvatskoga muzejskog društva (HMD), u okviru dodjele godišnjih nagrada i priznanja za ostvarenja u muzejskoj djelatnosti u 2017. godini, dodijelio Gradskomu muzeju Varaždin Posebno priznanje za marketinško-propagandni program za glasilo „Varaždinski muzealac“.

Svečanost dodjele održana je, u organizaciji Hrvatskoga muzejskog društva te uz potporu Ministarstva kulture RH i Ureda za kulturu Grada Zagreba, u zagrebačkome Muzeju Mimara, u utorak, 30. listopada.

U ime Gradskog muzeja Varaždin Priznanje je primio ravnatelj mr. Ivan Mesek, koji je na prošlotjednoj konferenciji za medije u palači Herzer izjavio da se pokazalo kako je i u „eri elektroničkih medija objavljivanje tiskanoga glasila odlična ideja“. Potom je uputio zahvalu svim zaposlenicima Muzeja koji su dosad pripremali tekstove za „Varaždinski muzealac“.

Osebujno glasilo

Na njega se nadovezala muzejska savjetnica Spomenka Težak, koja spomenuto glasilo suuređuje od odlaska s mjesta ravnatelja Mirana Bojanića Morandinija, naglasivši dobar odaziv svih kolega iz Muzeja koji kreiraju sadržaj spomenute publikacije.

– Koliko god poneki članci izgledaju kratko, stručno su pripremljeni, što iziskuje puno truda i vremena. No, cilj je postignut i uspjeli smo „Varaždinskim muzealcem“, koji tiskamo u 1000 primjeraka, građane dodatno animirati za posjet ciklusu izložbi i predavanja „Srijeda u Muzeju“ – rekla je Težak.

Više o razlozima koji su ponukali HMD da dodijeli Priznanje GMV-u govorila je voditeljica odnosa s javnošću Anita Peričić.

– „Varaždinski muzealac“ od siječnja 2017. godine čitateljima donosi brojne informacije putem kratkih tekstova i obilja fotografija. U svom obrazloženju Priznanja, HMD navodi njegove više-manje stalne rubrike – Predmet mjeseca, Muzejske priče, Srijeda u Muzeju, Obljetnice, Vijesti i druge. Tu su i mjesečni rasporedi muzejskih događanja, predstavljanje građe iz fundusa, realizirani otkupi, donacije, priče o varaždinskim muzealcima, priče iz prošlosti i sadašnjosti Muzeja te ostale aktualnosti u njegovu radu – naglasila je Peričić, dodavši da je „Varaždinski muzealac“ registriran kao glasilo pri Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici.

Godišnje se objavljuje u devet brojeva i na više od 600 adresa mjesečno se distribuira poštanskom dostavom, kao i na nekoliko stotina adresa elektroničkom poštom. U tiskanom obliku dostupan je na prijamnim prostorima za posjetitelje Gradskog muzeja Varaždin u palačama Sermage i Herzer i u Starom gradu. Znatiželjnici ga mogu pronaći i u Gradskoj knjižnici i čitaonici „Metel Ožegović“, dok se u digitalnom obliku može naći na službenim mrežnim stranicama GMV-a www.gmv.hr.

Podsjećamo, idejni začetnici i prvi urednici glasila „Varaždinski muzealac“ bili su tadašnji ravnatelj Gradskog muzeja Varaždin Miran Bojanić Morandini i voditeljica odnosa s javnošću u GMV-u Anita Peričić, koji su zajedno uredili prvih 12 brojeva. Od trinaestog broja (dosad ih je objavljeno 18) umjesto Bojanića Morandinija uz Anitu Peričić suurednica je muzejska savjetnica u GMV-u Spomenka Težak, a suradnica Petra Marincel, dokumentaristica u GMV-u.

U svakom broju u pripremi tekstova sudjeluju i ostali djelatnici u Gradskome muzeju Varaždin. Autorica grafičkog oblikovanja do šesnaestoga objavljenoga „Varaždinskog muzealca“ bila je Tanja Bunjevac, dok je od sedamnaestog broja to Oliver Knolmajer. Dodajmo da su svi spomenuti radili, ili još uvijek rade (nadajmo se što duže!) odličan posao.

Pa tako ocjenjivački sud Hrvatskoga muzejskog društva naglašava: „dok na dnevnoj bazi raspravljamo o Uredbi o zaštiti osobnih podataka (GDPR) i o promjenama koje ona donosi u marketinškim i komunikacijskim odnosima između muzeja i publike, dok nas informatičari, PR-ovci, digitalni stručnjaci, marketingaši i ostali IT-znalci iznova oduševljavaju novim rješenjima od kojih nam zastaje dah (ali su gotovo u pravilu kratkog sjećanja; otprilike koliko traje slika ili zvuk na ekranu), Gradski muzej Varaždin odlučio je vratiti se tradicionalnijem, ali istodobno i bezvremenskom, tiskanom kanalu komunikacije.“

Tim više što Gradski muzej Varaždin brine o svim dobnim skupinama svoje publike, pa time i o čitateljima „Varaždinskog muzealca“, među kojima mnogi, a osobito oni stariji, više vole, umjesto gledanja u ekran, listati sadržaj na papiru.

Čitaj i listaj

– Uostalom, bez obzira na sve suvremene tehnološke blagodati, čvrsto vjerujemo da tiskani oblik, zbog svojih iznimnih prednosti, nikada neće posustati ili „izumrijeti“, ma kakva bila digitalna budućnost, što je ujedno poticaj i mlađim generacijama da usvajaju i njeguju i takve tradicionalne oblike primanja informacija. Prema dostupnim nam povratnim informacijama, primjerci „Muzealca“ već su postali i dio mnogih „kućnih biblioteka“ u domovima (varaždinskih) obitelji, a rado su čitano štivo i među muzealcima širom Hrvatske – zaključuju u HMD-u.

HMD je dosad GMV-u dodijelio priznanja u tri različite kategorije i zasigurno će biti prilike da nas vrijedni varaždinski muzealci opet obraduju.

Kultura

U Muzeju Međimurja izložba “Oton Iveković – slikar Zrinskih“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Izložbom Otona Ivekovića, velikana historijskog slikarstva i istaknutog predstavnika hrvatske moderne, Muzej Međimurja Čakovec obilježava 70. obljetnicu svoga postojanja. Izložba se otvara u petak, 10. svibnja u 19 sati.

Iz iznimno velikog i značajnog slikarevog opusa, za ovu izložbu odabrana su vrlo specifična djela, tj. niz radova na temu događaja i likova iz povijesti velikaške obitelji Zrinski, koji svjedoče o Ivekovićevoj okupiranosti poviješću ove obitelji i njezinom tematiziranju u umjetničkim djelima od samih početaka slikarskoga djelovanja.

Upravo zbog toga je za vrijeme studija na bečkoj Likovnoj akademiji dobio nadimak „Zrinjimaler” – slikar Zrinskih!

Izložba prezentira niz inačica poznatog „Rastanka Zrinskog i Frankopana od Katarine Zrinske“, počevši od prve verzije slike nastale 1887. godine koju je Oton izradio kao dokaz svog talenta umjesto prijemnog ispita, kada je kao mladić s devetnaest godina odlučio krenuti na bečku Likovnu akademiju. Osim „Rastanka“, na izložbi su prisutne i kompozicije velikog formata „Nikola Šubić Zrinski u Sigetu“ i „Zrinski i Sokolović u Sigetu“, zatim „Ivan Gnade – posljednji Zrinski“, kao i akvareli starih hrvatskih gradova i utvrda koji su bili u posjedu Zrinskih, rađeni za Milenijsku izložbu 1898. u Budimpešti.

Autorica izložbe je dr. sc. Snježana Pintarić, renomirana povjesničarka umjetnosti i muzejska savjetnica, koja za ovu izložbu kaže:

„Ako bi slike trebale imati neki svoj autentični ambijent, prostor u kojem njihovo postojanje ima puno opravdanje, a umjetnički izraz najjači učinak, ako postoji neko okruženje u kojem ćemo osjećati jedinstvo umjetničke namjere i dojma kojeg umjetničko djelo ostavlja u oku promatrača, onda je to u ovom trenutku zasigurno prostor Staroga grada Zrinskih u Čakovcu. Predstavljanjem Otona Ivekovića u Muzeju Međimurja Čakovec završeno je na najljepši način jedno uzbudljivo putovanje od punih stotinu i trideset godina u kojem su, dvorac sa svoje strane, a umjetnik s druge, prošli kroz bure i oluje, doživljavali uspone i padove, bili zaboravljani i zanemarivani, da bi nakon desetljeća ponovno bili otkriveni i adekvatno valorizirani. Mogli bismo isto tako reći da su se slike Otona Ivekovića, iako nisu naslikane ovdje, vratile u Čakovec! Vratile su se u stvarni prostor kojeg je u svojoj imaginaciji Iveković stvorio davne 1887. kada je kao netom završeni đak Obrtne škole, pun prkosa i želje za učenjem slikarskog zanata, sa slikom pod rukom kao dokazom svojeg talenta, krenuo pješice u Beč, prijestolnicu Austro-Ugarskog Carstva da bi se upisao na tamošnju Likovnu akademiju i da bi postao hrvatskim historijskim slikarom.”

Nastavite čitati

Kultura

U Čakovcu 8. i 9. svibnja 51. Majski muzički memorijal „Josip Štolcer Slavenski“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U prekrasnom mjesecu svibnju očekuje nas u Čakovcu 51. Majski muzički memorijal „Josip Štolcer Slavenski“.

Prvi dan ove manifestacije, u srijedu 8. svibnja u 13 sati u zgradi Scheier, održat će se koncert studenata Muzičke akademije u Zagrebu, točnije, gudačkog kvarteta imena Visio quartet u sastavu Lea Tvrtković, violina, Vid Krešimir Pavčnik, violina, Vid Ilčić i Lovre Tunuković, violončelo.

Drugi dan, 9. svibnja, u 19 sati slijedi otvorenje izložbe radova učenica i učenika Odjela za likovnu umjetnost i dizajn i smjera Web dizajner Graditeljske škole Čakovec pod nazivom „Tragovima Slavenskog“.

Nakon izložbe program se nastavlja u dvorani Zrinski zgrade Scheier, svečanom dodjelom Nagrade grada Čakovca i koncertom u čast nagrađenoj skladateljici i dakako, Josipu Štolceru Slavenskom.

Ovogodišnja laureatkinja Mirela Ivičević, onima koji iz godine u godinu prate Majski, poznata je kao skladateljica koja nije prvi put dobitnica Nagrade Grada Čakovca. Iako nagrađenu skladbu zbog tehničkih uvjeta nećemo čuti na Večeri laureata, solistica Lucija Stilinović i Ansambl Synchronos izvest će dva izabrana djela iz njenog opusa, dok će nam uživanje u nastavku koncerta i djelima Slavenskog omogućiti Kvartet Sebastian uz sopranisticu Katarinu Toplek Horvat.

Ulaz na programe je slobodan.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje