Povežite se s nama

Kultura

FOTO Na Odjelu za djecu varaždinske Knjižnice predstavljena je „Tajna novca“ Ive Dvorski

Objavljeno:

- dana

Diplomirana ekonomistica Iva Dvorski, rođena Bugarka koja već 20 godina živi u Varaždinu, danas, 7. kolovoza, na Odjelu za djecu Gradske knjižnice i čitaonice „Metel Ožegović“ Varaždin predstavila je svoju prvu knjigu „Tajna novca“.

Riječ je o knjizi namijenjenoj djeci i tinejdžerima koja se bavi temom financijske pismenosti. Inspiraciju je pronašla u svojoj djeci Danijelu i Elizi, koji su i glavni likovi u knjizi. – Ovom knjigom želim poručiti da je novac vrlo važan i da što ranije počnu razmišljati kako ga pametno koristiti. Napisala sam je kao kriminalističku priču s mnogo događaja, djeci je lako čitati takvo štivo i prema prvim reakcijama, zanimljivo im je – rekla je Iva Dvorski. Knjiga je nastajala u periodu od sedam godina i to najčešće u večernjim satima, kada je uza sve poslovne i obiteljske obaveze, pronašla vremena za ono što mnogo voli. Najprije je osjetila poziv, u njoj se javila velika želja za pisanjem, a ideja financijske pismenosti nekako se nametnula sama. Trenutno je u pregovorima sa školama i knjižnicama kako bi se „Tajna novca“ uvrstila u njihov sadržaj, jer smatra da knjiga itekako može koristiti kao edukativni materijal u obrazovanju, s obzirom na to da su teme vezane uz novac slabo pokrivene u školskom obrazovnom sustavu. – Istraživala sam i otkrila da je ono što je dosad objavljeno djeci jako teško za shvatiti, stoga sam krenula s idejom da prije svega, knjiga bude pristupačna djeci i tinejdžerima. Pokušali smo je što više pojednostaviti, ali i ne izostaviti stvari poput poreza ili osiguranja, o kojima malo djece zna uopće što su – istaknula je. Dijelove knjige najprije je čitala svojoj djeci koji danas imaju 13 i 14 godina, a kad je počinjala s pisanjem oni su tek krenuli u prvi i drugi razred. Na mnogo načina im je pokušala objasniti sve o novcu, savjetovala se i sa njihovim profesorima, kao i drugom djecom. – Stvarno smo uživali u tome. Čak i ako sam negdje zapela, oni su me dopunili. Maštoviti su i uopće im nije problem stvoriti priču, dok sam se ja više fokusirala na financijski dio – navela je Iva Dvorski, koja ovom knjigom ne staje s pisanjem. Već razmišlja o novoj, namijenjenoj tinejdžerima koji žive u digitalnom svijetu. – Mladi danas žive dosta intenzivno i stvarno moraju ići u korak sa svim promjenama. Stoga za njih planiram nešto zanimljivo. Potrudit ću se da njima približim taj sadržaj na najbolji mogući način, spojit ću financijsku pismenost s digitalnim dobom. Jer, djeca sada žive u sasvim drugačijim uvjetima nego primjerice kada sam ja bila dijete – zaključila je spisateljica Dvorski. Knjiga „Tajna novca“ izdana je u lipnju ove godine, a informacije o tome kako je kupiti mogu se pronaći na facebook stranici „Tajna novca“ ili na web stranici Poslovnog centra Fenix u rubrici Knjige.

“Autorica radnju ne vodi linearno, nego je kroz prisjećanja svojih junaka razvija u mnoštvo malih, toplih, umirujućih i istovremeno uzbudljivih priča, crtica iz svakodnevnog života, pri čemu je kriminalistički zaplet čvrsta okosnica i pri tome dodatno održava pozornost čitatelja. Takav joj pristup i omogućuje nenametljivo podučavanje mladih čitatelja zašto su ljudi počeli koristiti novac, kako se zarađuje, koja je vrijednost neke robe ili usluge, koliko se smije trošiti, čemu služe bankomati, što je osiguranje imovine i još mnogo toga. Spominjem mlade čitatelje, no moram napomenuti da sam i ja ponešto naučio iz ovog teksta. Vjerujem da će knjiga biti korisna i mnogim roditeljima stoga je od sveg srca svima preporučam da je pročitaju.” Hrvoje Kovačević, u Predgovoru knjige “Tajna novca”

Kultura

Zbog nepovoljne epidemiološke situacije odgođen ovogodišnji Festival Dobroga Pastira

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Na četvrtu vazmenu nedjelju, ujedno Nedjelju Dobroga pastira kada Crkva obilježava Svjetski molitveni dan za sveta duhovna zvanja, 25. travnja, u crkvi Dobroga Pastira u Varaždinu trebao je biti održan 15. Festival Dobroga Pastira Varaždinske biskupije u organizaciji Ureda za pastoral duhovnih zvanja i ministranata.

Međutim, zbog nepovoljne epidemiološke situacije Festival, koji je trebao biti održan u novoj formi na temu „Porinovci slave Dobroga Pastira“, je odgođen.

Iz Varaždinske biskupije podsjećaju da, kako je bilo planirano, ove godine nisu trebali nastupati zborovi mladih, već je Festival trebao dobiti novu formu.

Najavljeni su tako nastupi glazbenika duhovne glazbe koji su za svoj rad nagrađeni nagradom „Porin“. To su: Antonio Tkalec, Alan Hržica, Slavko Nedić te grupa RiM i Andrej Grozdanov.

Umjetnički direktor je trebao biti Slavko Nedić, kroz Festival voditi Tanja Maleš, a posebni gost bio bi vlč. Tihomir Kosec, predstojnik Ureda za pastoral mladih Varaždinske biskupije.

Nastavite čitati

Kultura

Art Forest vas zove u Nedelišće: umjetnici, prijavite se do 16. svibnja!

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Tijekom prvog lipanjskog vikenda, točnije 5. i 6. lipnja, prvi put će se svim zainteresiranima predstaviti Art forest, umjetnički festival u organizaciji skupine umjetnika i zaljubljenika u umjetnost pod nazivom “Artisto” i Turističke zajednice Općine Nedelišće.

Lovački dom Nedelišće pretvorit će se u privremenu galeriju na otvorenom za izložbu slika, ambijentalne instalacije, izvedbene radove, te predavanja i performanse. Cilj ovog dvodnevnog festivala je spojiti umjetnost i prirodu te potaknuti pojedinca na šetnju kroz neobičan obraz šume, u kontekstu suvremene umjetničke prakse, zasnivajući se na razmjeni iskustava, suradnji umjetnika i radu unutar lokalne zajednice.

– Očekuju vas umjetnički performansi, predavanja, raznorazne besplatne radionice i dječje radionice, a imat ćete priliku sudjelovati i u interaktivnom oslikavanju velikog platna, te još mnogo toga. Više detalja slijedi uskoro…

Ovim putem pozivamo sve umjetnike koji žele sudjelovati na našem Art forest festivalu da nam se slobodno jave! – kažu iz Turističke zajednice Općine Nedelišće.

POVEZNICA ZA PRIJAVU

Prijave se primaju zaključno s 16. svibnjem u 23.59.

– Veselimo se vašem odazivu! – poručuju iz TZO Nedelišće.

Nastavite čitati