Povežite se s nama

U fokusu

Kako sastaviti oporuku i zaštiti se od “lovaca” na imovinu umirovljenici doznali od javnih bilježnika

Objavljeno:

- dana

OTVORENO

U povodu Europskog dana pravosuđa, koji se obilježava 25. listopada, Hrvatska javnobilježnička komora organizirala je tematski susret namijenjen osobama treće životne dobi. 

Susreti su održani u Ivancu, Novom Marofu, Ludbregu, Đurđevcu, Križevcima te u Domu za starije i nemoćne osobe u Čakovcu i Varaždinu.

Nasljednik imovine “nasljeđuje i dugove”, ali…

S obzirom da su umirovljenici jedna od najranjivijih skupina društva čije povjerenje često iskorištavaju prevaranti koji žele lako doći do njihove imovine, cilj je bio informirati ih o radu javnih bilježnika i zaštiti njihovih prava kod sastavljanja oporuka, ostavinskih rasprava i ugovora o uzdržavanju. Tako su umirovljenici imali priliku doznati razliku između vlastoručne oporuke, oporuke pisane pred svjedocima, javne i usmene oporuke te se upoznati s postupkom ostavinske rasprave.
– Nerijetko se u praksi susrećemo sa slučajevima da je ostavitelj imovine ostavio iza sebe i dugove. Ljudi, nažalost, često ne znaju da u tim slučajevima nasljednik imovine “nasljeđuje i dugove”, odnosno odgovara za dugove, ali samo do visine vrijednosti naslijeđene imovine – istaknuto je na susretu u Domu umirovljenika za starije i nemoćne u Varaždinu.  

Kod ugovora o darovanju i punomoći ne potpisujte isprave koje nije sastavio javni bilježnik ili odvjetnik! 

U Čakovcu je posebno obrađena i tema ugovora o darovanju i punomoći, jer se nerijetko potpišu punomoć koju opunomoćenik zloupotrijebi. Iz razloga sigurnosti je apelirano na građane da ne potpisuju isprave koje autor isprave ne potpiše i na njih ne stavi svoj štambilj, dakle da ne potpisuju isprave koje nije sastavio javni bilježnik ili odvjetnik.
Bilo je riječi i o osobama pod skrbništvom i mogućnostima zaštite.
– U naše zakonodavstvo uvršten je jedan relativno novi pravni institut, a to je anticipirana naredba. To je jedna izjava koja se daje kod javnog bilježnika, a po kojoj građanin može unaprijed odabrati osobu koja će mu se imenovati skrbnikom ako bude potrebno. To može biti jedna ili više osoba. Javni bilježnik obavezan je navedenu izjavu upisati u registar koji vodi javnobilježnička komora, tako da podaci budu dostupni onima kojima je to potrebno, a to su nadležni Centar za socijalnu skrb, liječnici i suci. Izjavu se uvijek može povući i promijeniti osobu skrbnika – istaknuto je na susretu.

Što je doživotno, a što dosmrtno uzdržavanje?

Posebno zanimljiva tema bili su ugovori o doživotnom i dosmrtnom uzdržavanju. Iako se čini da je riječ o istim ugovorima, razlika među njima je u pitanju hoće li imovinu davatelj uzdržavanja dobiti odmah ili tek u trenutku smrti primatelja uzdržavanja.
– Kod ugovora o doživotnom uzdržavanju, imovina primatelja uzdržavanja, koji zauzvrat daje svoju imovinu, ostaje u njegovom vlasništvu tako dugo dok je živ. Kod ugovora o dosmrtnom uzdržavanju primatelj uzdržavanja prenosi odmah svoju imovinu u vlasništvo onoga tko se o njemu brine, odnosno, davatelja uzdržavanja. Važno je istaknuti da je i u tom slučaju moguće određenim ugovornim odredbama zaštititi prava osobe primatelja uzdržavanja – istaknuto je na susretu u Domu umirovljenika za starije i nemoćne osobe u Varaždinu.

Izvor:
Foto: ILUSTRACIJA

U fokusu

Nova godina donosi nove poslove: Prilike i za kandidate bez iskustva

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Iskoristite vaš potencijal i pronađite posao po vašoj mjeri! U suradnji s portalom posao.hr donosimo izdvojenu ponudu najboljih poslova ovaj tjedan. Prijavite se i sretno!

Nord Produkt d.o.o. zapošljava terenskog komercijalista (m/ž) na području Međimurske i Varaždinske županije. Ključne su odgovornosti vezane za realizaciju prodajnih ciljena po razdobljima, proizvodima i planiranim prihodima, prezentaciju asortimana prema kupcima, poslove realizacije prodaje i postprodajnih aktivnosti. Od kanidata se očekuju srednja stručna sprema te radno iskustvo od najmanje dvije godine na istim ili sličnim poslovima. Potrebno je izvrsno poznavanje rada na računalu, aktivno znanje engleskog jezika te aktivna vozačka dozvola B kategorije. Prijavite se.

NTH Mobile d.o.o. u potrazi je za Customer care agentom za slovački jezik (m/ž). Mjesto rada je Varaždin, a prijave se zaprimaju do 5.3. Od kandidata se očekuju napredne komunikacijske vještine i poznavanje slovačkog i engleskog jezika, poznavanje rada na računalu, inicijativna i ustrajnost, izuzetna preciznost te jasna i koncizna pisana i usmena komunikacija. Aplicirajte.

Workforce za potebe klijenta zapošljava referenta prodaje CNC strojeva i postrojenja za obradu metala (m/ž) u Međimurskoj i Varaždinskoj županiji. Prijaviti se možete najkasnije do 15.3. Posao obuhvaća aktivnu potragu za novim kupcima, obilazak terena zbog praćenja potreba kupaca, planiranje, primjenu i razvoj prodajnih aktivnosti. Potrebna je minimalno srednja stručna sprema tehničkog ili ekonomskog smjera, a poželjno je iskustvo rada. Traži se napredno znanje rada na računalu te poznavanje stručnog ili engleskog jezika u govoru i pismu. Aplicirajte ovdje.

Ljekarna Katica Vodopija – Štorga zapošljava magistra farmacije (m/ž). Mjesto rada je Novi Marof, a prijaviti se možete najkasnije do 19.3. Uvjeti su završen farmaceutsko-biokemijski fakultet i položen stručni ispit, posjedovanje licence za rad, usmjerenost na zadovoljstvo pacijenata te izvrsne komunikacijske vještine. Poslodavac nudi izvrsne uvjete rada i stimulirajuća primanja. Poslodavac isto tako nudi pomoć u traženju smještaja. Provjerite više putem linka.

Mehanika Štriga zapošljava prodavača rezervnih dijelova za traktore i građevinske strojeve (m/ž). Mjesto rada je Ljubešćica, a prijave se zaprimaju do 17.3. Uvjeti su minimalno završena srednja škola, poznavanje rada na računalu, komunikativnost i spremnost za rad s ljudima. Poslodavac nudi stimulativna primanja. Provjerite detalje ovdje.

MDV Plus d.o.o. zapošljava voditelja skladišta (m/ž) u Varaždinu. Prijave su otvorene do 5.3. Uvjeti su minimalno srednja stručna sprema ekonomskog ili tehničkog smjera te obvezno iskustvo s drvnim programom i građevinskim materijalom. Poslodavac nudi mogućnost rada na neodređeno. Više na linku.

Colas Hrvatska d.d. traži rukovatelja građevinskim strojem – rukovatelja grejderom (m/ž). Mjesto rada je Varaždin, a rok prijave je 26.3. Uvjeti su srednja stručna sprema tehničkog ili drugog odgovarajućeg usmjerenja, osposobljenost za rukovanje strojevima za polaganje asfalta te posjedovanje vozačke dozvole B kategorije. Detalje pronađite ovdje.

MIV d.d. traži vodoinstalatera (m/ž) u Varaždinu. Rok prijave je 25.3. Uvjeti za rad su razvijene radne navike, pozitivan odnos prema radu, predispozicija za timski rad. Potrebna je srednja stručna sprema. Posao obuhvaća postavljanje novih i održavanje postojećih vodovodnih instalacija, odvoda, montaža novih sanitarnih uređaja. Više na linku.

Utiliter d.o.o. traži komercijalista u prodaji (m/ž) u Varaždinu. Prijave se zaprimaju do 1.3. Potrebno je više osoba na poziciji. Očekuje se srednja stručna sprema i godinu dana radnog iskustva. Potrebna je vozačka dozvola B kategorije. Posao obuhvaća obilazak prodajnih mjesta, rad po unaprijed dogovorenim i definiranim dnevnim rutama obilazaka prodajnih mjesta i slično. Detalje pronađite ovdje.

LTH Alucast d.o.o. traži transportnog radnika (m/ž) u Čakovcu. Možete aplicirati do 31.3. Rad uključuje izvođenje unutarnjeg transporta, pravilno slaganje i preslagivanje robe u skladu s propisima, nadzor stanja viličara i uređaja na njemu. Potrebna je srednja stručna sprema. Provjerite više ovdje.

Sretno kandidatima!

Za dodatne poslove iz Međimurske i Varaždinske županije kliknite nalink i pretražite poslove koji su trenutno raspoloživi za prijavu. Sretno u pronalaženju posla. 

Vaš posao.hr. 

Nastavite čitati

U fokusu

Od 1. ožujka mijenja se i vozni red Vincekovih buseka

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Zbog nešto povoljnije epidemiološke situacije, mijenja se vozni red buseka tvrtke Vincek koja na temelju Ugovora o koncesiji obavlja komunalnu djelatnost prijevoza putnika u javnom prometu na području Grada Varaždina

Novi vozni red na svim linijama primjenjivat će se od 1. ožujka.

Koncesionar je dužan pridržavati se odluka Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske te općih i posebnih preporuka HZJZ za sprječavanje zaraze.

Nastavite čitati