Povežite se s nama

Život i društvo

Konačno se u Ivancu uređuje ulica koja vodi prema osnovnoj školi i vrtiću

Objavljeno:

- dana

Započeli su radovi na rekonstrukciji dijela Ulice Ljudevita Gaja u Ivancu, na dionici od Ulice Vladimira Nazora do Ulice ak. Ladislava Šabana, u duljini 130 metara.

U ovoj fazi planirani su radovi koji obuhvaćaju proširenje ulice, rekonstrukciju raskrižja s Nazorovom ulicom, uređenje nogostupa i kontaktnih površina.

Na mjestu postojeće ograde uz sjeverni rub prometnice izvest će se proširenje ceste i izgraditi nogostup, dok će se na ostalom dijelu prometnice obnoviti postojeća kolnička konstrukcija te urediti prometna signalizacija.

Ovim zahvatom uvelike će se podići sigurnost sudionika u prometu i poboljšati protočnost sve jačeg prometa ovom ulicom, naročito u vrijeme dolaska i odlaska u Osnovnu školu i Dječji vrtić.

Radove izvodi PZC Varaždin, a vrijednost ovih radova, koji se izvode u sklopu ugovora o modernizaciji nerazvrstanih cesta, iznosi oko 685.000 kuna.

Ipak, neki su građani negodovali jer su radovi počeli prvog dana rujna.

Život i društvo

FOTO Varaždinski sejem privukao velike i male znatiželjnike

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO : IVAN AGNEZOVIC

Ulica Augusta Šenoe nakratko je postala pozornica za još jedan zanimljiv događaj.  Naime, u subotuje bila ispunjena štandovima proizvođača domaćih proizvoda na 15. Varaždinskom sejmu – sajmu zdrave hrane i domaćih proizvoda.

Posjetitelji su imali priliku degustirati i nabaviti raznovrsne proizvode od domaćih proizvođača. Ljubitelji gastronomije mogli su pak uživati u izboru vrhunskih vina, aromatičnih likera, kvalitetnih craft piva i ginova, kao i u mnogim drugim gastronomskim iznenađenjima.

U zabavnom dijelu programa nastupili su KUD Hrvatskih željeznica, Dječje folklorno društvo Sončece i Tamburaški sastav Sedef, a Gradska tržnica misli i na najmlađe pa je za mališane organizirana likovno kreativna radionica…

Kakva je bila atmosfera pogledajte u galeriji fotografija:

Nastavite čitati

Život i društvo

Mladi u Hrvatskoj smatraju da je među njima niska svijest o potrebi sudjelovanja u političkom životu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Istraživanje koje je među mladom populacijom tijekom ožujka i travnja provela Agencija IMC, pokazalo je da su mladi glasači u ovoj super-izbornoj godini najmanje zainteresirani za izlazak na izbore za Europski parlament koji će se održati 9. lipnja.

Naime, od ukupno 515 ispitanika u dobi od 18 do 24 godine, njih gotovo 85 % izjasnilo se da će sudjelovati u parlamentarnim izborima koji su sad već iza nas, preko 88 % posto reklo je da će izaći na predsjedničke izbore krajem godine, dok će znatno manje, 63.4 % ispitanih, sudjelovati u izboru hrvatskih predstavnika u Europski parlament.

63.7 % ispitanih izjasnilo se da ne apstinira od sudjelovanja na izborima, a na to ih prije svega potiče osjećaj građanske dužnosti i(li) interes za određeni društveni problem za koji vjeruju da će njihov kandidat ili politička opcija biti u stanju riješiti. Ipak, istovremeno čak 64.7% ispitanika smatra da je svijest među mladim ljudima o potrebi sudjelovanja u političkom život zemlje niska.

Očekivano, većina mladih, 65.3%, najviše informacija o kandidatima i njihovim programima, neovisno o kojim izborima se radi, dobiva putem društvenih mreža. Kao pouzdani izvori informacija slijede TV vijesti i emisije sa 57.9 % te news portali s 50.7 %. S 13.6% na posljednjem mjestu su tiskani mediji.

U raspravama o političkim temama tek 17 % ispitanih sudjeluje na dnevnoj razni, dok dvije trećine, odnosno njih ukupno 68.1 % o politici razgovara na tjednoj, odnosno mjesečnoj razini. U političke rasprave nikada se ne upušta 15 % ispitanih.

Među ispitanicima 67.1 % su bile žene, a 32.9 % muškarci. Među anketiranima njih polovica, 50 %, predstavlja starosnu grupu između 18 i 20 godina. Čak 73.3 % su studentice i studenti, 17 % su učenice i učenici, a 10.7 % su zaposleni.

Na proteklim EU izborima u Hrvatskoj je glasalo svega 29,85 % registriranih birača. Na razini Unije taj postotak je u porastu te je zabilježena izlaznost od 51 %. Iako je porastao broj mladih birača, najveći udio i dalje imaju stariji glasači, konkretno njih 43 % predstavlja skupinu koja ima 55 i više godina života.

Osim što je više mladih glasalo, prije pet godina primijećeno je da je na birališta izašlo nešto više visoko obrazovanih te zaposlenih koji žive u manje ili srednje velikim gradovima, a manje u ruralnim krajevima.

– Iako osjećaj građanske dužnosti među mladima raste, i dalje velika većina mladih smatra kako je među njima svijest o potrebi sudjelovanja u političkom životu u Hrvatskoj i dalje niska. Uzrok tome zasigurno je u nedostatku dijaloga, a komunikacija je faktor koji može pokrenuti promjene. Stoga smo, kao komunikatori pozvali i kandidate na nadolazećim EU izborima, predstavnike vodećih političkih opcija u Hrvatskoj, da upute svoje video poruke mladima o tome zašto je važno izaći na EU izbore i koliko odluke koje se donose u Europskom parlamentu utječu na njihov svakodnevni život i usmjeravaju njihovu budućnost – poručili su iz Agencije IMC.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje