Povežite se s nama

Kultura

FOTO Na Odjelu za djecu varaždinske Knjižnice predstavljena je „Tajna novca“ Ive Dvorski

Objavljeno:

- dana

Diplomirana ekonomistica Iva Dvorski, rođena Bugarka koja već 20 godina živi u Varaždinu, danas, 7. kolovoza, na Odjelu za djecu Gradske knjižnice i čitaonice „Metel Ožegović“ Varaždin predstavila je svoju prvu knjigu „Tajna novca“.

Riječ je o knjizi namijenjenoj djeci i tinejdžerima koja se bavi temom financijske pismenosti. Inspiraciju je pronašla u svojoj djeci Danijelu i Elizi, koji su i glavni likovi u knjizi. – Ovom knjigom želim poručiti da je novac vrlo važan i da što ranije počnu razmišljati kako ga pametno koristiti. Napisala sam je kao kriminalističku priču s mnogo događaja, djeci je lako čitati takvo štivo i prema prvim reakcijama, zanimljivo im je – rekla je Iva Dvorski. Knjiga je nastajala u periodu od sedam godina i to najčešće u večernjim satima, kada je uza sve poslovne i obiteljske obaveze, pronašla vremena za ono što mnogo voli. Najprije je osjetila poziv, u njoj se javila velika želja za pisanjem, a ideja financijske pismenosti nekako se nametnula sama. Trenutno je u pregovorima sa školama i knjižnicama kako bi se „Tajna novca“ uvrstila u njihov sadržaj, jer smatra da knjiga itekako može koristiti kao edukativni materijal u obrazovanju, s obzirom na to da su teme vezane uz novac slabo pokrivene u školskom obrazovnom sustavu. – Istraživala sam i otkrila da je ono što je dosad objavljeno djeci jako teško za shvatiti, stoga sam krenula s idejom da prije svega, knjiga bude pristupačna djeci i tinejdžerima. Pokušali smo je što više pojednostaviti, ali i ne izostaviti stvari poput poreza ili osiguranja, o kojima malo djece zna uopće što su – istaknula je. Dijelove knjige najprije je čitala svojoj djeci koji danas imaju 13 i 14 godina, a kad je počinjala s pisanjem oni su tek krenuli u prvi i drugi razred. Na mnogo načina im je pokušala objasniti sve o novcu, savjetovala se i sa njihovim profesorima, kao i drugom djecom. – Stvarno smo uživali u tome. Čak i ako sam negdje zapela, oni su me dopunili. Maštoviti su i uopće im nije problem stvoriti priču, dok sam se ja više fokusirala na financijski dio – navela je Iva Dvorski, koja ovom knjigom ne staje s pisanjem. Već razmišlja o novoj, namijenjenoj tinejdžerima koji žive u digitalnom svijetu. – Mladi danas žive dosta intenzivno i stvarno moraju ići u korak sa svim promjenama. Stoga za njih planiram nešto zanimljivo. Potrudit ću se da njima približim taj sadržaj na najbolji mogući način, spojit ću financijsku pismenost s digitalnim dobom. Jer, djeca sada žive u sasvim drugačijim uvjetima nego primjerice kada sam ja bila dijete – zaključila je spisateljica Dvorski. Knjiga „Tajna novca“ izdana je u lipnju ove godine, a informacije o tome kako je kupiti mogu se pronaći na facebook stranici „Tajna novca“ ili na web stranici Poslovnog centra Fenix u rubrici Knjige.

“Autorica radnju ne vodi linearno, nego je kroz prisjećanja svojih junaka razvija u mnoštvo malih, toplih, umirujućih i istovremeno uzbudljivih priča, crtica iz svakodnevnog života, pri čemu je kriminalistički zaplet čvrsta okosnica i pri tome dodatno održava pozornost čitatelja. Takav joj pristup i omogućuje nenametljivo podučavanje mladih čitatelja zašto su ljudi počeli koristiti novac, kako se zarađuje, koja je vrijednost neke robe ili usluge, koliko se smije trošiti, čemu služe bankomati, što je osiguranje imovine i još mnogo toga. Spominjem mlade čitatelje, no moram napomenuti da sam i ja ponešto naučio iz ovog teksta. Vjerujem da će knjiga biti korisna i mnogim roditeljima stoga je od sveg srca svima preporučam da je pročitaju.” Hrvoje Kovačević, u Predgovoru knjige “Tajna novca”

Kultura

Pijanist Roland Grlica svirat će četvrtak u HNK, ulaz je besplatan

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U četvrtak 2. veljače u varaždinskom HNK Roland Grlica održat će solistički koncert. Koncert u velikoj koncertnoj dvorani počinje u 19.30 sati, a ulaz je slobodan.

Pijanist Roland Grlica svirat će, naime, u znak zahvalnosti Gradu  Varaždinu u povodu uspješne obnove rodne kuće akademika Jurice Muraia.

– Pozvani su svi Varaždinci i Varaždinke, a koncert smo odlučili organizirati kao znak zahvalnosti Gradu Varaždinu na podršci u obnovi kulturnog dobra, rodne kuće svjetskog pijanista, akademika Jurice Muraia. Veselilo bi me kad bi sustavnim radom i suradnjom svaka kuća u Gajevoj ulici i u užem centru našla svoju novu svrhu i bila baza za smještaj strateškog kadra  Grada Varaždina i sjevernih županija – poručio je Zoran Andročec, organizator koncerta i direktor poslovnog udruženja Ingra-Det, najstarijeg udruženja hrvatskih industrijskih poduzeća u EU, koje okuplja najpoznatije hrvatske izvoznike u Njemačku.

Nastavite čitati

Kultura

Varaždinski Kazališni studio mladih s predstavom „Bolna glad“ gostovat će na festivalu u Bjelovaru

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Predstava „Bolna glad“ Kazališnog studija mladih HNK u Varaždinu predstavit će Varaždin na 25. susretu Hrvatskog centra Assitej profesionalno vođenih kazališta za djecu i mlade koji će se održati u Bjelovaru od 20. do 24. ožujka 2023. godine.

Predstava „Bolna glad“ je nastala prema motivima romana „Apsolutno istinit dnevnik Indijanca na određeno vrijeme“ Shermana Alexiea, a uprizorila ju je skupina C4 Kazališnog studija mladih HNK u Varaždinu pod vodstvom Tanje Novak, sveučilišne specijalistice dramske pedagogije.

Glavni junak romana Arnold Duh, Junior, odrastao u rezervatu Spokane Indijanaca, inspirirao je skupinu za lik Elvisa Kalanjoša, Roma koji je iz romskog naselja krenuo u Varaždinsku gimnaziju. Njegov status marginalca i outsidera, tinejdžera koji se ne uklapa, poslužio je skupini kao ishodišna točka za propitkivanje nekih važnih pitanja: što tvori identitet jedne mlade osobe, što čini prijateljstvo i, naposljetku, gdje i kako pronaći motivaciju da prevladamo prepreke i postignemo cilj?

U predstavi nastupaju: Dario Kolman, Lucija Koprek, Sara Milner, Josipa Petek, Valentina Posavec, Lora Plantak, Fran Rabuzin, Katja Rabuzin, Melani Šipek, Patrik Tuđan, Aleksandra Vidaković i Eva Zvonarek.

Festival, koji je natjecateljskog karaktera, ugostit će ukupno 12 profesionalno vođenih kazališta za djecu i mlade iz cijele Hrvatske.

Podsjećamo, na prošlogodišnjem je Assiteju Kazališni studio mladih osvojio posebnu nagradu mladog žirija s predstavom „Ćelava pjevačica” Eugènea Ionescoa, uz obrazloženje: – Uz iznimno dramskopedagoško vodstvo Tanje Novak i poseban fokus na scenski pokret pod vodstvom Sare Ipše, glumci Kazališnog studija vješto su se uhvatili u koštac s teatrom apsurda čiju estetiku istražuju i propitkuju na sebi svojstven način, pritom poštujući i ističući sve njegove odlike. Iako se radi o književnom klasiku i lektirnom naslovu, predstava obiluje jedinstvenim rješenjima koji gledatelja opetovano iznenađuju i fasciniraju (…).

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje